TOKİ'nin Yapıp Yıktığı 9 Katlı Binanın Zararını Bakın Kim Karşılayacak?

TOKİ'nin Yapıp Yıktığı 9 Katlı Binanın Zararını Bakın Kim Karşılayacak?
Rize'de TİMYA Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde binaların birinin yan yatması üzerine yıkımına başlanması nedeniyle ortaya çıkan zararın sigorta şirketi tarafından karşılanacağı açıklandı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Rize’de yürütmekte olduğu TİMYA Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne iddiaların aksine zemin etütleri sonrasında başlanıldığı ve bölgede geçtiğimiz yaz yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında görülen zemin hareketlerine karşı da gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi.

TOKİ 2 Nolu Uygulama Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, proje ihalesi öncesi Rize Belediyesi ve TOKİ tarafından bloklara ait zemin etüt raporları hazırlanırken, hazırlanan bu raporlar doğrultusunda ihale işlemleri yapıldı. TOKİ tarafından zemin etüdleri yapılmadan herhangi bir işin ihale edilmesinin mümkün olmadığı kaydedilirken, Rize ili Hamam deresi bölgesinde Temmuz 2015 tarihinde yoğun yağışlar sonrası ihale sınırları dışından başlayarak bir zemin hareketi oluştuğu hatırlatıldı. Söz konusu zemin hareketi inşaat sahası dışında bulunan 2 binayı ve şantiye sahasında imalatına başlanan bir binayı etkilerken, meydana gelen hareketten sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden alınan raporlar doğrultusunda saha dışından başlayan zemin hareketini durdurmaya yönelik ilave heyelan kazıklarının yapılmasına karar verildi. Kazık imalatlarının ardından zemin hareketlerinden zarar gören binanın da yıkımına başlandı. Binanın yıkımı ile ilgili doğan zarar ise sigorta şirketinden karşılanıyor.

TİMYA Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 759 konutun yanı sıra cami ve alışveriş merkezi inşa edilecek. TOKİ’nin yeni konsepti olan yatay mimari şeklinde projelendiren TİMYA Projesi’nin 2016 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor.