Tarihte Ömeroğlu kardeşler

Tarihte Ömeroğlu kardeşler
Derepazarı Tersane Mahallesi’nden Ömeroğlu Kardeşler

Bakan, Cumhurbaşkanı Danışmanı, Belediye Başkanı ve Gazeteci olarak ülkemize hizmet ettiler 



Bazı insanlar vardır ki ebediyete intikal etseler de yaptıkları ile doğdukları, yaşadıkları şehirlerde unutulmazlar, saygı ile anılırlar. Gazeteci Rahmi Arer ( Ömeroğlu), Rize Belediyesi Eski Başkanı İsmail Ömeroğlu, İçişleri Eski Bakanı Hamdi Ömeroğlu ve Türkiye Cumhuriyeti 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın danışmanlarından Hilmi Ömeroğlu da Rize için ayrı bir önem taşırlar. Bulundukları her konumda Rize ilini başarılarla temsil eden Derepazarı’nın saygın ailelerinden olan bu dört kardeş şimdi aramızda yoklar. Ama yaptıkları çalışmalarla gönüllerde yaşıyorlar.  




Rahmi, İsmail, Hamdi ve Hilmi Ömeroğlu Kardeşler




Gazeteci Yazar Rahmi Arer



 1906 yılında Rize’de doğdu. Lise tahsilini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Yüksek tahsilini Belçika’da Gand Üniversitesi Yüksek Mühendis kısmında tamamladı. Rize- İspir Yolu’nda mütahit ve mühendis olarak çalıştı. Dokuz yıl Milli Müdafaa ve Vekaleti İnşaat Dairesi’nde kısım amirliği yaptı. İstifa ile serbest mühendis olarak hizmet verdi. Fransızca, Romence bilmekteydi. Rize Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi Daimi temsilciliği ve Müşavirliği görevlerinde bulundu.

 

O bir Rize sevdalısı idi

 

6 Ağustos 1931 Perşembe günü Mustafa Cavaş önderliğinde hizmete giren  ve Rize’de ses getiren “Rize” isimli gazetenin 1950-54 yılları arasında sahipliğini yaptı. 1952 yılında  “İçtimai, İktisadi, ve Kültürel bakımdan bir tetkik (Rize)” ve 1969 yılında "Türkiyede Çaycılık ve Turistik Sosyal Kültürel Ekonomik Rize" isimli iki kitabı yayınlandı.

  

Rize Belediyesi Eski Başkanı : İsmail Ömeroğlu

                                                                     

1916 yılında Rize’de doğdu. Rize ilinin ilk futbol hakemlerindi. 1973-1977 yılları arasında Rize Belediye Başkanlığı yaptığı yaptı. Rize İli Derepazarı İlçesinden olup, Ömeroğlu ailesindendir. 1943-44 yıllarında Rize de futbol hayatında oldukça etkili bir rol oynadı. 1947 yılından sonra Rize’nin ilk futbol hakemlerinden biri ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü olarak Rize futboluna büyük katkı sağladı.


1959-64 yılları arasında Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı yaptı. Rize esnafının sorunları ile yakından ilgilendi.







İsmail Ömeroğlu ve sağda Rize Belediyesi eski binası



Çalışanın hakkını verdi çalışmayanı barındırmadı

 

Katı tavizsiz ve doğru bildiğinden şaşmayan bir yapısı vardı. 1973-1977 yılları arasında Rize Belediyesi Başkanı olarak hizmet verdi. Belediyede kurumsal yapılaşmayı sağladı. O güne değin şekil almamış olan çöp sorununa çözüm getirdi. Belediyede çalışanın hakkını veren ve çalışmayanı barındırmayan bir yapısı vardı. Rize’de sağlıklı ve ucuz ekmek tüketimini sağlamak için Belediye Ekmek fırını açarak fırıncılarla rekabet sağladı.

 

En büyük tutkusu Rizespor’du

 

Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nü yürüttüğü dönemde Rizespor’a büyük katkı sağladı. Uzun süre yöneticiliğini ve ikinci başkanlığını yürüttüğü Rizespor adına düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan “ Rizespor Günü ( 16 Haziran 1974 )” onun fikri idi. Ömeroğlu bu etkinliğin bütün hazırlıkları ile bizzat ilgilenmişti. Ömrünün son yıllarını İstanbul Gümüşsuyu’nda Çay Apartmanı’nda bulunan evinde geçirdi. 5 Mayıs 1992 tarihinde tedavi gördüğü Esnaf Hastanesi’nde vefat etti. 6 Mayıs 1992 Cuma Günü Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Topkapı Çamlık Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

İçişleri Eski Bakanı Hamdi Ömeroğlu

 

Hasan ile Hediye Ömeroğlu’nun oğludur. 1914 yılında Rize’de doğdu. 1937 yılında Ankara Gazi Lisesi’ni “pekiyi” ile bitirdi. Memuriyet hayatına Ankara Maiyyet Memurluğu görevi ile başladı. Ocak 1942 de Rize Ankara Maiyyet Memurluğu’ne atandı. Mayıs 1942 de silah altına alındı. Aralık 1944 de yedek teğmen rütbesiyle terhis oldu. Ocak 1945 de döndüğü Maiyyet Memurluğu’nden sonra Ardanuç, Şavşat ve Pazar Kaymakam Vekillikleri bulundu. Rize Valilik Muavinde vekâletinde stajını tamamladı. Temmuz 1946 da katıldığı kaymakamlık kursunu Aralık 1946 de bitirip, kaymakamlığa terfi etti. 1947 de Refahiye, 1948 de Maçka, aynı yıl Akçaabat kaymakamlıklarında bulundu.

 

İsparta ve Samsun’da valilik yaptı

 

1950 yılında İçişleri Bakanlığı Muhakemat müdür muavinliğine, 1951 yılında Muakemat Müdürlüğüne, 1955 de İçişleri Bakanlığı Hukuk Muşavir Muavinliğine, 1958 de Hukuk Müşavirliğine, Haziran 1960 İsparta Valiliğine, Ekim 1962 de Samsun Valiği’ne, Ocak 1966 de Merkez Valiliklerine getirilp yükseltildi. Merkez Valisi iken Nisan 1966 da Danıştay Üyeliğine seçildi. Bu arada Ankara Hukuk Fakültesi’nde fark sınavı vererek sertifika aldı.

 

TBMM dışından İçişleri Bakanlığı’na getirildi



Türkiye Cumhuriyeti 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın danışmanlarından Hilmi Ömeroğlu’nun Romen edebiyatından Türkçeye çevirdiği Ion ( Rebreanu, Liviu ) Devlet Kitapları 1970, Seçme Romen Hikayeleri ( Ion Luca Caragıale ) Devlet Kitapları 1975, Valse davet ( Drumeş, Mihail ) Devlet Kitapları 1979, Kor ( Rebreanu, Liviu ) Anıt Yayıncılık 1982, Paspas ( Ion Baieşu ) isimli kitapları yayınlandı.

Rahmi Arer ve 1950-54 yılları arasında sahipliğini yürüttüğü Rize Gazetesi




I. Nihat Erim Hükümetinde TBMM dışından İçişleri Bakanı olarak görev yapan Hamdi Ömeroğlu  ve ailesi ile birlikte basında yer alan bir haberi


Fatih Sultan KAR