Tiski Genel Müdürü Köksal: “Su Sayaçlarının Donmaması İçin Dikkat Edin”

Tiski Genel Müdürü Köksal: “Su Sayaçlarının Donmaması İçin Dikkat Edin”
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürü Recep Köksal, yaptığı yazılı açıklama ile kış aylarında yaşanan "su sayaçlarının...

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürü Recep Köksal, yaptığı yazılı açıklama ile kış aylarında yaşanan "su sayaçlarının donması" hususunda aboneleri uyardı.

Hava sıcaklıklarının ani değişimi nedeniyle; "abone şube yolları, su sayaçları ve iç tesisatta yer alan ana kolon boruları'nın soğuğa karşı yalıtımlı olmadığından suyun kullanılmadığı zamanlarda donması nedeniyle abonelerin mağduriyet yaşadığını ifade eden Genel Müdür Köksal, "Bu yerlerin bakımı, onarımı ve korunmasında abonelerimiz sorumludur. Su sayaçlarının bulunduğu yerin hava cereyanına karşı korunması amacıyla açık bölümlerin kapatılması, kırık camların yenilenmesi, "su sayacı, abone şube yolu ve kolon boruları'nın ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması gerekmektedir. Sayaç yeri temiz, aydınlık ve rüzgâr almayacak şekilde düzenlenmelidir. Su sayacının donması halinde ise patlayan sayaçtan akan sudan dolayı diğer sayaçların donmasına engel olabilmek için vananın kapatılarak suyun kesilmesi gerekir. Sayaç donmasını önlemek için gerekli koruma yapılamazsa sayaç arıza yapmakta ve abonelerimiz yeni bir sayaç almak durumunda kalmaktadır. Olası sayaç donmaları karşısında abonelerimizin sayaca herhangi bir müdahalede bulunmadan, ALO 185 TİSKİ MAVİ HAT'tı arayarak abone numaraları ile birlikte müracaatta bulunması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Kış aylarında sayaçların korunması için yapılması gerekenleri de sıralayan Köksal şunları kaydetti:

"Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Sayaç bağlantıları ile vanalardan "su sızıyor veya damlıyorsa', abone numarası belirtilmek suretiyle ilgili ilçe şefliklerine ve ALO 185 TİSKİ MAVİ HAT'ta ulaşılmalıdır. Su sayaçları hararet yapan saman, talaş, keçeve, cam yünü destekli malzeme ile sarılmalıdır. Evin dışında kullanılan çeşmelerde donma olmasını önlemek için, bu çeşmelere su sağlayan ana vana kapatılmalı ve ardından çeşme açılarak sistem içerisindeki su tamamen boşaltılmalıdır. Böylece donacak su olmayacaktır. Dondan etkilenen su sayaçlarının altında ateş yakılmamalı ve kaynar su dökülmemelidir. Çok şiddetli soğuklarda musluklar çok az bir şekilde açık bırakılarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır. Abonelerimizce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkânı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır."

Kaynak:IHA