Sümela’da Çalışmalar Aralıksız Sürüyor

Sümela’da Çalışmalar Aralıksız Sürüyor
Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 1,5 yıldır restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon'un Maçka ilçesindeki...

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 1,5 yıldır restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmalarında önemli mesafe kat edildi. Çalışmaların en zor bölümünü ise manastırın girişinde bulunan bin 600 tonluk kaya parçasının parçalanarak düşürülme işlemi oluşturuyor.

Sümela Manastırı'ndaki restorasyon çalışmalarında şu ana kadar 5 milyon TL harcanırken, yıl sonuna kadar yapılacak çalışmalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5 milyon TL daha ödenek gönderildi. Burada yapılan çalışmaların en zor bölümünü taş güçlendirme ve düşürme işlemi oluştururken, özel ekipler tarafından yapılan bu çalışma büyük bir titizlikle sürdürülüyor.

Manastırın kuzey tarafından başlatılan taş düşürme ve güçlendirme çalışmaları bu yılın Haziran ayı sonuna kadar manastır girişindeki merdiven bölümüne kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Çalışmanın en zor bölümünü ise manastırın girişinde bulunan bin 600 tonluk kaya parçasının parçalanarak düşürülmesi olduğu belirtilirken, çalışmalar kapsamında iç bölümdeki restorasyon çalışması için 10 kişilik özel ekip ölçümler ve fresklerde boya güçlendirme çalışması yapıyor.

Restorasyon çalışmalarının bu yaz mevsiminde de süreceği belirtilirken, restorasyon çalışmaların muhtemelen 2018 yılının Haziran ayında bitirilmesi planlanıyor. Restorasyon için yapılacak harcamanın ise 40 milyon TL bulacağı tahmin ediliyor.

Sümela’da Çalışmalar Aralıksız Sürüyor

Sümela’da Çalışmalar Aralıksız Sürüyor

Sümela’da Çalışmalar Aralıksız Sürüyor

Kaynak:IHA