Tek haneli faiz 6 milyar getiri sağladı

Tek haneli faiz 6 milyar getiri sağladı
Krizin ardından borçlanma faizi tahminlerden de hızlı düşerek yüzde 8,4’e geriledi. Düşen faiz 5,8 milyarlık tasarruf sağladı.

Ekonominin her alanını olumsuz etkileyen krizin olumlu etkisi faiz ve yol yatırımlarında yaşandı. Hazine’nin tahvil piyasasında en çok işlem gören gösterge tahvil için bileşik faiz oranı krizin ilk aylarında, Ekim 2008’de 26.2’yi gösteriyordu. Bu tarihten sonra başlayan hızlı düşüşle birlikte faiz 2009 yılbaşında yüzde 16.1’e, 14 Ocak 2010 tarihi itibariyle de yüzde 8.4’e geriledi. 

58 YERİNE 52 MİLYAR TL 

Krizden bu yana faizdeki düşüş 17.8 puan oldu. Faiz oranlarındaki hızlı düşüş sayesinde Türkiye’nin iç ve dış borçları için ödediği faiz 5 .8milyar lira birden azalarak 58,2 milyardan 52,4 milyar liraya geriledi. Faiz düşüşü Türkiye’nin gelecekteki borç yükünün de aşırı artışını frenledi. Faiz düşüşü ile Hazine’nin kasasında 5.8 miyar liralık ödenek kaldı. Ekonomi yönetimi, artan bu ödeneği bütçe açığını düşürmekte kullanmak yerine yatırıma yöneltme kararı aldı. Yatırım alanı olarak da karayolu ve demiryolu yatırımları tercih edildi. Böylece sene başında 6.3 milyar lira yatırım yapılması planlanan kara, deniz, hava ve demiryolu yatırımlarına tam 12.2 milyar lira kaynak harcandı. Yol yatırımlarına fazladan yapılan harcama 5.9 milyara ulaştı. 

KARAYOLU GÖZDE 

Yol yatırımlarında aslan payını ise karayolu ve demiryolu yatırımları aldı. Karayolu yatırımları için 3 .6 milyar TL hedeflenirken yatırım 8.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Ayrıca karayollarına yapılan sistem yatırımı da 550 milyondan 954 milyona çıkarıldı. 

Demiryolu payı arttı 

Faiz tasarrufunun 565 milyon TL’si de demiryolu yatırımlarına harcandı. Demiryolu yatırımları için sene başında 1.9 milyar lira ödenek ayrılmasına karşın faizden gelen parayla yatırım 2.5 milyar liraya çıkarıldı. Böylece karayolu ve demiryoluna yapılan fazladan yatırım 5.9 milyar TL oldu. Tasarrufun yaklaşık 120 milyon lira fazlasına denk gelen bu harcama için diğer kalemlerden de aktarma yapıldı.