'Tey tey' deyip sıkan yandı!

'Tey tey' deyip sıkan yandı!
TBMM İçişleri alt komisyonunda kabul edilen yeni Silah Kanun Tasarısı’nın aynen yasalaşması halinde, sarhoşken silah taşıdığı tespit edilenlere 600 TL para cezası verilecek.

Düğünde havaya ateş açan 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek. Alt komisyondan geçen haliyle, tasarıyla getirilen önemli diğer bazı düzenlemeler de özetle şöyle:

YASAK YERE SİLAHLA GİRMENİN BEDELİ BİN TL’DEN BAŞLAYACAK: Tasarının “silahla girilmesi yasak yerler”i düzenleyen maddesinin kapsamı, alt komisyonca genişletildi. Bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğünlerin yapıldığı kapalı mekanlar, yasak kapsamına alındı. Yasak yerlere silahla giren kişi, bin TL ila 5 bin TL arasında para cezası ödeyecek.

DÜĞÜN MAGANDALARINA 3 YILA KADAR CEZA: Silahla girilmesi yasak yerler ile açık alanda olsa bile düğün ve diğer eğlence toplulukları ortamında ateş eden kişiye TCK’nın “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” 170. maddesi çerçevesinde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

RUHSAT İÇİN HEYET RAPORU İSTENECEK: Tasarıda, silah ruhsatı almak isteyen kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığına bir tek hekimin karar verebilmesi öngörülüyordu. Alt komisyon, bu hükmünü değiştirdi. Silah ruhsatı almak isteyenlerin heyet raporu alması esası getirildi.

1 YIL ÜSTÜ BELLİ SUÇLARDAN CEZA ALANLARA KOMİSYON ARACILIĞIYLA RUHSAT VERİLECEK: “Tecavüz, adam öldürme, kaçakçılık, fuhuş, kumar” gibi yüz kızartıcı ve toplum vicdanında affedilmeyen suçlardan hüküm giyenler haricinde bir yıllık hapis cezası olanlar illerdeki bir komisyon kararıyla silah alabilecek.

HAVAİ FİŞEĞİ SALDIRI AMAÇLI KULLANANA 3 AYA KADAR HAPİS: Üretilmesi veya bulundurulması suç olmayan yaralayıcı aletleri, yanıcı ve parlayıcı maddeleri, saldırıda kullanmak amacıyla bulunduran kişi 3 aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.

RUHSATSIZ AV TÜFEKLERİNE AF: Tasarıya alt komisyonda eklenen geçici madde ile izinsiz olarak elinde av tüfeği bulunduranlara, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde müracaat etmeleri halinde, bu silahların menşelerine bakılmaksızın ruhsat verilecek.

SİLAH EDİNME YAŞI: Silah edinme yaşı; av tüfeklerinde 18, normal silahlarda ise 21 olacak.