Süper Lig'e Denizli formülü

Süper Lig'e Denizli formülü
İlk kez bu sezon yapılan Süper Final'deki 12 maçı ligin son 6 haftasına denk getirip, derbileri de son 6 haftaya koyun. Yani bu büyük maçları...

Yani bu büyük maçları, merakla beklenen derbileri sezonun ilk yarısının son 3 ve ligin finalindeki son 3 haftası oynatın...

Süper Final adı verilen play-off maçlarında ilk haftayı geride bıraktık. Süper Final uygulaması devam ederse Türk Futbolu biter mi?

- Bunu Fenerbahçe-Trabzonspor maçı sonrası dile getirmiştim. Evet, Türk futbolu biter. Şimdi niye biter onu anlatayım...

Maç trafiği karışacak

1-Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kupadan elenmeseydi, bu takımlar bir kez de kupa maçlarında karşı karşıya geleceklerdi. 12 maçlık Süper Final karşılaşmalarına bir de bu maç trafiğini ekleyin. 4 yılda oynanacak derbi maçlarını 6 hafta içinde oynatmak zorunda kalacaktı federasyon. Bitmedi. Bir de Avrupa Kupası maçları var. Süper Final maçlarına kadar bir Türk takımı Avrupa Kupaları’nda yoluna devam ederse ne yapacaksanız. Olamaz mı, bal gibi olur. O zaman Futbol Federasyonu maç için takvim bulamaz.

Milli takım yerle bir olur

2-Ya Milli Takım. Bu sistem milli takıma da hiç şans vermiyor. Şu anda Süper Final oynayan takımların oyuncuları milli takımı oluşturuyor. Bu maç trafiği ile Dünya ya da Avrupa Şampiyonası’na giderlerse ne olacağını size bir cümle ile özetleyeyim; Hepsi tek tek dökülürler, ayakta durumazlar.

Kopya maçlar

3-Fenerbahçe-Trabzonspor maçını izlediniz. Beşiktaş-Galatasaray maçını da. Bu takımlar Süper Final’de çok daha arzulu ve istekli oynuyorlar. Çünkü 34 maç boyunca Süper Final’e hazırlandılar. Ve gerçek güçlerini bu maçlara sakladılar. Yani bir anlamda lig ikiye bölündü. Kopya maçlar ve asıl maçlar diye. Asıl lig varken, kopyasını neden izlesinler?

Tribünden kaçış

4-Bu duyguyla sezonu izleyen taraftar emin olun ki, önümüzdeki sezondan itibaren tribünleri terketmeye başlayacaktır. Nasılsa, “Süper Final var” duygusuyla hareket edecek olan taraftarlar 34 haftalık maratonu takip etmektense tıpkı takımlar gibi Süper Final’e hazırlanacaktır.

Adalet duygusu yerle bir

5-Süper Final adalet duygusunu da yerle bir ediyor. 34 haftada toplanan puanlar bir anda yarıya iniyor. Bunun adaleti yok. Emeklerinizin yarısının alınması adil bir sistem değil. Bu sistemle alınan şampiyonluk ya da kaybedilen şampiyonluk her zaman tartışma konusu olacaktır.

- Sorunları sıraladınız. Bu konuda çözümünüz ne?

Anlatayım... Süper Lig’in sıralaması çok fazla değişmiyor. Genellikle bu 4 takım ligi zirvede tamamlıyorlar. O zaman yapılacak şey basit. Süper Final’i ligin içinde oynatın.

- Peki bu nasıl olacak? Fikstür nasıl ayarlanacak?

- Bu 12 maçı ligin son 6 haftasına denk getirin. Bu heyecanı yaşayarak gelirler. Artı, madem değiştirme imkanın var, böyle bir şey arzu ediyorsun; yeni bir lig formule et, derbileri son 6 haftaya koy. Bu yapılmaz bir şey değil. Ama bir şey daha söyleyeyim, daha adil olanı ilk yarının son 3, ligin son 3 haftası.

Bu kadar yüksek gerilimi 6 hafta boyunca ne yöneticiler, ne futbolcular, ne taraftarlar yaşayamazlar. En sonunda bir yerden patlak verir. Önceki akşam Beşiktaş-Galatasaray maçında izledik ki, gerilim eksik olmuyor. Ama hakemlerden kaynaklanıyor ama başka nedenlerden kaynaklanıyor... Gün gelir, bu derbiler tamamlanamaz hale düşer. Bu gerilimle bazı derbiler yarıda kalabilir! Bütünü parçalamayın. Heyecan, çekişme, rekabet bütünün içinde olmalı. Parçalara ayrılmamalı. Finalin kelime karşılığı “son”dur. Altı kere son olmaz...