Sütlüoğlu’nun Mesajına Göre Çaykur Fabrikaları Tam Kapasite Çalışmıyor

Sütlüoğlu’nun Mesajına Göre Çaykur Fabrikaları Tam Kapasite Çalışmıyor
3 fabrikasını yaş çay sezonuna yetiştiremediğinden kontenjan ile randevulu sistemi devreye sokan Çaykur’da, Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun üreticilere gönderdiği SMS mesajıyla fabrikaların tam kapasite çalışmadığı ortaya çıktı.

2017 yılı yaş çay alım kampanyasını 3 Mayıs’ta başlatan ancak hava şartları nedeniyle çay üretiminin gecikmesiyle 11 Mayıs tarihine kadar 18 ton yaş çay alabilen Çaykur’da, Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun dün akşam saatlerinde üreticilere gönderdiği SMS mesajı, çay fabrikalarının tam kapasite ile çalışmadığını ortaya çıkardı. Çaykur fabrikaları tam kapasite ile çalışmazken Çaykur’un uygulamakta olduğu randevulu sistem ile kontenjan uygulamasıyla yaş çay üreticisi çayını düşük fiyatlarla alım yapan özel sektöre satmak zorunda bırakılıyor.

Günlük yaklaşık 1000 ton yaş çay üretim kapasitesine sahip Fındıklı, Hopa ve Hayrat Çay Fabrikalarını sezona yetiştiremediğinden günlük çay işleme kapasitesi 8500 tondan 7645 tona gerileyen ve yaş çay sezonunun başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen kontenjan ile randevulu sistemi devreye sokan Çaykur’da Sütlüoğlu’nun üreticilere gönderdiği SMS mesajıyla 11 ve 20 Mayıs tarihleri arasında fabrikaların kapasitesinin yarısını kullandığı ortaya çıktı. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun dün akşam üreticilere gönderdiği SMS’te 48 bin ton yaş çay alımının gerçekleştiği ifade edilirken, belirtilen tarihler arasında 10 günde alınan yaş çay ortalaması Çaykur’un günlük çay işleme kapasitesinin yarısının biraz üzerinde yer aldı.

9000 ton günlük kapasiteye sahip olmasına rağmen 500 tonluk Pazar Çay Fabrikası devreye girmediğinden 8500 ton günlük kapasite ile hizmet vermesi gereken yerde 855 ton kapasiteye sahip bulunan Fındıklı, Hopa ve Hayrat Fabrikalarını sezona yetiştiremediğinden 7645 ton kapasiteye düşen Çaykur’da, günlük alınan yaş çay, günlük üretimini yapacağı kapasiteye ulaşamazken Çaykur’un fabrikalarını neden tam kapasite ile çalıştırmadığı ve neden kontenjanla randevulu sistem uygulamasına geçtiği anlaşılamadı. Çaykur'un günlük yaş çay alım kapasitesine ulaşamamasına rağmen Sütlüoğlu’nun  özel sektörün Çaykur’un kontenjan ve randevulu sisteme geçmesi yönündeki baskıları nedeniyle kısa sürede kontenjan ve randevulu sistem uygulamasına geçtiği düşünülüyor.