TOBB oda seçimlerinde nerede kim kazandı ?

TOBB oda seçimlerinde nerede kim kazandı ?
TOBB'a bağlı 365 oda ve borsada seçim heyecanı büyük bir çekişme ile sona gidiyor. Seçimin esas mücadelesi ise TOBB Başkanlığında yaşanacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsada seçim maratonu büyük bir çekişme ile devam ediyor.
 
Odalardaki seçim maratonu nefes nefese geçiyor. 1 milyon 300 bin üyesi olan TOBB tarihindeki en çekişmeli seçimlerin yaşandığı belirtiliyor.
 
Seçimler Haziran ayının sonuna kadar devam edecek. Seçimli genel kurul ise TOBB Başkanı'nı belirlemek için Ağustos ayında toplanacak.
 
Seçimler bir çok odada çok adaylı geçtiği görülüyor.  Özellikle iki dönem üst üste seçilememe şartının kalkmasının ardından pek çok eski oda başkanı yeniden aday oldu.
 
Seçimlerde kadın adayların çokluğu dikkat çekiyor. İstanbul ve Diyarbakır'da kadın adaylar belirleyici bir rol oynuyor.
 
Sanayici ve tüccar vasfı taşıyan şirketlerin üye olduğu Oda ve Borsalarda yeni yönetimleri belirlemek amacıyla 7 farklı koltuk için yaklaşık 64 bin 520 kişi seçilecek. Bu koltuklar ve dağılımı şöyle:
·  Meslek komitesi üyelikleri ve başkanlığı için 50 bin kişi.
·  Meclis üyelikleri ve başkanlığı için 10 bin kişi.
·  Yönetim kurulu üyeliği ve başkanlıkları için 2920 kişi.
·  TOBB delegesi 1600 kişi.
 
TOBB seçimi ağustosta
 
365 oda ve borsada seçimler, 1 Mayıs’ta başladı ve 30 Haziran’da tamamlanacak.
 
Seçim sonuçları kesinleştikten sonra çatı örgüt Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yeni yönetim için ‘seçimli genel kurul’ ağustos ayında yapılacak. TOBB’un yurt genelinde 1 milyon
 
500 bin civarında üyesi bulunuyor. Yeni TOBB yönetimi de, oda ve borsalarda yeni seçilen TOBB delegeleri tarafından seçilecek. TOBB’un 15 kişilik yönetim kurulu ise bazı Oda ve Borsaların yeni seçilmiş başkanlarından oluşacak. 
 
KİMLER SEÇİLDİ
 
Türkiye’nin en sanayileşmiş illeri arasındaki Bursa’da da ilginç bir seçim süreci yaşandı. 7 Mayıs’ta meslek komitesi ve meclis üyelerini belirleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyeleri TOBB delegesi, meclis başkanını, yönetim kurulu üyelerini ve başkanını seçti. Yönetim Kurulu Başkanlığını 71 oyla İbrahim Burkay kazandı. Aynı koltuğa aday olan eski meclis başkanı İlhan Parseker ise 55 oyda kaldı. Ancak, Parseker ile Burkay arasında, meclis başkanlığı seçimi konusunda ilginç bir gerilim yaşandı. Parseker, Burkay’a, meclis başkanlığı seçimini ayırmayı ve bu koltuk için daha sonra seçim yapmayı önerdi. Burkay bu öneriyi, ‘Parseker, yönetim kuruluna seçilemezse, meclis başkanlığına aday olacak’ diye reddetti ve seçimler ayrılmadan tamamlandı. Meclis Bakanlığı’nı da 73 oy ile Burkay’ın ekibinden Remzi Topuk kazandı. Böylece Burkay, BTSO’da TOBB delegeliği dahil tüm koltuklara kendi ekibinden isimleri oturtmayı başardı.
 
Adana Sanayi Odası’nda ise mevcut başkan Sadi Sürenkök başkanlığındaki yönetim ile yönetime aday Zeki Kıvanç arasındaki mücadele Yüksek Seçim Kurulu’na kadar taşındı. YSK üye kaydında Oda yönetimini yetkili gördü ve yeni üyeleri onayladı. GSO’nun yönetimine ilk kez bir kadın girdi.
 
Seçimlerde, aday ve seçilen kadın sayısının bu seçimlerde artması bekleniyor. Rakamlar süreç tamamlanınca kesinleşecek ama şu ana kadar bazı ilkler de yaşandı. Örneğin, Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) yönetim kuruluna, tarihinde ilk kez bir kadın yönetim kurulu üyesi girdi. Ferhan Sağım, GSO’nun yeni yönetim kurulunda görev yapacak.  Bu odada meclise Ferhan Hanım ile birlikte Perihan Çöçeli ve Melike Yüksel de girdi. Diyarbakır’da da kuruluşundan bugüne kadar ilk kez bir kadın yönetim kurulu başkanlığına adaylığnı açıkladı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda (DTSO) Eczacı Filiz Bedirhanoğlu, yönetime talip olduğunu açıkladı.
 
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) yönetim kurulu başkanlığına Eyüp Bartık, meclis başkanlığına ise Ali Yener seçildi.
 
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) yönetim kurulu başkanlığına Adil Sani Konukoğlu yeniden seçildi. Seçimlerde oluşan 57 kişilik meclis, ilk toplantısını yaparak, yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulunu, meclis başkanı, meclis başkan yardımcıları ve katip üye, disiplin kurulu ve TOBB genel kurul delegelerini seçti.
 
Seçimde, 54 meclis üyesi oy kullandı. 3 kişi ise yurt dışında olduğu için seçime katılamadı. Tek listeyle gidilen seçim sonucunda Adil Sani Konukoğlu başkanlığındaki yeni yönetim kurulu, meclis üyelerinin tamamının oyunu aldı.
 
Adil Sani Konukoğlu başkanlığında yeni yönetim kurulu üyeleri, Cevdet Akınal, Adnan Ünverdi, Murat Kökoğlu, Ali Özpolat, Ferhan Sağım, Mustafa Özgüler, Yıldırım Mermer, Mustafa Özmermer, Aykut Erkent ve Ercan Sayın'dan oluştu. Meclis Başkanlığına ise Mustafa Topçuoğlu seçildi.
 
Konukoğlu, seçimin ardından yaptığı açıklamada, hizmet çıtasını daha da yükseltmek için çalışacaklarını belirtti.
 
Meclise genç sanayicilerin katıldığına işaret eden Konukoğlu, hem mecliste hem yönetim kurulunda yüzde 50 değişim yaşandığını, kadınların çalışma hayatına ve sosyal hayata katılması gerektiğini kaydetti.
 
Ankara'da ticaret odası ile sanayi odasında yapılan seçimlerde eski başkanlar yeniden seçildi. Salih Bezci, Ankara Ticaret Odası (ATO) başkanlığını ikinci kez kazandı.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurul delege seçimlerinde ise halen TOBB başkanlığı görevini yürüten Rıfat Hisarcıklıoğlu yeniden Ankara Ticaret Odası TOBB delegesi olarak seçildi.
 
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ekrem Demirtaş yeniden seçildi. Meclis Başkanlığını Rebii Akdurak kazandı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi seçimlerini Yusuf Öztürk kazandı.
 
Deniz Ticaret Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanı seçimleri, 22 Mayıs 2013 Çarşamba günü yapılacak.
 
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası meclis ve yönetiminin seçileceği 1 Haziran'da yapılacak seçimlere az bir süre kala liste yarışında önemli gelişmeler oluyor. Odaya aday olan Mavi Liste adına konuşan Şilan Elmas, grup olarak Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecine destek olduklarını açıkladı.
 
Bu arada Balıkesir'de Rona Yırcalı'nın seçimi kaybetmesi büyük sürpriz olarak değerlendirildi. Rora Yırcalı'nın yerine başkanlığa İsmail Uğur seçildi.
 
İSTANBUL BÜYÜK ÇEKİŞME
 
İstanbul’da Deniz Ticaret Odası’nda  büyük çekişme içinde geçen seçimler noktalandı. Metin Kalkavan başkanlığa, Cengiz Kaptanoğlu da Meclis Başkanlığı’na yeniden seçildi.
 
İstanbul Sanayi Odası’nda ise seçim sert olacak gibi görünüyor. İSO Türkiye sanayinin duayenlerinin üye olduğu bir oda. Türkiye ekonomisinde vergi gelirlerinin yüzde 60'ını oluşturan, en fazla ihracatı gerçekleştiren, Sabancı, Koç gibi en büyük sanayi kuruluşlarının da üye olduğu bir oda seçimleri heyecanla bekleniyor.
 
16 bin üyeli odada dün Tanıl Küçük'ün başkanlık döneminde yönetimde olan ve son olarak meclis başkanlığı görevini sürdüren Erdal Bahçivan, başkan adaylığını açıkladı. Tanıl Küçük ise yeniden aday olması bekleniyor.
 
Tanıl Küçük’ün meslek komitelerinin ve meclisin yeni yapısını görüp adaylık kararını öyle vereceği ileri sürülüyor. Küçük bu durumu İSO geleneklerine uygun davranmak olarak açıklıyor.
 
Ancak Erdal Bahçıvan, bu durumu; ‘kaçak güreşmek’ olarak yorumluyor. İstanbul Sanayi Odası’nda meslek komitesi seçimleri 22 Mayıs’ta yapılacak.
 
İstanbul Ticaret Odası’da ise esas çekişme meslek komitesi seçimlerinde gündeme geliyor… İbrahim Çağlar’ın tek aday olarak çıktığı İTO seçimlerinde yönetim ve meclis için kıyasıya bir yarış yaşanıyor.