Tepe:Domuz Gribi Aşısı Değil

Tepe:Domuz Gribi Aşısı Değil
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yıllardır devam eden okul aşılarının H1N1 aşısı ile uzaktan yakından bir ilişkisi olmadığını belirtti.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, okullarda öğrencilere yapılan aşıların, rutin olarak yapılan okul aşıları olduğunu ve aşıların domuz gribi aşısıyla yakından uzaktan bir ilgisi olmadığını belirterek vatandaşlarımızın çocuklarının sağlıklarını düşünmelerini ve yanlış bilgilendirilmeleri sonucu çocukların aşı olmalarına karşı olmamaları gerektiğini bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, koruyucu sağlık hizmetlerinin en etkin yöntemi olan aşı uygulamasının, okul çağındaki çocuklarda başarıyla gerçekleştirilmesinin halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında yer alan okul aşılarının 2009-2010 eğitim öğretim yılında da uygulanmaya başlandığını ifade eden Tepe, şöyle devam etti: ''0 yaş aşılamaları ve tekrar aşılara ek olarak kazanılan bağışıklığın ileri çocukluk yaşlarında da devam etmesini sağlamak açısından okul aşılamalarının önemi tartışılmazdır. Şimdiye kadar yapılan uygulamalarda okul çağı çocukları, en fazla yüzde ile ulaşılan ve aşıları tamamlanan toplum grubu olmuştur. İlimizde ve okullarda salgın hastalık ve sakatlık yapma ihtimali bulunan, aşı ile korunulabilen hastalıklara bağlı salgınların kontrolü için tüm okullarda aşı programının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Genişletilmiş Bağışıklama Programı uyarınca ulusal aşı takvimine göre rutin aşılama programında 1. sınıf öğrencilerine erişkin difteri, tetanos, oral polio aşısı ve kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı uygulanır. 8. sınıflara ise erişkin difteri, tetanos aşısı yer alan aşılar uygulanır.''

Okul aşılarının yıllardır sadece ilköğretim 1. ve 8. sınıflara uygulandığını, aşı programı öncesinde Milli Eğitim Müdürlüğü, dolayısıyla tüm okul idarecileri ve öğretmenlere bilgilendirme yapıldığını bildiren Tepe, şunları kaydetti: ''Ancak buna rağmen son günlerde bazı vatandaşlarımız tarafından Sağlık Müdürlüğüne, okul aşılarına karşı yanlış bilgilendirilmelerinden kaynaklandığını düşündüğümüz şikayetler gelmektedir. Ayrıca bazı vatandaşlarımız çeşitli gerekçelerle bu aşıların çocuklarına uygulanmasına karşı çıkmaktadırlar. Belirtildiği üzere okul aşılarının önemi tartışılmazdır. H1N1 aşısına karşı gelişen toplumsal hassasiyet ve bu konudaki farklı görüşlerin kamuoyunu uzun süre meşgul etmesi, şikayetlerin ana nedeni olarak değerlendirilmiştir. Okul aşılarının H1N1 aşısı ile uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Çocuklarımızın sağlığı için okul aşıları son derece önemlidir.''