Sümela Manastırı'nda Ayin Hazırlığı

Sümela Manastırı'nda Ayin Hazırlığı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı'nda Ayin Düzenlenip Düzenlenmemesi Konusunun Değerlendirildiğini Açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı'nda ayin düzenlenip düzenlenmemesi konusunun değerlendirilmesinin planlandığını bildirdi.

Bakan Günay, MHP Trabzon Milletvekili Latif Yunusoğlu'nun 'Sümela'nın ibadete açılması için ilgili bakanlıkların yönetmelik değişikliğine gideceği yönünde basında haberler yer aldığı, bu konuda çalışma yapılıp yapılmadığı' yönündeki soru önergesini cevapladı.

Bakan Günay, verdiği cevapta, Türkiye'de bazı kutsal mekânların, inanç turizmi kapsamında, Hz. İsa'nın doğumunun 2000. yılı dolayısıyla hac yeri olarak tanıtılması ile ilgili Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde, İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla bir dizi toplantı gerçekleştirildiğini hatırlattı. Günay, bu toplantılar sonucunda, 2000 yılında hac için Hıristiyanlarca ziyaret edilecek mekânların içişleri Bakanlığınca belirlenip ilgili kurumlara iletildiğini belirtti. Bu mekânlarda ayin, dua, dini içerikli sempozyum gibi etkinliklerin ilgili valiliklerden önceden izin alınması kaydıyla mümkün olduğuna işaret eden Günay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'de inanç özgürlüğünün kısıtlanması iddialarına mesnet oluşturmamak amacıyla Sümela Manastırı'nda yılda bir kez olmak üzere kısa süreli ve sınırlı sayıda katılımcı ile ayin düzenlenmesine izin verilmesi ile ilgili Trabzon Valiliği'nin görüşü istenmiş olup, valiliğin konuya ilişkin görüşü de göz önünde bulundurularak, İçişleri ile Dışişleri bakanlıklarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek bir toplantıda Sümela Manastırı'nda ayin düzenlenmesinin değerlendirilmesi planlanmaktadır."