Tisad Turizmde Denetim Ve Kayıt Dışı Turizmci Sorununa Dikkat Çekti

Tisad Turizmde Denetim Ve Kayıt Dışı Turizmci Sorununa Dikkat Çekti
Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acentaları Derneği (TİSAD) Yönetim Kurulu üyesi Barış Çuvalcı, turizmde yaşanan denetim ve kayıt dışı turizmci sorununa...

Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acentaları Derneği (TİSAD) Yönetim Kurulu üyesi Barış Çuvalcı, turizmde yaşanan denetim ve kayıt dışı turizmci sorununa dikkat çekti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çuvalcı "Yeni turizm sezonunu heyecanla bekliyoruz. Gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz sağlıklı bir turizm altyapısı için TİSAD olarak sektörel çalışmalarımıza ilk günkü heyecanımız ile devam ediyoruz. Tüm bilgi birikimimiz ve donanımımızla şehri en iyi şekilde tanıtmak, şehrin turizm konusundaki gelişimini sağlamak ve şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize en iyi şekilde hizmet verebilmek gayretindeyiz. Bu süreçte turizm ile ilgisi olmayan bir çok sektörden ve herhangi bir sektöre bağlılığı olmayan Suriyeliler başta olmak üzer bir çok kişi yaptığı yanlış çalışmalar ile önümüze engel olarak çıkmaktadır. Konu ile ilgili bir araştırma yapmadan sektöre dahil olmaya çalışan ve turizmden pay almaya çalışan bu eklentiler kendilerine zarar verdikleri gibi sektörümüze de zarar vermektedirler" dedi.

Asıl işi turizm olan ve milyonlarca lira yatırım yapmış, belgelerini ve bütün yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş sektör temsilcilerinin tüm bu nedenlerden ötürü zarar gördüğünü kaydeden Çuvalcı "Ben acenteci olarak bunları söylerken sektördeki diğer temsilcilerin de aynı durumda olduğunu vurgulamak isterim. Denetlenmeyen günübirlik kiralık dairelerin otellere, fiyat denetimi yapılamayan lokantaların diğer lokantalara, yada hediyelik eşya satıcılarının diğer hediyelik eşya satıcılarına vermiş olduğu zarar ortadadır. Bu taleplerimiz doğrultusunda yapılan denetimler de maalesef yine işlerini yasal çerçevede yapılan işletmelere yapılıyor ve küçük eksiklerine ağır yaptırım uygulanıyor. İşini bu zor şartlarda yerine getirmeye çalışan ve yasalara uygun faaliyet gösteren turizmciler denetlenirken, kayıt dışı çalışan kişiler ellerini kollarını sallayarak iş yapıyorlar ve sektörümüze zarar vermeye devam ediyorlar. Maalesef tüm bunlar yaşanırken de şehirde her şey yolunda havası hakim. Bu haykırışlarımızı tüm turizm toplantılarında dile getirmemize rağmen hali hazırda somut bir veri elde etmiş değiliz. Kayıt dışı her geçen yıl büyümeye devam etmekte. Büyüyen bu kayıt dışı sektör ile turizm camiamız düşen gelirleri ile şehrimiz gelişemeyen turizm altyapısı ile devletimiz ise kayıt altına alamadığı gelirler ile büyük zarar görmektedir" diye konuştu.

Kaynak:IHA