Timya Vadisi Orta Cami Rize'de İbadete Açıldı

Timya Vadisi Orta Cami Rize'de İbadete Açıldı
Rize’de yapılacak olan Bulvar Projesi içerisinde kalan Eski Orta Cami’nin Yeniköy Mahallesi Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm alanına taşınma işlemi tamamlanarak okunan mevlid ve Cuma namazıyla ibadete açıldı.

Karayolları ağı kapsamına alınan ve Menderes bulvarı, Güney Çevre yolu ile Dosma kavşağını birbirine bağlayacak olan Bulvar Projesi güzergahı üzerinde kalan Eski Orta Cami’nin projenin yapılabilmesi için Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm alanına taşıma işlemi gerçekleşerek devam eden inşaat çalışmaları tamamlandı.

İç ve dış dizaynı en ince detayına kadar birebir eskisiyle aynı görünüme sahip olan cami, devam eden çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Cuma namazı öncesinde Rize Belediyesi koordinesinde, Rize İl Müftülüğü tarafından tüm şehitlerimiz için Mevlid-i Şerif okunarak, İl Müftüsü İsmail Yalçın tarafından dua edildi.

Mevlid-i Şerifin ardından Cuma namazı kılınırken, Cuma hutbesi ise Rize Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Mehmet Bilgin tarafından okundu.

Kalabalık cemaat topluluğunun katılımıyla ibadete açılan cami cemaati arasında, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Baro Başkanı Ümit Peçe, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kazancı, İl Kültür Müdürü İsmail Hocaoğlu ve Ak Parti Rize Belediye Başkan Adayı Rahmi Metin’de yer aldı.

Namaz sonrasında camiden çıkan cemaate Rize Belediyesi tarafından hazırlanan lokumlar ikram edildi.

Namazın ardından taşınma süreciyle ilgili bir açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Yaklaşık iki yıl önce Karayolları ağı kapsamına alınan ve Menderes bulvarı, Güney Çevre yolu ile Dosma kavşağını birbirine bağlayacak olan Bulvar Projesi nedeniyle proje içerisinde kalan Orta Cami’nin ilgili Vakıf işbirliğinde taşıma işlemini gerçekleştirdik. Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm alanına taşınma işlemi gerçekleşen Cami, önceki camimizle birebir aynı görünüm ve ölçüler içerisindedir. Bugün de burada bu camimizin ibadete açılışına şahit olduk. Bu vesile ile camimizin ilimize hayırlı olmasını yüce Allah’tan niyaz eder, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

timya-vadisi-orta-cami-rize-foto-galeri.jpg

ORTA CAMİ’NİN TARİHİ SÜRECİ

İlk Orta Camii 1737 tarihinde yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılmıştır. 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamıştır. 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde taşınmadan önceki haliyle yeniden inşa edilmiştir.

Dikdörtgen planlı cami kalın taş duvarlı ve kırma çatılı¬dır. Kuzey, doğu ve batı tarafından kapıları vardır. Son cema¬at mahalli olmayan caminin giriş kısmı üzerinde mahfil bulun¬maktadır. Harim alt hizada doğu ve batıdan üçer, kuzey ve güneyde ise ikişer yuvarlak kemerli büyük pencerelerle aydın¬latılmıştır. Üst hizada ise yanlarda dörder, ön ve arkada ise üçer ikiz pencere bulunmaktadır. Üst örtüyü yuvarlak iki beton ayak taşımaktadır. Tavan ahşap olup ortada ahşap bir kubbeye sahiptir. Mihrap mer¬ilerdir. Ahşap minber ise süslemesizdir. Kuzeybatı taraftaki minareye mahfilden çıkılır. Yerli siyah taştan yapılmıştır.

Orta Camii son olarak, şuanda bulunduğu yerde TC Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde, Rize Belediyesi, Nisan 2014-Mart 2019 tarihlerinde görev yapan yönetimi tarafından iki yıl süren inşaat çalışmaları tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açılmıştır.