Ticari Araç Kullananlar İçin Psikoteknik Test Yaptırmanın Son Günü 26 Haziran

Ticari Araç Kullananlar İçin Psikoteknik Test Yaptırmanın Son Günü 26 Haziran
Yaptırılmaması halinde 1083 TL para cezası olan ve ticari araç sürücülerinin ilgilendiren psikoteknik muayene ve değerlendirme raporu almak için verilen zaman 26 Haziran'da doluyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre ticari araç sürücüleri artık psikoteknik muayene ve değerlendirme raporunu almak zorundalar. Genelgeye göre ocak ayı içerisinde uygulamaya geçmesi beklenirken 26 Haziran'a ertelendi. 

26 Haziran itibariyle psikoteknik muayene ve değerlendirme raporu almayan ticari araç sürücülerine 1083 TL para cezası uygulanacak.

Ülkemizde ticari araç kullananan 2.2 milyon SRC belgesine sahip araç sürücüsü var. İstatistiklere göre SRC belgesine sahip sürücülerden henüz 800 bin kişi psikoteknik muayene ve değerlendirme raporu almamış. 

Psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 60 ile 90 dakika arasında gerçekleştiriliyor. Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu kapsamında araç sürücülerine sürekli dikkat, mühakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.

Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu testlerinden geçemeyenler ise riskler ortadan kalkana kadar ticari araç kullanmaktan men ediliyor. 90 günlük sürenin ardından yeniden psikoteknik raporu için testlere tabi tutuluyor.

Zorunlu hale getirilen belge için istenen ücret 170 TL.