Suriyeli Öğrenciler İçin Yök Bünyesinde Birim Oluşturulacak

Suriyeli Öğrenciler İçin Yök Bünyesinde Birim Oluşturulacak
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Suriyeli öğrenciler konusunda gerçekleştirilen konferans sürecinin takibi ve kolaylaştırılması...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Suriyeli öğrenciler konusunda gerçekleştirilen konferans sürecinin takibi ve kolaylaştırılması için YÖK bünyesinde bir birim oluşturulmasına karar verildiğini açıkladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde gerçekleştirilen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler Uluslararası Konferansı" konulu panelin sonuç bildirgesini basın mensuplarıyla paylaştı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Suriyeli öğrenciler konusunda gerçekleştirilen konferans sürecinin takibi ve kolaylaştırılması için YÖK bünyesinde bir birim oluşturulmasına karar verildiğini vurguladı. Prof. Dr. Saraç, "Sadece ülkemizde değil aynı zamanda Ortadoğu coğrafyasında da Suriyeli öğrencilere yönelik şimdiye kadar gerçekleştirilen en kapsamlı uluslararası konferansta ülkemizden Milli Eğitim Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, AFAD ve yeteri kadar üst düzey temsilciler katıldı. Ülkemiz dışında AB Türkiye Delegasyonu, AB Destekli Yüksek Öğretim Fonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda'dan oluşan Yüksek Öğretim Konsorsiyumu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu çerçevesinde Hatay Merkezli El-Papura Vakfı gibi uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcileri de yer aldı. Suriyeli öğrenci sayısı 100'ün üzerinde olan 50 üniversitemizin rektörünün katıldığı konferansta üniversitelerimizde okuyan Suriyeli öğrenciler ve çalışan akademisyenlerde hazır bulundular. Konferansın açılış konuşmaları sonrasında güçlükler, iyi uygulama örnekleri ve geleceğe bakış başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. Oturumda konunun yurt işçinde ve yurt dışındaki paydaş kuruluşların üst düzey temsilcileri de yer aldı. Öğleden sonraki oturumlarda ise iki eş zamanlı çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaylarda Türk Yüksek Öğreniminde mevcut ve yakın gelecekte Yüksek öğrenimimize dahil olacak öğrencilerinin yüksek öğretim sistemimize entegrasyonunun uyum sorunlarının çözümleri tartışıldı. Konferansın kapanış oturumunda da çalıştaylarda görüşülen hususların genel değerlendirilmesi yapıldı" dedi.

ÖNE ÇIKAN SORUNLARI SIRALADI

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, konferansta gündeme getirilen sorunlar arasında öne çıkan konuları şöyle sıraladı:

"Yükseköğretim sistemindeki Suriyelilerin finansal sorunları, Suriyeli öğrencilerin toplumsal yurt sorunları ve gerekli destek mekanizmalarına ihtiyaç, akademik yeterlilik ve vasıfların tanınmasında yaşanan güçlükler, toplumda ve eğitimde, intibakta karşılaştıkları dil sorunları, Suriyeli kız ve erkek dağılımındaki kız öğrencinin aleyhindeki dengesizlik, Türk Yükseköğrenimindeki bilgi eksikliği. Konferansta çözüm yolu olarak önerilen hususlarda şu oldu; Türkiye'de orta öğretimdeki öğrenci sayıları ve buna bağlı olarak yakın gelecekte yükseköğretime katılacak potansiyel öğrenci sayısı dikkate alındığında örgün öğrenim yanında açık ve uzaktan öğrenim yöntemiyle daha fazla öğrenciye yükseköğrenim imkanı sağlaması, Suriyeli öğrencilerin Türkiye'deki meslek yüksekokullarında eğitim almalarının yönlendirilmesi, Suriyeli öğrencilerin sadece belli şehirlerimizde değil ülkemizin farklı illerinde eğitim almalarının sağlanması, öğrencilerin Türkçe öğrenmelerinin ehemmiyetle önemsenmesi ve bu şekilde toplumsal uyum sürecinin de desteklenmesi, kadınların toplumsal uyum sürecindeki rolleri dikkate alındığında kız öğrencilerinin yükseköğrenime dahil edilmesinin önem taşıdığından gerekli teşviklerin yapılması ve tedbirlerin alınması, yükseköğrenim odaklı yapılan faaliyetlerin özellikle uluslararası görünürlüğünün arttırılmasına yönelik bir çalışma başlatılması bu kapsamda yapılmakta olan ve yapılması planlanan çalışmaların koordinasyonunun YÖK tarafından yürütülmesi. Bu sorunlar ve çözüm önerileri kapanış oturumunda ayrıntılı bir şekilde tartışıldı ve sürecin takibi ve kolaylaştırılması için Suriyeli öğrencilere yönelik YÖK bünyesinde bir birim oluşturulmasına karar verildi."

(Buğra Güney - Adem Karagöz / İHA)

Kaynak:IHA