“Tarihi İnsanlık Tarihi Kadar Eski Ama Kendisi Yeni Bir Hastalık: Adet Öncesi Gerginlik Sendromu”

“Tarihi İnsanlık Tarihi Kadar Eski Ama Kendisi Yeni Bir Hastalık: Adet Öncesi Gerginlik Sendromu”
Medicalpark Karadeniz Hastanesi Psikiyatri uzmanlarından Dr. Cengiz Soylu, doğurganlık dönemindeki kadınlarda, adet görmeye yaklaşık bir hafta kala bazı...

Medicalpark Karadeniz Hastanesi Psikiyatri uzmanlarından Dr. Cengiz Soylu, doğurganlık dönemindeki kadınlarda, adet görmeye yaklaşık bir hafta kala bazı hormonal değişiklikler olduğunu belirterek "Tarihi insanlık tarihi kadar eski ama kendisi yeni bir hastalık olan "adet öncesi gerginlik sendromu" fizyolojik olup çoğu zaman belirti vermez. Ancak kadınların yaklaşık yarısında bu değişiklikler ruhsal ve bedensel belirtilere yol açacak kadar fazla olabilir" dedi.

Adet öncesi gerginlik sendromuna "Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDB)" adı verildiğini belirten Soylu, "Doğurganlık dönemindeki kadınlarda, adet görmeye yaklaşık bir hafta kala bazı hormonal değişiklikler olur. Bunlar fizyolojik olup çoğu zaman belirti vermez. Ancak kadınların yaklaşık yarısında bu değişiklikler ruhsal ve bedensel belirtilere yol açacak kadar fazla olabilir. Son zamanlarda bir hastalık olarak kabul edilen bu tabloya Adet Öncesi Gerginlik Sendromu adı verilir. Bu tablo, bazen gündelik hayatı etkileyecek kadar ağır seyredebilir. İnsanlararası ilişkiler, mesleki ve sosyal işlevsellik olumsuz etkilenebilir" diye konuştu.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu yaşayan kadınlar hangi şikâyetlerle gelir?

Hastada özellikle gerginlik, duygusal dalgalanmalar ve öfke gibi yakınmalar olduğuna dikkat çeken Soylu, "Değişik kültürlerde farklı şikâyetlerin ortaya çıktığı görülmekle beraber sinirlilik, gerginlik, duygusal dalgalanmalar ve öfke sık bildirilen yakınmalardır. Ayrıca kaygı, huzursuzluk, keyifsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Duygusal belirtilerin yanı sıra göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve kilo artışı, yorgunluk, uyku düzensizliği, ağrı gibi fiziksel belirtiler de yaygındır. Adet kanamasının ağrılı ya da fazla olması yani dismenore PMDB olarak değerlendirilmez. PMDB, bazı hastalıkların da şiddetini arttırabilir. Örneğin migreni olan kadınlarda atakların büyük bir kısmı adet öncesi döneme rastlamaktadır. Yine şeker hastalarında kan şekeri düzeyleri ve insülin ihtiyacı adet öncesi dönemde değişiklikler gösterir. Astım atakları daha sık görülür ve pek çok kronik hastalık alevlenmeler gösterir. Bu dönemde kişinin çevresi ile olan uyumu bozulur. İşte veya evde ilişkide bulunduğu kişiler, eşi ve çocukları ile iletişimi bozulabilir. Boşanma kararları verilebilir. Ergenlik dönemindeki genç kızlarda intihara olan eğilim artabilir. PMDB iş verimi ve iş gücü kaybına yol açan önemli ruhsal tablolardan biridir" şeklinde konuştu.

"Adet öncesi Gerginlik Sendromu'nun tedavisi mümkün"

Tedavi süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Soylu, "PMDB, nedeni tam olarak bilinmediği için tedavisi de kesin değildir. Bu konuda çok değişik tedavi yaklaşımları mevcuttur. Etkinliği tam olarak kanıtlanmamış olsa da PMDB tedavisine yönelik ilk girişimler beslenmenin düzenlenmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması yönündedir. Adet öncesi dönemde taze meyve ve sebze tüketilmesi, kırmızı et ve donmuş yağlardan uzak durulması, içinde katkı maddesi içeren besinlerin tüketilmemesi bazen yararlı olabilmektedir. Şeker, kafein ve alkol tüketiminin sınırlandırılması ve her gün 30 dakika yürüyüş gibi düzenli egzersiz etkin olabilmektedir.

Şiddetli belirtileri olan hastalarda antidepresan ilaçlar özellikle davranışsal belirtilerin gerilemesinde etkilidir. Hormonal tedaviler, idrar söktürücü ilaçlar, kalsiyum, magnezyum ve vitamin B6 takviyesi de tedavide kullanılan diğer seçenekler arasında yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:IHA