Sonbaharda Zilkale bir başka oluyor

Sonbaharda Zilkale bir başka oluyor
Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden olan Kaçkar Dağı Milli Parkı sınırlarında bulunan Zil Kale, etrafındaki dağlara yağan karla ayrı bir güzelliğe büründü.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, Çat Vadisi üzerinde bulunan Zil Kale, denizden 750 metre, Çat Deresi'nden ise yaklaşık 100 metre yükseklikte görkemli görünümüyle ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Sarp bir kaya üzerine kurulu olan ve son yıllarda ziyaretçi sayısı sürekli artan Zil Kale, Eylül ayının son haftasında etrafındaki tepelere yağan karla ayrı bir güzelliğe büründü.

Gün batımında surların en yüksek bölümünde yer alan ay yıldızlı Türk bayrağı da kalenin görkemli görünümüne ayrı bir güzellik katıyor. 

İlçe merkezinin 15 kilometre uzaklıkta bulunan Zil Kale'nin yapıldığı tarih konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak 14. veya 15. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu,  yaptığı açıklamada, Zil Kale'nin Rize'nin önemli tarihi mekanlarından biri olduğunu belirterek ''Kalenin 600 yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin ediliyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Zil Kale, Pazar Kalesi ve Kale-i Bala ile önemli haberleşme ve konaklama mekanlarından biri. Son yıllarda Rize'de ziyaret edilen önemli turizm merkezlerinin başında geliyor'' dedi.

Zil Kale'nin aslına uygun olarak restore edilmesi için geçen yıl restorasyon çalışması başlattıklarını bildiren Hocaoğlu, şunları söyledi:

''Kalede son yıllarda bazı çöküntüler meydana gelmiş, turistlerin kalede gezinti ve inceleme yapması zorlaşmıştı. Bu nedenle geçen yıl restorasyon çalışmasını başlattık. Bu çalışmanın yarısı tamamlandı. Bakanlıktan aldığımız ek ödenek ile geri kalan bölümünün restorasyonunu da tamamlayacağız. Kalenin restorasyonunun gelecek yıl tamamlanmasını ve tamamıyla hizmete açılmasını planlıyoruz. Böylece Zil Kale, tarihi güzelliğinin yanında barındırdığı doğal güzelliğiyle önemli bir turizm merkezi haline gelecek.''