Tarihi Rize Evleri Koruma Altına Alınıyor

Tarihi Rize Evleri Koruma Altına Alınıyor
Tarihi Rize evleri koruma altına alınarak turizme kazandırılıyor.

Rize sivil mimarisi ile dikkat çeken tarihi Rize evleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak hem turizme kazandırılıyor hem de gelecek kuşaklara taşınıyor.

Bir asırdan daha yaşlı olan beş farklı Rize sivil mimarisi ile inşa edilerek ahşap ve taş örnekleri bulunan evler birer birer yok oluyor. 1925 yılında Rize’nin Tophane Mahallesi’nde çekilen bir fotoğrafta onlarca Rize evi görülürken bu gün bu evlerden sadece birkaç tanesi ayakta kalabildi. Tarihi Rize Sivil mimarisi özellikleri taşıyarak ayakta kalmayı başaran evlerin büyük büyümü ise Çamlıhemşin, Hemşin, Fındıklı ve İkizdere ilçelerinde bulunuyor.

rize-evi-3.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize’de binlerce tarihi binadan sadece 400’ünün ayakta kalabildiğini belirterek, “İlimizde 400 civarında tarihi ev, cami ve kale mevcuttur. Rize evlerinde son yıllarda bakanlığımızın da destekleri ile restorasyon onarımlar yapılmaktadır. Bu evler bakanlığımızın maddi destekleri ile koruma altına alınmaktadır. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununun maddesi uyarınca 2005 yılında resmi gazetede yayınlanan taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım sağlanmasına dair yönetmeliğinde ilgili maddesi uyarınca ilimiz ve ilçelerinde gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerektiği taşınmaz kültür varlıklarının bakım ve onarımı için restorasyon, röleve ve restitüsyon projelerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca yardım yapılmaktadır. Tarihi ve tescilli Rize evlerine sahip olanlar bu yardımlardan yararlanmak üzere başvurular yaptıktan sonra, önce proje yardımı ardından uygulama yardımı alabilmektedirler. Bu yönetmeliğin yayınlandığı 2005 yılının sonundan günümüze kadar toplam 30 civarında gerçek ve tüzel kişi bu yardımlardan yararlandı. Her yıl başvurular müdürlüğümüze yapılmaktadır. Başvurular değerlendirildikten sonra destek verilmektedir. Ancak bütün talepler değerlendirilmektedir” dedi.

ismail-hocaoglu-rize.jpg

Hocaoğlu, yaptığı açıklamada Rize sivil mimarisini gelecek kuşaklarında tanıması gerektiğine dikkat çekerek “Bu tarihi ve tescilli evlere yapılan yardımlar günümüze kadar gelen bu sivil mimariyi özelliklede bakım ve onarıma acil ihtiyacı olan evlerin korunması için ve onların gelecek nesillere de aktarılması için ciddi bir katkı olarak değerlendirilmelidir. Bu yardımlar sayesinde daha öncede tescil altında olmayan ama bu yardımlarında desteği ile bu evlerin tescil altına alınması için ciddi bir teşvik unsuru olarak görülmektedir. Bu sayede 2005 yılından şuana kadar 113 civarında yeni tescil yapılmıştır” diye konuştu.

rize-evi-1.jpg