"Sizin Tarihiniz Katliam Tarihi"

"Sizin Tarihiniz Katliam Tarihi"
Nefret suçlarındaki artışın belirlenmesine ilişkin BDP önergesinin görüşüldüğü Meclis, yine gergin anlara sahne oldu. BDP'li Sakık'ın "Tarihiniz katliam tarihi" sözlerine AK Parti ve MHP'li vekiller tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda BDP Grubunun verdiği “nefret suçlarında” ciddi artış olması nedeniyle Meclis Araştırması Açılması Önergesi'nin görüşüldüğü sırada BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın sözlerine AK Parti ve MHP'den tepki geldi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun BDP'nin nefret suçlarını tetiklediği yönündeki sözlerine Sakık, "O zaman hep birlikte 1920'lilere doğru gidelim. Kimin kime ihanet ettiğini, kimin bütün halkları tek kimliğe getirdiğini, diğer halkları nasıl katlettiğini hep birlikte tartışalım" sözlerine MHP ve AK Parti tepki gösterdi. Kürsüde tepkilere cevap veren Sakık, "Kes sesini. Si, si" derken mikrofonu tokatladı.

BDP'nin önerisi üzerine söz alan Halaçoğlu, "Kürt vatandaşlarımızdan bazıları valizlerini, eşyalarını toplayıp o şehri terk ediyorlarsa, o zaman herkesin oturup yeniden düşünmesi lazım" diyerek şöyle devam etti: "Buna, artık düşünün ki, bin yıldır birlikte yaşayan insanların birbirinden nefret etmedikleri bir zaman dilimini düşünün, otuz senedir meydana gelen teröre rağmen birbirini aşağılamayan, birbirine karşı düşmanca davranmayan insanları düşünün ama demek ki sonunda başardınız demektir bunu. Buradaki başarınızı kutlamak gerekiyor o zaman, iki toplumu birbirine düşman etme konusunda."
Sataşmadan söz alan Sakık ise, "O zaman hep birlikte 1920'lilere doğru gidelim. Kimin kime ihanet ettiğini, kimin bütün halkları tek kimliğe getirdiğini, diğer halkları nasıl katlettiğini hep birlikte tartışalım. Sizin tarihiniz katliamlar tarihidir. O tarihlerde bugün mücadele edenlerin atalarının nasıl katledildiğini siz çok iyi bilirsiniz" diyerek şunları söyledi: "Bakın, dünkü tarihte bile, dün, daha bir yıl önce Roboski'deki katliam neydi, söyleyebilir misiniz? Daha yakın bir tarih, daha kan kurumadı, Roboski'deki ailelerin kanı kurumadı. Buna ne cevap vereceksiniz? Asıl nefret suçunu tetikleyen sizin ret ve inkâr politikalarınızdır. Siz buradan nemalanıyorsunuz, siz buradan siyaset yapıyorsunuz. Sizin söylemlerinizdir ki, sizin arka bahçelerinizdir ki polisin desteğinde halka zulmediyor. Ellerinde bayraklar, ellerinde…”

AK Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, "Katliam görmek istiyorsanız terör örgütünün icraatlarına bakacaksınız, onu destekleyenlerin icraatlarına bakacaksınız" diyerek şöyle devam etti:"Bu milletin tarihine hiç kimse bir şey söyleyemez. Bu millet gittiği yere adalet götürmüştür, sevgi götürmüştür, gönülden sevgisini götürmüştür, kalbini götürmüştür, hizmet götürmüştür. Yanlış olaylar olabilir, vardır, onu da açıkça söylüyoruz. Başbakanımız da söylüyor, biz de söylüyoruz. Yanlışlık varsa üzerine gideriz, gidiliyor. Yanlışlık olması başka bir şey ama bir milletin, böyle necip bir milletin tarihine laf söylemek kimsenin haddi değildir, hele sizin hiç haddiniz değildir.40 bin vatandaşımızın kökenine bakılmaksızın, çoluk çocuk olduğuna bakılmaksızın otuz yıldan beri katleden, katliam yapan bir terör örgütünü destekleyen sizlerin hiç haddi değildir."

Sakık'ın sözlerine sert tepki gösteren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, "Tabii, bugün, maalesef bu kürsüde, aslında bizatihi nefret suçunu ifade eden bir milletvekili, Türk milletine, devletine, tarihine nefretle bakan bir insanın nefret suçlarından bahsetmesiz ne kadar büyük bir paradoks" dedi. Vural şunları söyledi:"O nefretle belediye otobüsündeki Serap'ı öldüren, Van'da polisin arkasından gidip ensesinden kurşun sıkan, Antep'te, Kumrular'da, Güngören'de bombaları atan, işte o mayınları, o tetikleri çektiren tetikçiler bu nefret suçlarıyla siyaset yapanlar, ırkçılıkla siyaset yapanlardır. Asıl ırkçılığı yapanlar, Türk milletine, bugüne kadar kardeşçe olmuş, Allah'a şükür oynanan bütün oyunlara rağmen vatanın her yerinde, tahriklere, bu kadar tahrike rağmen her yerinde kardeşçe yaşayan, birbirlerine kız alıp veren insanlar arasına fitne ve fesat yerleştiremeyenler, bugün, birtakım olayları bahane ederek kin ve nefret kusuyorsa aslında aynaya dönüp kendilerini suçluyorlar demektir.

Buyurun, PKK terör örgütünün yapmış olduğu katliamlar: 1988 Mardin Nusaybin Bahmini mezrası, 6 çocuk, 2 kadın, 7 erkek, toplam 15 kişi. PKK terör örgütü katliamı 1987, Mardin Midyat Başyurt Köyü Efeler mezrası 3 erkek, 1 kadın, 7 çocuk, 11 kişi. 89, Şirvan, Eruh, Milan, şu çocuklara bakın, şu öğretmenlere bakın, şu çocuklara bakın. Siirt Şirvan Daltepe, 10 çocuk, 7 kadın, 16 erkek, 33 kişiye katleden PKK terör örgütü."

Bu konuşmalar nedeniyle sataşmadan söz isteyen Sakık'ın "Aslında çok da uzağa gitmeye yok. Yani Dersim'den tutun Ağrı'ya, Ağrı'dan gidin Zilan'a, Zilan'dan dönün gelin son tarihlere, Uludere'ye kadar gelin, bakın kimler, nerede, nasıl bir katliam yapmış onu görürsünüz. Siz, otuz yıllık çatışmada, bizim de tasvip etmediğimiz bazı resimleri çıkarıp buradan saldırıları meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz ama o ölenler… Bu savaş bizim tercihimiz değil, bu savaş sizin ret ve inkâr politikalarınıza karşı Kürt çocuklarının onurlu bir duruşudur yani bunların" demesi üzerine TBMM Genel Kurulu karıştı.

Milletvekillerine, "Bakın, bağırmayın. Bağırmayacaksınız, bağırmayacaksınız. Haddinizi bileceksiniz. Sus be! Sizin ret ve inkâr politikalarınızın sonucudur" sözleri gerginliği daha da arttırdı. Sakık'ın zaman zaman mikrofonu tokatladığı ve "Si, si" gibi sözlerle tepki verdiği konuşması söyle:"Sizin işinize geldiği zaman Sayın Başbakan çıkacak, Dersim'de olup bitenlerden dolayı kamuoyundan özür dileyecek. Neden özür diliyor? 70 bin insan Dersim'de katledildiği için özür diledi. Dönüp 'Cumhuriyet Halk Partisi, sizin tarihinizde katliam var' diyen Sayın Başbakandır. Şimdi, o zaman bunları söylemeyeceksiniz. Bunları söylediğiniz zaman da biz de çıkar bunu açıkça söyleriz. Eğer bir yerde ret ve inkâr politikaları varsa onların çocukları da bu ret ve inkâr politikalarına karşı dik bir duruş sergiler. Eğer, sizlerin, vicdan sahibi olan bakanlar çıkar derse ki; ‘Diyarbakır Cezaevinde olup bitenler bize uygulansaydı biz de dağın yolunu tutardık’ diyorsa burada bir vicdan muhasebesi var. Oysaki çok yakın bir tarihte bu katliamların olduğunu bilirsiniz ve bu katliamları gerçekleştirenlerin de kimler adına yaptıklarını da bilirsiniz ama sorun Kürtler olunca, evet, birbirinize çok benzeşirsiniz, hepiniz bir yumruk olursunuz, Osmanlı Bankası olursunuz ama."

Gerginliğin artması üzerine TBMM Başkanvekili Meral Akşener, 10 dakika ara verdi. Aranın ardından gerginlik yatıştı ve BDP'nin önergesi reddedildi.