Tornacı: Aksoy Saltanat Sürüyor

Tornacı: Aksoy Saltanat Sürüyor
Rize Madeni Sanatkarlar Oda Başkanı ve Esnaf Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Tornacı, Rize Odalar Birlik Başkanlığına aday olduğunu belirterek Birlik Başkanı Güven Aksoy’a sert eleştirilerde bulundu.

Rize Odalar Birliğinin 5 Mayıs 2022 tarihinde yapacağı seçimler için geri sayım başladı. Başkanlık için adaylığını koyan Rize Madeni Sanatkarlar Oda Başkanı Adem Tornacı, önemli açıklamalarda bulunup mevcut başkan Güven Aksoy’u sert bir şekilde eleştirdi.

Rize Madeni Sanatkarlar Oda Başkanı ve Esnaf Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Tornacı, Rize’nin 26 esnaf odasına en iyi hizmeti vermek için Rize Odalar Birlik Başkanlık görevine aday olduğunu belirterek, “Ben Güven Aksoy gibi koltuk sevdasıyla, 3 makam aracıyla saltanat sürmek için değil Rize esnaf ve sanatkarına en iyi, en güzel ve en dürüst hizmeti vermek için aday oldum. Oda başkanlık görevine asla para için ve makam arabası kullanmak için talep değilim” dedi.

Rize Odalar Birliği Başkan adayı olan Madeni Sanatkarlar Oda Başkanı Adem Tornacı, Genel kurula sayılı günler kala yaptığı açıklamada demokrasi gereği bütün üyelerin odaya talip olabileceğini en doğru kararı yine oda üyelerinin vereceğinin altını çizdi. Rize Odalar Birliğini saltanatın sürdüğü bir yer olmaktan çıkarıp hizmet odaklı yönetim anlayışının başlayacağı bir yer olacağını belirten Tornacı, “Oda başkanlık görevine asla para için talip değilim, birkaç tane makam aracı içinde talip değilim. Seçilirsem alacağım maaşın bir bölümünü ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak vereceğim. Bu göreve seçilmenin onur ve gururu bana yeter dedi.

Tornacı, Rize Odalar Birlik Başkanı Güven Aksoy’un 6 tane oda ve kooperatifte görev yaparak büyük bir saltanat sürdüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Birliğin mevcut Başkanı Güven Aksoy, 1.Rize Elektrik ve Elektronik Oda Başkanı, 2.Rize Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı, 3. Rize Artvin Kefalet Kooperatifleri Bölge Başkanı, 4.Rize Esnaf Odalar Birlik Başkanı, 5 Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyon Üyesi (TESK), 6.Türkiye Sanatkarlar ve Kredi Kefalet Kooperatif Birlikleri (TESKOM)’da görev yapmakta. Biz Rize Odaları olarak kendisine bir kişinin bu kadar çok yerde görev yapmaması gerektiğini bir yeri bırakmasını talep ettik. Ancak Güven Aksoy bize, ‘Beni bu görevlere kimse getirmedi. Ben kendim geldim. Hiçbir görevimi bırakmayacağım. İsteyen çıkar karşımda aday olur’ diye karşılık verdi. Bununla da ben ve arkadaşlarım Rize Odalar Birliğinin 5 Mayıs’ta yapılacak seçimlerinde aday olduk. Seçimler meslek kuruluşlarının doğal icraatlarıdır”.

Rize’nin 26 odasının olduğuna dikkat çeken Birlik Başkan Adayı Adem Tornacı, “Mevcut Başkan Güven Aksoy bir güç zehirlenmesi yaşayarak kendini aşırı güçlü hissetmeye başladı. Hem Rize’de hem de Ankara’da görevleri olduğunu düşünerek kimseyi dinlemedi. 26 odanın sesine kulak vermedi. Ayrıca Birliğin eski Başkanı olan Muammer Atılgan görev yaptığı dönemde iki ayrı kurumun başındaydı. O dönemde yönetim kurulu üyesi olan Güven Aksoy, Atılgan’a iki ayrı kurumda görev yapmasının etik olmayacağını söyleyip görevleri bırakmasına neden olmuştu ve yapılan seçimlerde de görevleri devralmıştı. Ama şimdi Güven Aksoy, Rize’de 4 tane oda ve kooperatifin başkanlığı ile birlikte Ankara’da da TESK ve TESKOM’da/da yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Rize’de 26 oda var ve bunların hepsinin başkanları yöneticileri üyeleri eşittir. Böylesine kurumlar kimsenin tekelinde değildir. Kimse de Odaları ve Kooperatifleri kendi menfaat ve çıkarları için kullanamaz. Biz bunu defalarca kendisine söylememize rağmen kendisinin koltuk sevdası çok olduğu için odaların sesine hiçbir şekilde kulak vermedi” dedi.

Tornacı, “Aksoy’un Rize’de 4 Ankara’da 2 olmak üzere 6 yerde görev yaptığını ve bir kişinin üstünde bu kadar görevin olmaması lazım. Kendi yönetiminde bulunan arkadaşlarımızda aynı düşünce içindeler. 5 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak olan seçimde başkanlık görevine aday oldum. Bizim amacımız Rize Esnaf Odalar Birliğini birlik ve beraberlik içinde yönetmektir. Tüm çabamızı bunun için vereceğiz. Ayrıca Rize Belediye Başkanımız Rahmi Metin’in vereceği yeni yerde de Rize’de bir esnaf sarayı yapacağız, Elbette odalarımızda da büyük sıkıntılarımız var. Bunların sorunlarını çözmek için gerekli çalışmaları da yapıyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede planlarımızı oluşturduk. Bakkalımızdan terzimize, Berberimizden ayakkabıcımıza, Madencimiz den Şoför esnafımıza kadar her kesimde yaşanan sorun ve sıkıntıları iyi biliyoruz. Elbette Esnaf odalarının çok büyük bir yaptırım gücü yok. Ama ben ve arkadaşlarım Mesleki temsilciler olarak saltanat sürmek için değil esnafımıza hizmet vermek için aday olduk, Her şeyleriyle ilgilenip seslerini duyuracağız” dedi.

Mevcut Birlik Başkanı Güven Aksoy’un şuanda esnaf olmadığının altını çizen Adem Tornacı, “Kendisi iş yerini kapattı. Sadece bir boş vergi levhasıyla beraber hem birlik başkanlığı hem de kooperatifte görev yapmaktadır. Aktif bir iş faaliyeti yok ama bir şirkete kayıtlı olduğu için Ticaret ve Sanayi Odasına üyedir. Bu da yasal olmadığından odalar ve kooperatifleri bırakması gerekmektedir. Ancak bir şekilde bunu yürütmektedir. Aksoy’un en fazla eleştirildiği konuların başında ise almış olduğu maaşlar geliyor. Ben bu konuda bir şey söylemeyeceğim. Almış olduğu maaşları çıkıp kendisi açıklasın. Rize Esnafı da ne kadar maaş aldığını bilsin.

Mevcut Başkan 26 odanın sesine kulak vermediği gibi koltuk sevdası için hiçbir şekilde uzlaşmaya da yanaşmadı. Tüm görevleri ben yaparım sevdası içinde. Tek birini bile bırakmak istemiyor. Bununla da odalarla bağları kopardı. Yola birlikte çıktığı arkadaşlarından da uzak duruyor. Tek derdi koltuk ve makam sevdası. Bununla da Güven Aksoy’un böylesine bir saltanat sürmesine artık dur demenin zamanı geldi. Rize Esnaf ve Sanatkar Odaları buna daha fazla müsaade etmeyecektir. Seçimde gerekli olanı yapacaktır. Şunun da bilinmesini istiyorum. Türkiye’nin hiçbir ilinde 4 başkanlık ile beraber Ankara’da 2 yöneticilik yapan bir kişi daha yoktur. Bunlar yetmiyormuş gibi Güven Aksoy’un 3 tane de makam aracı var. Elbette bunlar haksız kazanç değil. Devletin vermiş olduğu haklarla birlikte almış olduğu maaşlarla beraber 3 tane makam arabası var. 2-3 yerden maaş almak, 3 tane makam arabası kullanmak etik değil. Ben kendi odamdan iki asgari ücret alma yetkim var. Kanunlar çerçevesinde bize bunu hak tanımışlar ama biz odalarımızdan maaş almıyoruz. Esnaf Odasına sahip çıksın. Odalarımız bunu kaldırmaz. Ben bunun taktirini de Rize kamuoyuna bırakıyorum” diye konuştu.

rize-madeni-sanatkarlar-oda-baskani-adem-tornaci.jpgHaber: Alihan Telatar