Toktamış Ateş Hayatını Kaybetti

Toktamış Ateş Hayatını Kaybetti
Gazeteci yazar Toktamış Ateş tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Toktamış Ateş, kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Bir süredir tedavi gören gazeteci Toktamış Ateş dün gece saat 02:00 sularında yoğun bakım ünitesinde organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Toktamış Ateş, ayağındaki yaralar nedeniyle daha önceden hastaneye kaldırılmıştı. En son hastaneye gittiğinde diz altındaki damarların neredeyse bitme aşamasına geldiği fark edildiğini belirten Ateş, kendisi ile ilgili yayınladığı mesajda "Ayağıma kan gitmediği ve yaraların da bu yüzden iyileşmediği ortaya çıktı. Acilen ameliyata aldılar. Hem bacağımın üst kısmından damar alarak aşağıya naklettiler, hem de plastik damar taktılar. Yaralarımın kapanması için önümde bir ay daha var" demişti.

ÖLÜM NEDENİ

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toktamış Ateş'in çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybettiği açıklandı. Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Elif Caymaz, hocanın dün gece gelişen ağır bir nöbet ve sonrasında gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri'nde hayatını kaybeden Ateş'in doktorlarından Caymaz, yaptığı açıklamada "Hocamızı dün gece kaybettik. Ağır bir nöbet ve sonrasında gelişen sistemik damar hastalığı vardı. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle kalbi durdu ve sonrasında hocamızı kaybettik." dedi.

Dr. Caymaz, Ateş'in uzun süredir bu hastalık nedeniyle tedavi altında olduğunu belirterek Ateş'in hastaneye gelişinde diyabetik ayak yine dolaşımla ilgili bir problem nedeniyle hastaneye geldiğini belirtti. Caymaz, Ateş'in hastanede kaldığı süre içinde cerrahi operasyon geçirdiğini ve ölüm nedeninin çoklu organ yetmezliği olduğunu ifade etti.



PAZARTESİ TOPRAĞA VERİLECEK

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden Prof. Dr. Toktamış Ateş'in cenazesi, 21 Ocak Pazartesi günü toprağa verilecek.

Prof. Dr. Ateş için ilk tören, 21 Ocak Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda saat 10.00'da yapılacak. Buradaki törenin ardından Ateş'in cenazesi, Fatih Camisi'ne getirilecek.

Ateş'in cenazesi, Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

TOKTAMIŞ ATEŞ KİMDİR?

Hayatını kaybeden Toktamış Hocamız 69 yaşındaydı. Ateş, uzun zamandır İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi hastanesinde tedavi görmekteydi.

1944 İstanbul doğumlu Toktamış Ateş, orta ögrenimini Avusturya Ortaokulu'nda, lise eğitimini de Vefa Lisesi'nde yaptı. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Bölümü'nü bitirdikten sonra bu bölümün Siyasal Bilimler Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. 1969'da "Kuruluş Dönemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı" başlıklı çalışmasıyla doktor, 1974'de "Demokrasi Teorisi" başlıklı çalışmasıyla doçent, 1982'de de profesör oldu. İstanbul Üniversitesi'nin yanısıra, değişik kurumlarda ders verdi.

Yine ders vermek için, çeşitli dönemlerde ABD (Iowa) ile Almanya'da (Berlin - Münih) bulundu. Günümüzde, İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığının yanısıra, kurucuları arasında yeraldığı Bilgi Üniversitesi'nde Yönetim Kurulu üyesidir. Yayınladığı kitap sayısı 30'u geçen Ateş, 10 yılı aşkın bir süre boyunca Cumhuriyet gazetesinde yazmıştır.