Teyzesinin Hastalığından Etkilendi ’Akıllı Sandalye’ Geliştirdi

Teyzesinin Hastalığından Etkilendi ’Akıllı Sandalye’ Geliştirdi
ELAZIĞ (İHA) – Elazığ'da MS hastası olan teyzesinden etkilenen Bilgisayar Mühendisi Mustafa Onur Aydın (26), TUBİTAK'dan da destek alarak geliştirdiği...

ELAZIĞ (İHA) – Elazığ'da MS hastası olan teyzesinden etkilenen Bilgisayar Mühendisi Mustafa Onur Aydın (26), TUBİTAK'dan da destek alarak geliştirdiği projeyle engelliler için ses ve kafa hareketleriyle kontrol edilebilen akülü akıllı tekerlekli sandalye yaptı.

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıftayken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno-Girişim Sermaye Desteği Programı kapsamında Fırat Teknokent bünyesinde şirket kuran Mustafa Onur Aydın, MS hastası olan teyzesinden etkilenerek engelliler için ses ve kafa hareketleriyle kontrol edilebilen akülü akıllı tekerlekli sandalye yaptı. "Engelliler İçin Akıllı Çok Fonksiyonlu Akülü Tekerlekli Sandalye" adında gönderdiği projeyle TÜBİTAK'tan da destek alan Aydın, geliştirdiği ürünle engelli insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Girişimci olmayı üniversite son sınıftayken hedeflediğini ve bu kapsamda çeşitli projeler geliştirmeyi düşündüğünü ifade eden Aydın, MS hastası olan teyzesinden esinlenerek, vücut hareketleri büyük oranda kısıtlı veya konuşamayan engellilerin zorlukları en aza indirecek bir tekerlekli sandalye yapmayı amaçladıklarını söyledi.

Sesle kontrol edilebiliyor

Engelliler için "sesle kontrol edilebilir tekerlekli sandalye" başlıklı bir proje başlattığını belirten Aydın, "Bu proje için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurarak Tekno -Girişim sermaye desteği aldık. 1 Mart 2013 tarihinde Onpeta Yazılım Şirketini kurarak bu şirket bünyesinde bu projeyi geliştirmeye başladık. İlk bir yıllık sürenin ardından projeyi başarıyla tamamladık ve bakanlıktan başarı onayını aldık. İlk başta sadece sesle kontrol özelliği varken onun yanı sıra sesle mesajlaşma, cep telefonu araması, sosyal ağların kullanılabilmesi, İnternet'e girebilme ve metin editörü kullanabilme gibi birçok fonksiyonu projelendirdik" dedi.

Daha sonra konuşamayanlar için de bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Aydın, "Mesela ALS hastaları bir süre sonra konuşma yetilerini bile kaybediyor. Fakat kafa hareketlerini ve belli eklem hareketlerini sağlayabiliyorlar. Biz o kişilerin hayatını kolaylaştırabilmek için kafa hareketleriyle kontrol edilebilen bir modül geliştirmeyi hedefledik. Bu kapsamda bir proje yazıp TUBİTAK'a başvurduk. Buradan destek alarak 2015 Ocak'ta projemize başladık. Şuan 2016 Haziran sonu itibariyle projemizi tamamladık. TUBİTAK'a sonuç raporunu gönderdik ve sonucun tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"Engellileri hayata kazandırmayı hedefliyoruz"

Dünyada bu şekilde mevcut ürünler bulunmadığını ifade eden ve geliştirdiği projenin özellikleri hakkında bilgi veren Aydın, şunları kaydetti:

"Sesle kontrol açısından çeşitli çalışmalar yapılmış fakat belirli kısıtlı komutlarla bu işlemler geliştirilmiş. Bizim özelliğimiz sesle hareketin yanı sıra, sesle mesajlaşma ve metin yazabilme gibi çok fonksiyonu sağladığı için engelleri hayata kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kişiler dilerse bir ofis ortamında çalışıp, kitap yazabilirler. Bunun yanında günümüzde en çok ihtiyaç duyulan interneti kolaylıkla kullanabilirler. Kafa hareketlerini yerleştirdiğimiz bir sensör ile yapıyoruz. Kafa yada belirli bir eklemin eğimlerini ve açılarını algılayarak motor kontrolü sağlıyoruz. Kullanıcı sensörü kafasına ya da belirli bir eklem bölgesine yerleştirebilir. Kullanıcı kullanırken etrafa da rahatça bakabilir. Bunun için belirli bir hareket kombinasyonu yapmamız gerekiyor. Kullanıcı kafasını öncelikle sola doğru bip sesini duyana kadar eğiyor. Ardından sağa doğru eğiyor. Sağa doğru eğimi gerçekleştirip bip sesi gelince, 3 bip sesi daha geliyor. Bu ses kafasını düzeltmesi anlamına geliyor. Ondan sonra eğimlere göre sandalye hareket ediyor."

Teyzesinin Hastalığından Etkilendi ’Akıllı Sandalye’ Geliştirdi

Teyzesinin Hastalığından Etkilendi ’Akıllı Sandalye’ Geliştirdi

Kaynak:IHA