Sütlüoğlu Kendini Övdü Çay Üreticileri de Dahil Herkesi Suçladı

Sütlüoğlu Kendini Övdü Çay Üreticileri de Dahil Herkesi Suçladı
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yine şaşırtmadı. Aldığı kararların başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle daha önce suçu hep başkalarına atan Sütlüoğlu, yine suçu başkalarında aradı ve kendisini överken üreticiler de dahil herkesi suçladı.

Düzenlediği basın toplantısında, fitili ateşlenmiş patlamaya hazır bir bomba küpünde, oldukça gergin ve sinirli olduğu gözüken Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay alımlarına getirdiği yasakta topu bir kez daha taca attı. Beklendiği gibi kamuoyunda oluşan büyük tepkiler üzerine Sütlüoğlu suçu kendisinde değil, kendisi dışındaki herkeste gördü hatta çay üreticisini bile suçladı.

imdat-sutluoglu-1-001.jpg

KENDİSİNİ ÖVMEKTEN VE ÖVÜNMEKTEN BAŞKA İŞİ SUÇLU ARAMAK VE SUÇU BAŞKASINA ATMAK

Çaykur’un kuru çaya yaptığı tarihi zamlarla uğradığı zarar rekorlarını unutarak Çaykur’a çağ atlatmakla ve yaş çay sezonu başlayalı yaklaşık 10 gün olmasına rağmen Çaykur tam kapasiteyle çalışamazken ve 1 hafta daha tam kapasiteyle çalışamayacak durumda olmasına rağmen kapasite artışıyla övünen ancak fabrikaların yetişmemesi nedeniyle uygulanan randevulu sistem ve kontenjan nedeniyle yapılan eleştirilere tahammül edemeyen ve eleştirenleri insafsız olmakla suçlayan Sütlüoğlu, “Olağanüstü bir çalışmayla çok kısa sürede çok büyük bir çalışmayla çok büyük kapasiteler oluşturuyoruz. Herkesin bunu görmesi lazım. Bu sene 685 ton kapasiteyi 3-4 aylık bir süreç içerisinde gerçekleştirmiş oluyoruz. Yani 7 fabrika kurduk. 7 fabrikaya eşdeğer kapasite oluşturmuş oluyoruz. Bu kolay bir şey değil. Bizden önce 100-150 tonluk bir fabrika 2-3 sende bitiyordu. Biz şartları zorlayarak, daha önceden çalışmalara başlayarak bu kapasite artışlarını gerçekleştiriyoruz. Ama birkaç gündür birkaç fabrika geç kaldı diye yapılan büyük işi görmeden bu işi bir olumsuzluğa doğru taşımak insafsızlıktır en hafif ifadesiyle. 5-6 gün içinde bu yetişmeyen fabrikalar devreye girecek. 8685 tonluk yeni kapasitemizle çay almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

SÜTLÜOĞLU TEŞEKKÜR BEKLİYOR

Çaykur’da üreticinin çektiği sıkıntıları ve çay üreticilerinin kota ve kontenjan dolayısıyla özel sektöre mahküm edildiğini görmezden gelen Sütlüoğlu, randevulu sistemin devrim niteliğinde olduğunu ifade ettiği konuşmasında kendinden önceki dönemlerde huzur bulunmadığına vurgu yaparak huzurlu bir ortamı sağladıklarını belirterek kendisine övgüler yöneltmeye devam ederek, “Herkesin yapılanları görmesi takdir etmesi gerekir. Marifet iltifata tabidir. Siz yapılanları görmezseniz buna değer vermezseniz o zaman güzel şeyler ortaya çıkmaz. Güzel şeyler yapan, yardım eden, vatandaşın lehine icraat yapan teşekkür etmek de bir insani görevdir. Bu bir erdemliktir. Ayıp da değildir. Bunu yapanı küçültmez, büyütür. Muhaliflere bunları hatırlatmada fayda görüyorum.” ifadesinde bulunarak hem üreticilerden, hem medyadan hemde muhalefetten teşekkür beklediğine vurgu yaptı.

imdat-sutluoglu-3.jpg

10'A YAKIN FABRİKA ÜRETİME YETİŞMEDİ

10’a yakın fabrikanın üretime yetişmemesi nedeniyle yaş çay sezonu başlar başlamaz randevulu sistemi faaliyete geçirerek kontenjan uygulamasına giden Sütlüoğlu, randevulu sistemi ve büyük tepki çeken çay almama yasağını bir kez daha savunarak, verdiği örneklerle bir kez daha Çaykur’u otobüs ve uçak şirketleri ile sağlıkçılarla kıyasladı. Verdiği örneklerde hizmet akışlarının yasaklanmadığını bir türlü kavrayamayan ve hizmetin sürdüğünü anlamak istemeyen Sütlüoğlu, “Siz doktora randevu almadığınız bir günde gidip muayene olabiliyor musunuz? Veyahut ta siz bir uçak bileti, bir otobüs bileti aldığınız zaman o gün ve saatin dışında gitmezseniz gidebiliyor musunuz? gidemiyorsunuz. Bu bir disiplindir. Yani toplumda disiplin içinde hareket etmek zorundadırlar. “ diye konuştu.

FABRİKA MÜDÜRLERİNİN MESAJDAN HABERİ YOK… GENEL MÜDÜR FABRİKA MÜDÜRLERİ YANLIŞ MESAJ GÖNDERDİ DİYEREK SUÇU FABRİKA MÜDÜRLERİNE ATTI

Üreticilere gönderilen mesajlar konusunda fabrika müdürlerini suçlayan ancak yaptığımız yasak haberinin ardından vatandaşların fabrikaları arayıp bilgi almak istediklerinde bazı fabrika müdürlerinin böyle bir mesajdan haberleri olmadığını ifade etmelerine rağmen Genel Müdür Sütlüoğlu’nun mesajdan haberleri olmayan fabrika müdürlerini suçlaması bir hayli ilginç oldu.

ÇAYKUR’UN BAŞI DİBİ BELLİ OLMAYAN BİR ÇİFTLİĞE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ VURGULADI

GENEL MÜDÜR HANGİ ŞEHİRDE YAŞIYOR? TEPKİLER GİDEREK ARTINCA 4. GÜN YAZILI AÇIKLAMADA BULUNARAK YASAĞIN DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEDİ TEPKİLER GİDEREK BÜYÜYÜNCE YAZILI AÇIKLAMADAN SONRA AYNI GÜN SMS GÖNDEREREK DURUMU DÜZELTMEYE KALKTI ANCAK “YANLIŞ GİDEN SMS’Yİ HABER ALIR ALMAZ MÜDAHALEDE BULUNDUK” DEDİ

imdat-sutluoglu-2.jpg

Çaykur tarafından üreticilere"Randevu günü belirlenen miktarda çay satmayan yada eksik satan üreticilerimizin satmadıkları miktar kotadan düşülecek" mesajı ilk kez 6 Mayıs Cuma günü gönderildi. Aynı gün yaptığımız habere rağmen seSsiz kalan Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, tepkilerin her geçen gün artarak devam etmesine rağmen sessizliğini 3 gün koruduktan sonra  yasak kararının üreticilere gönderildiği 4. Gün olan 9 Mayıs Pazartesi günü yazılı açıklamada bulundu. Yazılı açıklamasında yasağın devam edeceğini söyleyen Sütlüoğlu, açıklamasını eleştirerek haber yapmamızla birlikte tepkilerin adeta bir çığa dönüşmesi ve vatandaşları isyan etme noktasına getirmesinin ardından üreticilere düzeltme mesajı gönderdikten sonra bugün yaptığı açıklamayla kendisinin Rize’den ve hakla ne kadar kopuk olduğunu gözler önüne seren o açıklamayı yaparak “Çayı gelen alım yerlerine göndermesi gereken mesajları çayı gelmeyen alım yerlerine de gönderdiler ve vatandaşlar da haklı olarak tedirgin oldu. Ama biz hemen bunu haber alır almaz bir beyanat vererek ve SMS’le bunu düzelttik” ifadesiyle şaşkınlık yaratmadı tabiî ki.

Sütlüoğlu, konuşmasının bu bölümünde adeta Çaykur’un başı dibi belli olmayan bir çiftlik haline döndüğünü ispat edercesine fabrika müdürlerini kendisinin atadığını unutmuşcasına mesajdan haberi olmayan fabrika müdürlerini de suçlarken, “Fabrika müdürlüklerimizden vatandaşa yanlış mesajlar gitti. Henüz çayı gelmeyen üreticilerimize de randevu gününde çayını getirmeyen müstahsilin haftalık kotası düşecek diye mesaj gidince bu fabrika müdürlerimizin eksiğidir. Kendileri de burada yüzlerine söylüyorum, böyle bir şey olmaz. Çünkü biz onlara SMS sistemi kurduk. Her vatandaşa ulaşmak imkanı var. Çaykur’da olağanüstü işler yapıldı. Çaykur’da teknoloji şu anda en üst seviyede kullanılıyor.  Ama siz bunu kullanamazsanız biz ne yapalım? Bu bizim müdürlerimizin fabrika yöneticilerimizin eksiğidir. Çayı gelen alım yerlerine göndermesi gereken mesajları çayı gelmeyen alım yerlerine de gönderdiler ve vatandaşlar da haklı olarak tedirgin oldu. Ama biz hemen bunu haber alır almaz bir beyanat vererek ve SMS’le bunu düzelttik.  Çayı gelen alım yeri açılıyor. Randevulu sistem orada devreye giriyor. Çayı gelmeyen alım yerinde randevulu sistem başlamıyor. Herkes rahat olsun. Önceden gelen mesajları yok saysınlar."  dedi.

FİRMALARI SUÇLARKEN YÖNETİCİLİK ZAAFİYETİNİN ORTAYA ÇIKTIĞINI FARKETMEDEN VURGULADI

Sütlüoğlu’nun suçladığı diğer bir kesim ise Çaykur’a makine yapan firmalar ile müteahhitler olurken, Genel Müdür Sütlüoğlu, yöneticilik zafiyetini kendi açıklamalarıyla ortaya koyarak denetim mekanizmasının Çaykur’da bulunmadığını ve Çaykur’un yaptığı işleri denetlemekten yoksun olduklarını vurgulayarak, “Kapasite artışı yapılan fabrikaların birkaç gün gecikmesinin nedeni de bize makine yapan firmaların makinelerini zamanında vermemeleridir. Onu da söyliyeyim. Normalde Nisan ayı içerisinde bu fabrikaların tamamlanması gerekiyordu. Ancak bize makine veren firmalar makine vermede geciktikleri için ve bazı müteahhitler işlerini geç yaptıkları için çok az bir miktar kayma oldu. Ama burada vatandaşı mağdur edecek bir durum yok. “15 gün tam kapasite ile çalışamayacaklarına rağmen vatandaşın mağdur olmayacağını ifade ederek üreticileri şaşırttı.

VATANDAŞLA VE PERSONELLE KARŞILAŞMAMAK İÇİN KENDİNE ÖZEL ASANSÖR YAPTIRAN GENEL MÜDÜR, FABRİKA MÜDÜRLERİNİ HALKTAN KOPUK OLMAKLA SUÇLADI

Hala kendini bakan gören bir düşünceyle yaş çay üreticisi ve vatandaşlarla arasına sınır koyan ve sırf bu yüzden Genel Müdürlük personeli ile Genel Müdürlük binasına giren vatandaşlarla karşılaşmamak, onlarla denk gelmemek için Genel Müdürlük binasına bina dışından aracıyla iner inmez bineceği şekilde şifreli özel asansör yaptıran Sütlüoğlu, tüm bunları bir kez daha unutarak fabrika müdürlerinin ve üst düzey yöneticilerinin vatandaştan kopuk bir şekilde görevlerini yaptığı suçlamasıyla, “Fabrika müdürlerimize ve üst düzey yöneticilerime sesleniyorum. Fabrika müdürlerimiz yerlerinde oturmasınlar. Ben oturan müdür istemiyorum. Alım yerlerini dolaşın. Halkın arasında olun. Uygulamaları halka anlatın. Halkın yanlış anlaşılmalarını giderin. Her şeyi genel müdürlüğe bırakmayın. Halkın içinde olun. Fabrikalarınızdaki teknik sorumlular o işleri yürütsünler. Siz sürekli alımyerlerini dolaşın halkın içinde olun halkın arasında olun Halktan kopuk bir yönetici olmaz. Bir çok yanlış anlaşılmaların nedeni sizsiniz. Yanlış mesaj gönderiyorsunuz. Olmadık bir kaos oluşuyor. Problem oluşuyor. Gidip anlatmıyorsunuz, telafi etmiyorsunuz. Ve gereksiz sıkıntılar, gereksiz tedirginlikler yaşıyor müstahsilimiz, üreticimiz. Buna hakkınız yok. Herkes görevini en iyi şekilde yapsın.  4 ay çalışıyoruz arkadaşlar. 12 ay içinde 1 yılda 4 ay çalışıyoruz. 4 ay uyumayacağız. Gece gündüz çalışacağız halkın içinde olacağız ve görevimize en iyi şekilde devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

imdat-sutluoglu-4.jpg