Susuzluk Rize'yi Vurdu! Belediye Başkanı Metin Su Kesintileriyle İlgili Konuştu

Susuzluk Rize'yi Vurdu! Belediye Başkanı Metin Su Kesintileriyle İlgili Konuştu
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Gündoğdu bölgesinde yaşanan su kesintilerini giderebilmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ve çalışmaların 2 ay daha süreceğini kaydetti.

Rize’de son 1 ayda yağışların olmayışı ve geride bıraktığımız hafta sonu kentte yağan yağmurun su kanallarının bulunduğu Andon bölgesinde yağmaması nedeniyle kentin su ihtiyacının sağlandığı Andon İçme Suyu kaynaklarında önemli derecede su azalması oldu. Çayeli ilçesi ile aynı hat üzerinden su alan Gündoğdu bölgesi, su kaynaklarındaki suyun yetersiz oluşu ve Çayeli’nin daha düşük kodda olması nedeniyle hat üzerindeki suyun direkt Çayeli ilçesindeki su depolarına gitmesi dolayısıyla Gündoğdu bölgesinde su kesintileri yaşanmaya devam ediyor. Rize Belediyesi de su kesintilerinin giderilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürmesine rağmen bu çalışmaların 1-2 ay daha sürebileceği belirtildi.

Konu hakkında açıklamada bulunan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kente 1 aydır yağmayan yağışlarla birlikte 30 yıl önce yapılan su depoları ve borulardaki kaçaklar nedeniyle su kanallarındaki suyun önemli derecede azaldığını, kış mevsiminde su kaynaklarında da donma yaşanacağından su kesintilerinin minimize edilmesi için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Başkan Metin, Gündoğdu bölgesinde yaşanan su kesintilerinin su kaynaklarındaki suyun azalması nedeniyle önleyici çalışmalar tamamlanıncaya kadar devam edeceğini vurguladığı açıklamasında, “Ekim ayının sonu ile Kasım ayının tümünde yağışların az yağması ve hemen hemen yağmaması neticesinde uzun yıllardır belki de görmediğimiz bir su kesintileri oldu Gündoğdu bölgesi ile Taşlıdere ve Hamidiye’de. Ayrıca Dağınıksu’da hem suyla ilgili hem de alt yapı ile ilgili sıkıntılar oldu. Biz de Kasım ayı ve Aralık ayı başlarında ciddi anlamda ilgilendiğimiz halde belirli günler bazen uzun süreli su kesintileri yapmak zorunda kalındı. Bu su kesintileri niye yapıldı? Yukarıdan yani Andon’dan gelen sudan başka bir su kaynağımız yok. Gelen su bundan bir sene önce, iki sene, üç sene, beş sene önce nasıl akıtılıyorsa yine aynı şekilde akıtılıyor. Fakat, Gündoğdu; Çayeli şebekesi üzerinde olduğu için aynı hattan besleniyor. Haliyle Çayeli’deki depolar daha alt kodlarda kaldığı için verilen her su, az miktarda verilen her su önce diğer depolara, alt kodlarda olan depolara gidiyor oralarda doygunluğa ulaştıktan sonra Gündoğdu’daki depolarda su birikiyor“ dedi.

Gündoğdu’daki su kesintilerini ve suyun tamamının alt kodda olan Çayeli’ne gitmesini önlemek amacıyla Gündoğdu’da ayrı bir vana sistemi oluşturmak istediklerini kaydeden Başkan Metin, bunun yaklaşık 2 ayı alacağını kaydederek, “Biz, Gündoğdu Çayeli istikametindeki suyu ayrı bir vanayla çalıştırmak için yeni bir vana sistemi kuracağız. Böylece Gündoğdu'nun kendi depolarına suyu ikamet ettirip oradan istifade etmelerini sağlayacağız ama tabi bu bir iki ayımızı alacak.” diye konuştu.

Metin, kentte 30 yıl önce yapılan su depoları ile su borularındaki deforme nedeniyle depolarda tadilata, borularda da değişikliklere gittiklerini ifade ederek mevcut suyun kaybını önleyerek ikinci bir çözüm yoluna gittiklerini ifade ederek, “Yine başka bir çözüm Rize’deki su şebekelerinde da bir sürü kaçaklar var. Yani depoların altından kaçan sular var. 30 yıl önce yapılan borulardaki aksaklıklardan olan kaçaklar var. Bu fireleri de en aza indirmek adına özellikle depolardan başlamak üzere tamiratlar yaptırıyoruz. Bunlar ne işimize yarayacak? Belki de şu anda var olan suyumuzu yüzde 40-50 daha fazla tutmuş olacağız ve böyle bir sorunda inşallah olmayacak.” dedi.

Başkan Metin, su eksikliği nedeniyle su kesintisiyle karşı karşıya kaldıklarında çözüm üretmek yoluna gittiklerini, bu nedenle de çalışmalarının tamamlanmasının ve problemin giderilmesinin zaman alacağından vatandaşlardan hoşgörü beklediklerini kaydederek, “Gündoğdu’da problem ortaya çıktıktan sonra çözüm üretmek zorunda kaldık. Yoksa bunu biz Eylül ayında, Ağustos’ta öngörebilseydik şu ana kadar Kasımda problem hiç olmadan belki de devam ettirecektik onu ama Gündoğdu'daki vatandaşlarımız da biliyor ki onlar için de ilk kez böyle bir problem teşkil etti. Biz bu sorunu çözmek için çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyor, bu çalışmalar tamamlanıncaya kadar geçecek sürede de vatandaşlarımızdan hoşgörü bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Özellikle depo ve su borularındaki kaçaklar nedeniyle Rize’nin farklı bölgelerinde de sık sık su kesintileriyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Başkan Metin, gelecek yıl hayata geçirmeyi planladıkları proje ile Rize’de su kesintilerini yok denecek seviyeye indirmek istediklerini ifade ederek, “Sadece Gündoğdu’da değil Rize’nin değişik yerlerinde de su kesintileri oluyordu. Özellikle Müftü mahallesi ile İslampaşa’da bir sürü kesintiler oluyordu. Yaptığımız yeni hatlarla beraber birçok yerdeki kesintiyi engellemeye çalışıyoruz. Yeni hat çalışmalarımız da devam ediyor. Ama bu konudaki en büyük projemiz 2020 yılında yüzde 40 oranında boruların değişimi olacak. Bu değişimle beraber 30 yıl önceki borularımızı değiştirerek yüksek katlara su basıncıyla ilgili düzeydeki su kayıplarını dengelemek adına bir proje çalışması başlattık. Onu hayata geçirip sonuçlandırırsak suyla ilgili bir problemimiz olmayacak inşallah.” diye konuştu.

Metin, Rize’nin Türkiye’nin en hijyenik suyunu içtiğini kaydederek, “Biz Türkiye'nin en temiz, en hijyen suyunu içiyoruz. Kısmen borularımızla beraber buda yenilendiği zaman hem firesiz hem kesintisiz bir suya kavuşacağız. Ama şu anda var olan bir problemle ne yazık ki hem Gündoğdu’daki vatandaşlarımız hem de biz karşı karşıyayız. Yağmur yağmaması ve su kaynaklarımızdaki suyun azalması da önemli bir sorun oluşturdu. Bakıyorsunuz Rize’de müthiş bir yağmur yağıyor ama Andon’da yağış göremiyorsunuz. Şimdi bu saatten sonra yani bu mevsimlerden sonra orada hava sıcaklıkları eksi derecelere düşeceği için su donmaları dolayısıyla da fazla kaynak olmayacak. Yani yağışın en az olduğu, akıcı yağışın en az olduğu aylara giriyoruz. Aralık Mart arasında inşallah çok hızlı yaptığımız depo temizlikleri ve tamiratlarıyla beraber biz bu su kesintilerini en aza indireceğiz. Bu süreçte bir kez daha vatandaşlarımız çalışmaların hızlı bir şekilde yapıldığını bilsin ve hoşgörüsünü bizlerden eksik etmesin” dedi.