Temizel: Kriz Geride Kaldı

Temizel: Kriz Geride Kaldı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Cem Temizel, Türkiye'nin yüksek büyüme hamlesi açısından iç piyasanın tek başına yeterli olmadığının görülmekte olduğunu bildirdi.

Temizel, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bu yıl üçüncü çeyrekte yakaladığı büyüme ile krizin başladığı 2008 yılının son çeyreği bazında kriz döneminin artık tümüyle geride kaldığını belirtti.

Bu sonucun son derece kırılgan ve bıçak sırtı bir durumu yansıtan dünya konjonktürü açısından ele alındığında son derece parlak bir sonuç olduğunu vurgulayan Temizel, şöyle devam etti:

''Üçüncü çeyrekteki bu büyüme, Avrupa'da en yüksek ikinci büyümeye işaret ederken, mevcut eldeki verilere göre de dünyada Çin'den sonra kaydedilen en yüksek büyüme oranlarından birine tekabül etmektedir. Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4'lük artış gösterirken, yine mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH'nin değeri bir önceki döneme göre yüzde 1.1 artış kaydetmiştir. Bu veri, ekonominin yavaşladığına değil, tam tersine, büyüme ivmesindeki artışın devam ettiğine işaret eden önemli bir göstergedir. Dünyada büyüme ivmesinin üçüncü çeyrekte genel olarak gerilediği de dikkat çekmektedir.''

Temizel, Türkiye'nin büyümesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

''Büyümeyi önemli bir şekilde iç piyasanın sırtladığı görülmektedir. Bu bağlamda piyasalarda aktörlerin ekonomi yönetimine olan güveni ve geleceğe yönelik beklentilerinin olumlu yönde şekillenmiş olmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Ancak Türkiye'nin yüksek büyüme hamlesi açısından iç piyasanın tek başına yeterli olmadığı görülmektedir. Burada ihracat ivmesinin korunması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Beklentilerin altında gerçekleşen 3. çeyrek verileri, dış ticaretin büyümeyi aşağı çektiğini açıkça göstermektedir. Türkiye'nin ivedilikle yeni bir ekonomik program açıklaması gerekmektedir. Türkiye'nin finansal istikrarı kaybetmeden cari açığı ve istihdamı merkeze yerleştirmesi gereği öne çıkmaktadır.'' 

Temizel, MÜSİAD'ın açıklanan üçüncü çeyrek verilerini memnuniyetle karşıladığını ve bunların yılın son çeyreğinde anlamlı oranda yukarı yönde revize edileceğini düşündüklerini bildirdi.