Sü’de Araçların Yakıt Tüketimini Azaltmak İçin Kompozit Jant Prototipleri Geliştirildi

Sü’de Araçların Yakıt Tüketimini Azaltmak İçin Kompozit Jant Prototipleri Geliştirildi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci, elektrikli araçlar başta olmak üzere farklı araçlarda yakıt tüketimini azaltmak amacıyla karbon, cam/karbon ve cam elyaf takviyeli kompozit jantlar geliştirdi.

Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci, yaptığı açıklamada, kompozit jant prototiplerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde geliştirildiğini söyledi. Jantların düşük hızlı araçlar ve tarım makineleri başta olmak üzere özellikle de elektrikli araçlar için kullanılabilir olduğunu ifade eden Doç. Dr. Demirci, prototipleri geliştirilen kompozit jantların benzeri olan çelik jantlara göre 4500 gramdan yaklaşık 600 grama kadar ağırlığının düşürüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Demirci kompozit jantların çelik jantlara göre dayanımlarının da arttırıldığını aktararak, "Son zamanlarda savunma teknolojisi, otomotiv, deniz ve havacılık sektöründe kompozit malzemelerin kullanımı büyük yer kaplamaktadır. Kompozitlerin sağlamış oldukları yüksek dayanım ve düşük ağırlık, ileri teknoloji sanayisinde büyük önem taşımaktadır. Elektrikli araçlarda menzil mesafesinin arttırılması, benzin/dizel yakıtlı araçlarda yakıt tüketiminin azaltılmasında araç ağırlıklarının düşürülmesi etken faktör olarak görülmektedir. Bunun yanında araçlarda yolcu ve taşıt güvenliğinde de ileri kompozit teknolojisi etken rol almaktadır. Ülkemizin yerli ve milli ileri kompozit teknolojisi de hızlı ilerleme kaydetmektedir. Bu doğrultuda Selçuk Üniversitesi olarak bu ilerlemeye katkı sağlama hedefiyle çalışmalar gerçekleştirmekteyiz" diye konuştu.

Doç. Dr. Mehmet Turan Demirci, başta Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy olmak üzere Üniversite ve Fakülte yönetimine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.