Tam gün yasa tasarısı kabul edildi

Tam gün yasa tasarısı kabul edildi
Devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların tam gün mesai yapmasını öngören, muayenehane açmasını ve özel hastanede çalışmasını engelleyen...

Devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların tam gün mesai yapmasını öngören, muayenehane açmasını ve özel hastanede çalışmasını engelleyen Tam Gün Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tarihi bir tasarıyı kanunlaştırdıklarını ve tarihi bir iş yaptıklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda 'Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri tamamlandı. Görüşmelerin sonunda tasarı Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tasarının kanunlaşmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, tarihi bir tasarıyı kanunlaştırdıklarını ve tarihi bir iş yaptıklarını söyledi. Türk halkının sağlık hizmetine kolay ulaşması için, sağlık hizmeti alırken önünde bir muayenehane engeli olmaması veya üniversite hastanelerinde özel işlem, özel muayene adı altında bir engel olmaması için bu düzenlemeyi yaptıklarını ifade eden Akdağ, "İnanıyorum ki tarih yarın yaptığımız bu hayırlı işi hayırla anacaktır" dedi.

Kanunun sağlık çalışanlarına da birçok haklar getirdiğine işaret eden Akdağ, yasayla sağlık çalışanlarının seyanen aldıkları aylık gelirlerin, ek ödeme üst limitlerinin, nöbet ücretlerinin artırıldığını ifade etti. Yasayla hem halkın işinin kolaylaşacağını, hem sağlık hizmetinin verimliliğinin artacağını, hem de sağlık çalışanlarına yeni haklar verilmiş olacağını kaydeden Akdağ, bir taraftan da halen muayenehane çalıştıran doktorlara kamuda çalışma veya özel hastanelerde çalışarak muayenehane hizmetlerini sürdürme yönünde karar vermek üzere Sağlık Bakanlığı'nda çalışanlar için 6 ay, üniversite hastanelerinde çalışanlar için 1 yıl süre tanındığını anlattı. Akdağ, yasaları milletin iradesinin Meclis çatısı altındaki temsilcileri eliyle yaptığına işaret ederek, bu yasada da aynı şeyin olduğunu söyledi.

"DOKTORLARIN DÖNER SERMAYEDEN ALDIKLARI PAY ARTIYOR"


Kanuna göre devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar muayenehane açamayacak ve özel hastanelerde çalışamayacak. Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık, yan ödeme ve her türlü tazminat toplamının, klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü geçemeyecek.

Bu ödemeler, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250, başhemşirelerde yüzde 200, diğer personelde ise yüzde 150 ile sınırlı olacak. Yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri hizmetlerde çalışan personel için oran yüzde 200 olarak uygulanacak.

Kanuna göre öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak ve üniversitelerin tıp fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları tam gün çalışacak.

Öğretim elemanları yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecek, ek görev alamayacak, serbest meslek icra edemeyecek. Öğretim üyeleri, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlü olacak. Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise haftada asgari 12 saat ders vermekle yükümlü olacak. Yükseköğretim kurumlarında, üniversite yönetim kurulunun önerisi ve YÖK'ün onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilecek.

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinden, yayım tarihinden itibaren 1 yıl içinde talepte bulunanlar devamlı statüye geçirilecek.

Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacak. Doktorlar, kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversitelerinden sadece birinde görev yapabilecek ya da serbest meslek icra edecek. Mesleğini serbest olarak yapan doktorlar, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan talep edilmemek şartıyla hastaların teşhis ve tedavisini Sosyal Güvenlik Kurulu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurumları ve vakıf üniversitelerinde yapabilecek.

Sözleşmeli statüde olanlar dahil olmak üzere mahalli idareler ile kamu tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabipler işyeri hekimliği yapabilecek. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ya da serbest olarak çalışan tabipler, tıbbi kötü uygulamadan doğacak zararlar ile bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere sigorta yaptırmak zorunda olacak. Sigorta priminin yarısı doktorlar tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden karşılanacak.

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da mesleklerini serbest yapan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi köts ödemenin tutarı, ilgili persoü uygulama nedeniyle kişilere verebilecekleri zararlarla, bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere mesleki mali sorumluluk sigortası yaptıracak. Zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası, mesleklerini serbest olarak
yapanların kendileri, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların ilgili özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılacak. Zorunlu sigortaları yaptırmayanlara, sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verilecek. İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerde çalışan personel için haftalık çalışma süresi 25 saatten 35 saate çıkarılacak.

NÖBET ÜCRETLERİNDE ARTIŞ


Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde, haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutan ancak bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere ücret ödenecek. Ücretler, tasarıda hazırlanan gösterge rakamlarının, aylık katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanacak.

Ayda 130 saatten fazla çalışma süresi için ödeme yapılmayacak. İcap nöbeti tutan ancak karşılığında kurumunca izin kullanmasına izin verilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, her bir icap nöbeti saati için, icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere aynı ücretin yüzde 40'ı tutarında nöbet ücreti ödenecek. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbetinin süresi, aylık 120 saati geçemeyecek. Ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan personelden rütbelerine göre öğretim üyesi tabip, öğretim üyesi diş tabibi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatındaki dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlara, tasarıda belirtilen oranları geçmemek üzere orgeneral aylığının brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenecek.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı'na bağlı eğitim hastaneleri ile askeri tıp fakültesinde öğretim üyesi veya tabip ihtiyacı doğması halinde TSK Sağlık Komutanlığı'nın talebi üzerine Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından öncelikli olarak görevlendirme yapılacak.

Bu arada yasanın görüşmeleri sırasında, Sağlık Bakanı Akdağ'ın verdiği önergeyle yasaya iki madde daha eklendi. Buna göre Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nde görevli memurlar ile sözleşmeli personelden taşra teşkilatında görev yapan tabipler için en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge yüzde 400'ünü, merkez ve taşra teşkilatında görev yapan diğer personel için de yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek. Türkiye Kızılay Derneği tarafından işletilen hastane ve tıp merkezlerinde çalışanlar, bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içerisinde Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yapılacak protokolle memur kapsamına alınacak.

Bu personelden tabip ve diş tabipleri, istedikleri takdirde çalıs ödemenin tutarı, ilgili persoştıkları ilde ihtiyaç bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilecek. Tabip ve diş tabibi dışındaki personel ise istedikleri halde Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü, Maliye Bakanlığı'nın izniyle çalıştıkları ildeki sağlık kurum ve kuruluşlarında, bakanlık veya döner sermaye teşkilatı adına vizelenecek pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilecek. Bu şekilde istihdam edilecek tabip sayısı 180'i, sağlık personeli sayısı 490'u ve diğer personel sayısı 705'i geçemeyecek.

Personele, memur ve sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi nedeniyle iş mevzuatına göre bakanlık veya Kızılay tarafından herhangi bir tazminat ödenmeyecek. Sağlık Bakanlığı'na devredilecek sağlık kuruluşlarına ait taşınırlardan bakanlıkça devralınacak olanlar ile bunların bedeli, Maliye Bakanlığı temsilcisinin koordinatörlüğünde bakanlık ve Kızılay temsilcisinden oluşacak 3 kişilik komisyonlar tarafından tespit edilecek. Tespit edilecek tutar, belirlenecek olan sağlık kuruluşlarının döner sermaye gelirinden karşılanacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalışırken 26 Mayıs 1995 ile 1 Ocak 2010 tarihleri arasında görevinden çekilen, çekilmiş sayılan tabip, diş tabibi, uzman tabip ve uzmanlar, Kanun'un itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde görevden ayrıldıkları ildeki Sağlık Bakanlığı'na ait kurum ve kuruluşlara açıktan atanabilecek. Bu kurumlarda ihtiyaç bulunmaması halinde atamalar ihtiyaç olan yerlere yapılacak. Yasanın Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktorlarla ilgili hükümleri 6 ay sonra, üniversite hastanelerinde çalışanlarla ilgili hükümleri ise 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.