Süper Kupa sahibini Erzurum'da buluyor

Süper Kupa sahibini Erzurum'da buluyor
Galatasaray ile Fenerbahçe'nin, organizasyon tarihinde ilk kez karşı karşıya geleceği karşılaşmada Süper Kupa bugün Erzurum'da sahibini bulacak.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen TFF Süper Kupa bugün Erzurum'da sahibini bulacak. Karşılaşma ATV'den naklen yayınlanacak.

Geçen sezonun lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe, bu sezon öncesi dev maçta bugün karşı karşıya gelecek. Yeni Erzurum Stadı'nda saat 20.55'te başlayacak maçı Cüneyt Çakır yönetecek. Cüneyt Çakır'ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak. Süleyman Abay da karşılaşmanın dördüncü hakemi olacak.

Ezeli rakipler, Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda şampiyonunun belirlendiği son maçla tamamladıkları sezonun ardından, bu kez TFF Süper Kupa zaferiyle yeni sezona moralli girmek amacında.

Fenerbahçe, TFF Süper Kupa'da daha önce oynadığı 2 maçı da kazanarak, müzesine 2 kupa götürürken, Galatasaray ise 2 finalden 1'inde güldü.

SÜPER KUPA İLKLERE GEBE

Bugün Erzurum'da oynacak TFF Süper Kupası'nda iki ezeli rakip G.Saray ve F.Bahçe, ilk kez karşı karşıya gelecek.

12 Ağustos Pazar günü TFF Süper Kupası'nda, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak karşılaşmada bir çok ilk yaşanacak.

Sadece 2011 yılında oynanmayan kupada Beşiktaş 3 kez, Galatasaray ve Fenerbahçe 2 kez, Kayserispor, Trabzonspor ve Bursaspor ise 1’er kez yer aldı. Fenerbahçe 2 kez ile TFF Süper kupayı en çok kazanan takım olurken Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor 1'er kez kupayı müzesine götürdü.

Eski adıyla Cumhurbaşkanlığı kupasını ise Galatasaray, 11 kez kazanmış ve kupayı en çok kazanan takım olmuştu. Fenerbahçe ise Cumhurbaşkanlığı kupasını 8 kez müzesine götürmüştü.İki takım Cumhurbaşkanlığı kupasında daha önce 3 kez karşılaşmış 2 kez Fenerbahçe 1 kez Galatasaray kupayı kazanmıştı.

SON ŞAMPİYONLAR SADECE 2 KERE KAZANABİLDİ

Önceki sezonun lig şampiyonu ile kupa şampiyonunun oynadığı TFF Süper Kupa maçları daha önce 5 kez yapıldı. Bu 5 maçta önceki sezonun şampiyonları sadece 2 kez başarılı oldu. 2006 finalinde kupa şampiyonu Beşiktaş lig şampiyonu Galatasaray’ı 1-0 yenmişti. 2007 finalinde lig şampiyonu Fenerbahçe kupa şampiyonu Beşiktaş’ı 2-1 yenmişti. 2008 sezonu finalinde lig şampiyonu Galatasaray kupa şampiyonu Kayserispor’u 2-1 yenerek kupanın sahibi olmuştu. 2009 finalinde önceki sezonun hem lig hem de kupa şampiyonu olan Beşiktaş önceki sezonun kupa finalisti Fenerbahçe ile karşılaşmış ve maçı Fenerbahçe 2-0 kazanmıştı. 2010 finalinde ise kupa şampiyonu Trabzonspor lig şampiyonu Bursaspor’u 3-0 yenmişti.

İKİ TEKNİK DİREKTÖR DE HİÇ KAZANAMADI

Galatasaray’ın başında 6.sezonunu geçiren Fatih Terim teknik direktörlük kariyeri boyunca Türkiye’de sadece 2 kupayı alamadı. Günümüzde oynanmayan Başbakanlık Kupası ve TFF Süper Kupasını kazanamayan Fatih Terim 5 kez Süper Lig şampiyonluğu, 2 kez Türkiye kupası, 2 kez Cumhurbaşkanlığı kupası, 1 kez de Atatürk kupasını, 1 kez UEFA kupasını kazandı.

Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman da kariyerinde TFF Süper Kupasını kazanamadı. Aykut Kocaman Fenerbahçe ile 1 kez Süper Lig şampiyonluğu ve 1 kez Ziraat Türkiye kupasını kazandı. İki teknik adam futbolculuk kariyerlerinde 1’er kez Cumhurbaşkanlığı kupasını kazanmıştı. Aykut Kocaman 1990 yılında 1 gol attığı maçta Fenerbahçe ile kupayı alırken Fatih Terim 1982 yılında Galatasaray ile kupayı kaldırmıştı.

GOLLER YABANCI OYUNCULARDAN

TFF Süper Kupa tarihinde kupayı kazanan takımların gollerini hep yabancı oyuncuları attı. 2009 yılında Fenerbahçe ezeli rakibi Beşiktaş'ı 2-0 yenerken golleri Alex atarken, 2008 yılında Galatasaray 2-1 Kayserispor'u yenerken golleri Kewell ve Nonda atmıştı. 2007 yılında Fenerbahçe yine Beşiktaş'ı 2-1 yenerken golleri Deivid ve Kezman atmıştı. İlk kupada ise Beşiktaş 1-0 Galatasaray'ı yenerken golü o tarihte yabancı statüsünde oynayan Nobre kaydetmişti. Son olarak 2010 finalinde ise Trabzonspor Bursaspor'u 3-0 yenerken, Trabzonspor'un 3 golünü de Teofilo kaydetmişti.

CÜNEYT ÇAKIR'IN İLK SÜPER KUPA FİNALİ

Euro 2012’de yarı finalde düdük çalan Cüneyt Çakır, 2012-13 sezonu ilk resmi maçı olan TFF Süper Kupası maçıda düdük çalacak. Kariyerinde ilk kez TFF Süper Kupa finalinde görev yapacak olan Cüneyt Çakır 2010 yılında Türkiye Kupası finalinde düdük çalmıştı.

Daha önce 5 kez Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki derbi maçı yönetirken, bu maçlarda 3 kez Fenerbahçe, 1 kez Galatasaray sahadan galip ayrıldı ve 1 maçta berabere sona erdi. Çakır'ın Geçen sezon Süper Final Şampiyonluk grubu son maçında ise Fenerbahçe ile Galatasaray 0-0 berabere kalmış maçta Fenerbahçe'den Dia ve Galatasaray'dan Ujfalusi kırmızı kart görmüştü.