"Tayyip'in poposuna tekmeyi vuralım"

"Tayyip'in poposuna tekmeyi vuralım"
CHP'li Batum, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in yaşadığı siyasi süreçleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yaşacağını öne sürdü.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in yaşadığı siyasi süreçleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yaşacağını belirterek, "Tayyip'i de atacaklar biliyorum ama Türkiye Cumhuriyeti'ne Tayyip'i attırmak yakışmaz. Bizler poposuna tekmeyi vurabilelim, bizler iktidardan alalım" dedi.

Antalya'da CHP Muratpaşa İlçe Kadın Kolları Başkanlığı'nca düzenlenen panelde konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Batum, "Türkiye'nin, 12 Eylül darbesiyle başlayan süreçte, başına çuval geçirildi" dedi. Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve eşi Günseli Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in de dinleyici sıralarında yer aldığı panelde Süheyl Batum, dünyanın bütün anayasalarının hukuk kurulları olarak belli bir toplumsal yapının üzerine oturduğunu söyledi. Batum, "Bir ülkenin ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal yapısı ne ise anayasa onun üzerine oturur. O yapıyı, üzerine oturduğu sosyal yapıyı daha demokratik çoğulcu, ilerlemeci bir yapıya doğru evrilmesine izin veriyorsa işte bu iyi anayasadır" diye konuştu.

'İnsan odaklı' şeklinde tarif edilebilecek bir anayasa türü olmadığını savunan Batum, anayasanın toplumsal çatışma alanlarına çözüm üretmesi gerektiğini dile getirdi.

Partisinin üzerinde yaratılan 'Bunlar anayasa yapmaz. Özgürlükçü değil statükocu' algısının yıkmak için AK Parti ile aynı masada buluştuklarını kaydeden Milletvekili Batum, "Dedik ki, 'Özgürlükleri gelin konuşalım seninle, kim özgürlükçü kim değil' Maksat o algılamayı yıkmak. Eğer CHP olarak 'Cumhuriyeti kurduğumuzu' söyleyen bir parti olarak Türkiye'nin gerçek gündemine ilişkin çözümleri üretmezsek bunlar hiç üretmez. O yüzden masaya oturduk" diye konuştu. AK Parti ile masada anayasanın eşitlik ilkesi üzerinde anlaşamadıklarını belirten Süheyl Batum, şunları söyledi:

EŞİTLİK MADDESİNDE ANLAŞAMADIK

"Bize 'Irkçı' falan diyenler var ya, AKP ve başka partiler ve tandansları, 'Etnik kökenleri nedeniyle kimseye ayrımcılık yapılamaz' ilkesini yazmak isteyince 'Hayır' dediler, 'Etnik kökeni oraya yazamayız.' Bize bazı dernekler geldi, eşitlik ilkesine 'Cinsiyet yönelimi nedeniyle kimseye ayrımcılık yapılamaz' yazılmasını istedik. 'Hayır, bu ikisini koyamayız' dediler ve eşitlik maddesinde anlaşamadık. Türkiye'nin emekçisinin, işçisinin, kadınının, Türkiye'de Alevinin, Sünninin, Türk'ün ve Kürt'ün hakkını göstere göstere yiyip de 'Ay ne güzel anayasa yaptık' diye alkışlar mısınız? Biz alkışlamadık. Bunlar 12 Eylül Anayasacısı. Şimdi nitelik değiştirdi."

CHP Eskişehir Milletvekili Batum, Ortadoğu'daki gelişmelere değinerek, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in yüzde 88.6 oyla seçildiği 2005 seçimlerini Amerika'nın en yetkili ağızlarla, "Mısır bölgesinde bir yıldız gibi parlıyor" şeklinde değerlendirdiğini ve bölgedeki demokratik gelişimden övgüyle bahsettiğini söyledi. Fakat aradan geçen 5 yıl içinde batı dünyasının Mübarek'in diktatör olduğunu keşfettiğini savunan Süheyl Batum, "Elleriyle koydular kelepçelediler, içeriye attılar. Tayyip'i de atacaklar, biliyorum ama Türkiye Cumhuriyeti'ne Tayyip'i attırmak yakışmaz. Bizler poposuna tekmeyi vurabilelim, bizler iktidardan alalım" dedi.