Suriye konusunda anlaşmaya varamadılar

Suriye konusunda anlaşmaya varamadılar
Fransa'nın, Suriye'de şiddeti durdurmak ve krize siyasi çözüm bulmak için çaba sarf eden BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a...

Fransa'nın, Suriye'de şiddeti durdurmak ve krize siyasi çözüm bulmak için çaba sarf eden BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a destek vermek amacıyla hazırladığı ve başkanlık açıklaması olarak kabul edilmesini istediği taslak metin üzerinde, BMGK'da anlaşmaya varılamadı.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud, tüm gün süren danışma toplantılarının ardından basına yaptığı açıklamada, görüşmelerin bugün devam edeceğini söyledi.

Rusya'nın, Şam ve Halep'te son meydana gelen saldırılar hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu basın açıklaması taslağı üzerinde de anlaşmaya varılamadığı öğrenildi.

Rusya ve Çin'in iki kez veto kullanmaları nedeniyle Suriye'deki şiddetin durması yönünde hiçbir karar kabul edemeyen BMGK, Fransa'nın sunduğu metin üzerinde anlaşmaya varabilirse ilk kez Kofi Annan'ın misyonuna destek veren bir başkanlık açıklaması kabul etmiş olacak.

BMGK ''başkanlık açıklamaları'', BMGK ''kararları'' gibi bağlayıcılık taşımasalar da ''basın açıklamalarına'' göre daha güçlü etkiye sahip oluyorlar ve BMGK'nın resmi kayıtlarına giriyorlar.

Hem başkanlık açıklamalarının hem de basın açıklamalarının kabul edilebilmesi için BMGK'nın 15 üyesinin hepsi tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.