Tam 300 Bin Kişi Mülteci Oldu

Tam 300 Bin Kişi Mülteci Oldu
Suriye'de Rejim ve Rus güçlerinin bombalamaları sonucu Halep ve İdlib'den 300 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

Suriye'de Rejim ve Rus güçlerinin bombalamaları sonucu Halep ve İdlib'den 300 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

Astana görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran arasında gerginliğin azaltılmasının kararlaştırıldığı bölgelerin bombalanmasıyla, 150 köyden 300 bin Suriyeli topraklarını terk ederek Halep kırsalına ve Türkiye -Suriye sınırına doğru göç etmek zorunda kaldı. Kış şartlarında zor durumda kalan mülteciler için yardım çağrısı yapıldı.

Evlerini terk edip mülteci durumuna düşen Suriyelilerin 12 Ocak itibariyle 352 noktada çadır ve çadır kampları kuruldu. Yaşananlar nedeniyle, 52 bin 481 aile evlerini terk ederken, bölgeden göç etmek zorunda kalan 300 bin civarındaki kişinin 63 bin 480'i kadın, 53 bin 652'isi ise erkek. Mülteci durumuna düşen kadın ve erkek nüfusu arasında kadınların lehine 10 bin fark bulunuyor. Bu da ailelerin erkeklerini kaybettiğini gösteriyor. 168 bin civarındaki çocuğun 83 bini erkek, 84 binini kız çocukları oluşturuyor.

Mülteciler arasında bulunan bir kadın, rejim güçlerinin hava saldırısı sebebiyle Hama'nın doğu kırsalından Halep'in güney kırsalına çoluk çocuk ve hayvanlarını da alarak geldiklerini ve ormanda yaşamaya çalıştıklarını ifade ederek, havanın çok soğuk olduğunu, yakacak odun bulmakta bile zorlandıklarını söyledi. Kendilerine insani yardım gelmediğini dile getiren Suriyeli kadın çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Kaynak:IHA