Tepe'den 1 Aralık Dünya AIDS Günü Açıklaması

Tepe'den 1 Aralık Dünya AIDS Günü Açıklaması
Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Tepe, "HIV bulaşıcılığı üst düzeyde bir virüs olmamasına rağmen mutlaka korunulması gereken bir virüstür" dedi.

1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla açıklamada bulunan Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Tepe, HIV'in bulaşıcılığı üst düzeyde bir virüs olmamasına rağmen mutlaka korunulması gereken bir virüs olduğunu ifade etti.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, AIDS'in bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğunu belirtti.

Mikrobun HIV adı verilen virüs olduğunu kaydeden Tepe, şöyle devam etti: "HIV girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV'in etkisinin yanı sıra çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olurlar. HIV enfeksifonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır."

HIV'in bulaşıcılığı üst düzeyde bir virüs olmamasına rağmen mutlaka korunulması gereken bir virüs olduğunu ifade eden Tepe, açıklamasını şöyle tamamladı: "HIV tek başına yaşamını idame edemeyen, bu nedenle mutlaka konak ihtiyacı olan bir virüstür. Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamaktadır. Oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları virüse karşı korunmada yeterlidir. Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvılarıyla olmaktadır. Bu nedenle kan ve meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkilidir."