Suikast Emrini Kimin Verdiğini Açıkladı

Suikast Emrini Kimin Verdiğini Açıkladı
Gazeteci-yazar Abdi İpekçi'nin katili ve Papa suikastçısı Mehmet Ali Ağca'nın Papa'ya düzenlemiş olduğu suikast ile ilgili yeni bir belge daha ortaya çıktı.

Mehmet Ali Ağca'nın avukatı Şevket Can Özbay, katıldığı bir televizyon programında Ağca'nın ıslak imzasını taşıyan mektubu açıkladı.

Ağca, el yazısıyla Sabina Castelfranco isimli bir İtalyan'a yazdığı bu mektupta Papa'yı neden vurduğunu ve bu suikastı kimin azmettirdiğini açıklıyor. Ağca'nın 2001 yılında yazdığı ve Can Özbay'ın arşivinde bugüne kadar gizli kalan İngilizce mektupta şu ifadeler yer alıyor: 

"Sevgili Sabina. Papa'yı KBB'nin isteği üzerine vurdum. Suikast talimatını Bulgaristan Gizli Servisi'nden Mr. Kuzinski'den aldım. Daha sonra Bulgaristan Gizli Servisi'nin Roma İstasyonu Şefi Donchev ile buluştum. Donçhev, Papa'dan sonra Leh Valesa'ya da suikast düzenlemeyi planlıyordu. İmza: Mehmet Ali Ağca." 

Mehmet Ali Ağca, 2001 yılında İtalya'daki cezaevinde cezasını tamamlayıp Türkiye'ye geldiğinde Abdi İpekçi suikastı nedeniyle aldığı ceza zaman aşımına uğramıştı. Ancak işlediği başka suçlardan dolayı cezaevine girdi. Avukatlığını da ailesinin isteği üzerine ünlü avukat Şevket Can Özbay üstlendi. Ağca, cezaevinde Şevket Can Özbay'a Sabina Castelfranco'ya gönderilmek üzere yukarıdaki mektubu verdi. Can Özbay, bu mektubu kaybedince postaya da veremedi. On yıl sonra Ağca'nın imzasını taşıyan mektubu arşivini karıştırırken bulan Özbay, mektubun orijinalini de katıldığı bir televizyon programında açıkladı.

AĞCA'NIN VEKALET BORCU VAR
Özbay, programda Mehmet Ali Ağca'nın kendisine vekalet borcu bulunduğunu da belirterek, bu borcu ödemesini istedi. Özbay, 2001 yılında Ağca Türkiye'ye geldiğinde Ağca'nın ailesinin kendisini bulduğunu ve avukatlığını üstlenmesini rica ettiklerini söyledi. Davası sonuçlanıncaya kadar Ağca'nın avukatlığını yapan Şevket Can Özbay, o dönemden Ağca'nın kendisine vekalet borcu bulunduğunu ve bu paranın bugünkü değerle 7 bin 500 lira olduğunu söyledi.