Trabzon Büyükşehir Belediyesi solucan gübresi üretecek

Trabzon Büyükşehir Belediyesi solucan gübresi üretecek
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin solucan gübresi üreteceği bildirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin, Park ve Bahçeler Dairesi bünyesinde solucan gübresi üretmeye hazırlandığını belirtti.

Zorluoğlu, büyükşehir bünyesinde hizmet veren toprak analiz laboratuvarında şimdiye kadar 4 bin toprak örneğinin incelendiğini aktararak, yapılan analizlerde Trabzon topraklarının yüzde 70'inin organik madde bakımından fakir olduğu sonucuna varıldığını kaydetti.

Bu açığın sürekli kimyasal gübrelerle kapatılmaya çalışılmasının, Trabzon tarımını tehdit ettiğine işaret eden Zorluoğlu, "Bu durumun zamanla topraklarımızda çoraklaşmaya neden olacağı konunun uzmanlarınca ifade edilmektedir. Topraklarımızın organik madde bakımından fakirleşmesi, hayvancılık faaliyetlerinde de azalma olduğunun göstergelerindendir. Topraklarımızı mutlaka organik madde açısından zenginleştirmemiz gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Zorluoğlu, toprakların organik madde açısından zenginleştirilmesinde son yıllarda solucan gübresinden büyük ölçüde faydalanıldığını vurgulayarak, bu kapsamda belediye olarak solucan gübresi üretimi gerçekleştirmeyi planladıklarına dikkati çekti.

Büyükşehir Belediyesinin, tesis kurulum maliyetini bir yılda rahatlıkla amorti edebileceğini belirten Murat Zorluoğlu, şunları kaydetti: "Yaptığımız araştırmalarda, toprağın organik içeriğini zenginleştiren, fiziksel yapısına katkı yapan ve toprağı besleyerek verim artışı sağlayan solucan gübresi üretiminin belediyemiz imkanları ile yapılabileceği anlaşılmıştır. Böylece çöpe giden park, bahçe ve hal atıklarından da yararlanmış olacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak gübre teminine bir yılda 300 bin lira harcıyoruz. Kendi tesisimizle bunu bir yılda amorti edebileceğiz."