TBMM Genel Kurulu'nda usul tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda usul tartışması
BMM Genel Kurulu'nda, Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçilirken hükümetin yerinde olmaması nedeniyle ara veren Başkanvekili Meral Akşener'in tutumu tartışma konusu oldu

Akşener, Petrol Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine geçileceğini açıklamasının ardından oturuma ara verdi.

Aranın ardından söz isteyen Genç, İçtüzüğün 62. maddesine göre, hükümetin yerinde olmadığı için tasarının görüşülmesinin bir sonraki birleşime bırakılması gerektiğini ve bu konuda oturumu yöneten Başkanvekiline takdir hakkı bırakılmadığını savundu.

Akşener, ara vermeden önce hükümetin yerinde olmadığını söylemediğini ifade etti.

Usul tartışmasında konuşan Genç, başkanvekillerinin İçtüzüğü objektif ve harfiyen uygulaması gerektiğini belirtti. Hükümetin Meclis'e saygı duymadığını öne süren Genç, "Şu sıralarda bir bakan var mı? Disiplinli bir başkanvekili olarak hareket etseniz, gelip burada otururlar" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat ise Akşener'in hükümetin varlığına ilişkin tespit yapmadan ara vermesinin, İçtüzüğün 15. maddesindeki görevleri arasında olduğunu ifade etti. İçtüzüğe aykırı durum olmadığını anlatan Kubat, Akşener'in tutumunun yerinde olduğunu dile getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise AK Parti Grubu'nun, kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesinde komisyon ve hükümetin bulunmasını sağlaması gerektiğini savundu. Akşener'in iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Vural, "Sayın Akşener Meclis'in saygınlığını temin etmek için inisiyatif kullandı. Tasarının görüşülmemesini teminin uygun olmadığı düşüncesiyle ara verdi. Tutumunu yerinde görüyoruz" diye konuştu.

Söz isteyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3 saattir Meclis'te bulunduğunu vurgulayarak, "Anlık bir olaydır, özür dilerim. Sorumluluk bana aittir" dedi.

Usul tartışmasının ardından Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine kaldığı yerden devam edilmeye başlandı.