Toplucalılardan suç duyurusu

Toplucalılardan suç duyurusu
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü'nde sular durulmuyor. Yayla yolundan dolayı köyde gerginlik giderek artıyor.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Topluca köylüleri yayla yollarına taş yuvarlatıldığını, dere yatağının yola verildiğini, şantiyelerinin yıkıldığını ve taşlara lazca küfür ve mayın var şeklinde yazılar yazıldığı gerekçesiyle önceki gün Jandarma’ya suç duyurusunda bulundu. Topluca köylülerinin daha öncede iş makineleri yakılmıştı.

Topluca köylüleri, 1966 yılında yargı kararı ile kullanım hakkı kendilerine verildiğini belirttikleri Eğrisu yaylasına 3 yıl önce yaptıkları yayla yoluna önceki gün kimliği belirsiz kişi yada kişilerce saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Jandarma’ya başvurarak suç duyurusunda bulundu.

Köy Muhtarı Yusuf Çiçenoğlu, yaptığı açıklamada yayla yollarına kayalar yuvarlatılarak zarar verildiğini belirterek “Kayalar yola yuvarlatılmış. Yol yapımı için kurduğumuz şantiye yıkılmış. Dere yatağı değiştirilerek yaptığımız yola verilmiş. Kayaların üzerine “Eden bulur” ile “Mayın var” şeklinde yazılar yazılmış.  Ayrıca lazca küfür içerikli yazılarda kayalara yazılmış. Daha öncede iş makinemiz yakılmıştı. Biz yaşanan olay hakkında Jandarma’ya suç duyurusunda bulunduk. Jandarma yetkilileri bölgede gerekli tutanaklarını tuttu. Olayın faillerinin bir an önce bulunup cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

8160

Muhtar Çiçenoğlu, açıklamasında 1966 yılında Yargıtay’ında onayı ile İl Özel İdaresi tarafından kullanım hakkı kendilerine verilen Eğrisu yaylasından 3 bin rakımlı Kaçkar yaylasına yol götürmek için çalışma başlattıklarını ancak o tarihten bu yana yaylanın kendilerinin olduğunu iddia eden bir başka köy sakinleri ile itilaf yaşadıklarını söyledi. Çiçenoğlu, “Bize verilen yaylaya yol yapmak istedik. Bunu engellediler. Rize Valiliği şimdi o köyden gelen yolu bizim yaylamıza bağlamak istiyor. Biz buna karşı çıkınca hakkımız olan ve Mastır planında yer alan yolumuzu da bize yaptırmıyorlar.” diye konuştu.

Eski muhtar Mustafa Kestioğlu ise “Valilikle toplantı yapıldı. Vali bize buraya iki tabur asker yığarım o yolu yaparım dedi. O yapılacak yolla diğer köylülerin hiçbir alakası yok. Yaylanın kullanım hakkı Yargıtay onaylı kararla bize verilmiş. Biz yılladır yaylamızdan yol geçiremiyoruz. İnsanlarımız sırtlarında yüklerini taşıyor. Bu eziyete son verilmelidir. Hukuk devletinde yaşıyorsak herkes hukukun verdiği kararlara uymalıdır” dedi.

Yaylada taşların üzerlerine çeşitli yazılar yazıldı. Jandarma, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Topluca köylüleri taşların üzerine "Eden Bulur" şeklinde yazılar yazıldığını belirtiler.

8161

8162

Topluca köylüleri, şantiyelerinin yıkılarak kullanılamaz hale getirildiğini belirtti. Köylüler, 3 yıl öncede 200 bin liraya satın aldıkları iş makinesinin yakıldığını belirttiler.

8163

8164