Trabzon 'Büyükşehir' olmalı!

Trabzon 'Büyükşehir' olmalı!
Trabzon Valisi Recep Kızılcık düzenlediği basın toplantısında Trabzon'un büyükşehir olması gerektiğini söyledi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Sümela Manastırı’nın ibadete açılmasında karar mercisinin merkezi hükümet olduğunu belirterek “Buranın söylenen şekilde mi yoksa aynen mevcut statüde mi devam etmesi gerektiğinin kararını verirler ve biz de bu çerçevede uygulamayı gerçekleştiririz” dedi.

Trabzon’da bir otelde basın mensupları ile birlikte kahvaltıda buluşan Vali Dr. Recep Kızılcık, kahvaltının ardından basın toplantısı gerçekleştirdi. Sümela Manastırı’nın Trabzon’un ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Kızılcık “Sümela'ya gözümüz gibi bakıyoruz. Böyle olduğu için de müze ve ören yeri statüsüde hizmet vermeye devam etmektedir. İbadete açılması ile ilgili karar mercii merkezi hükümettir, bu konuda bakanlıklar (içişleri, dışişleri ve ören yeri müze statüsünde olması sebebiyle de kültür ve turizm bakanlığı) bir araya gelirler buranın söylenen şekilde mi yoksa aynen mevcut statüde mi devam etmesi gerektiğinin kararını verirler ve biz de bu çerçevede uygulamayı gerçekleştiririz. Bütün tarihi geçmişi karar aşamasında değerlendirilecektir. Bütün mimari yapısı ve tarihi geçmişi de göz önünde bulundurulacaktır” dedi.

Akyazı Projesi ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Vali Recep Kızılcık, geçtiğimiz hafta sonu Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve beraberindeki TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın Trabzon ziyaretlerini ve incelemelerini hatırlattı. Türkiye’nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı organize etmeye aday ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Vali Recep Kızılcık “Muhtemel ev sahipliğinde maçların oynanacağı iller gösterilirken maalesef Trabzon'umuz asil iller arasında gösterilmedi. Biz de İstanbul'dan sonra ilk ve tek şampiyonluklar çıkarmış bir il olarak bırakın asil listede yer almayı, aslin bile en önünde yer almayı hak ederken niye asil listede olmadığımızı sorduğumuzda stadın durumunun göz önünde bulundurulduğunu ifade ettiler. Muhtemel ev sahipliğinde Trabzon'umuzda maçların oynanabilmesi için UEFA standardında bir stat olabilmesi gerekiyor. Bize 35 bin 40 bin kişilik bir stat gerekiyor. Şehir olarak da Trabzonspor'un ambiansını yansıtabilmek için böyle bir stada ihtiyacımız var. Geçen hafta iş adamı Hamdi Akın Bey ve bakanımız buraya geldiler. İncelemelerde bulundular. Burada TAV'a muhakkak stadı sen yap diye verilmiş bir söz de yok, kendisi de, ‘illa benim yapmam diye bir olay da söz konusu değil ama bir işadamı gözüyle bakıyorum. Dolayısıyla yapılabilir olduğunu düşündüğümde ben de adaylardan bir tanesiyim’ diyor. Ancak nihayi hedef Trabzon'un, ülkenin güzel bir stada kavuşmasıdır. Bu çerçevede en önde görülen Akyazı'dır” diye konuştu.

“BU KADAR BÜYÜK BİR TESİS YAPACAĞINIZ ZAMAN BİLİMSEL RAPORLAR DOĞRULTUSUNDA YAPMANIZ LAZIM”

“Bu kadar büyük bir tesis yapacağınız zaman bilimsel raporlar doğrultusunda yapmanız lazım” diyen Vali Kızılcık “150-200 milyon TL para yatırıyorsunuz ama uzmanların görüşlerini kale almadan yapılması söz konusu olamaz. Yapılmasına karar verildiği an uzmanların, sunacakları raporlar göz önünde bulundurulacaktır. Zira bu kadar maliyetle yaptığınız bir yatırımda yarın bu tür bilgilerin kulak ardı edilmesi ile karşı karşıya kalınacak sorunları kimse göğüsleyemez. Uzmanlardan görüş alarak bu işin yapılabilirliğini onların bilimsel verileri ışığında kabul ederek veya neler yapılması gerektiği hususundaki uyarıları göz önünde bulundurarak yapı şeklimizi kararlaştırmış bulunacağız. Şu anda değerlendirmesi yapılıyor. Yapılacak dolgu ve stadın karşılığında verilecek yerlere inşa edilecek iş merkezi ve konutların getirisi ve götürüsü karşılama oranını proje üzerinden değerlendirip en kısa zamanda yapımına başlanacak” şeklinde konuştu.

İlk etapta 300 dönüm alanın stat için yeterli olduğunun altını çizen Vali Kızılcık “Diğer bölümleri de belediye orayı dolgu alanı ilan etsin Arsin Belediyesi'nin yaptığı gibi. Bu ihtiyaca göre 4, 5 yılda dolar, biz bu 300 dönüm üzerinden deviri, inşayı ve pazarlığı yaparsak o çok daha çabuk olur düşüncesinden hareket ediyoruz. Özel sektör zarar edeceği bir yer istemez. Karar aşamasında milimi milimine her şey değerlendirilecektir. Bize söylenen buranın dolgu yapılıp buraya stat ve diğer müştemilatın yapılabileceği yönünde, ama elimde bir rapor var dersem doğru olmaz. Zaten şu anda bir yapılabilirlilik araştırması ve karşılaştırması yapılıyor maliyet anlamında, bu süreçte bunlar da değerlendirilecektir. Yapılamaz diyenlerin bilimsel dayanağının da olması lazım. Karar aşamasında bilim adamlarıyla biz bunun değerlendirmesini yaptıracağız” açıklamasını yaptı.

trabzon-valisi-recep-kizilcik-basin-toplantisinda.jpg

“TRABZON’UN BÜYÜKŞEHİR OLMASI LAZIM”

Belde belediyelerin merkeze bağlanması konusunda Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun önerisi ile ilgili olarak sorulan soru üzerine açıklamalarda bulunan Vali Kızılcık, şunları söyledi: “Yeni uluslararası yönetim anlayışına göre bir hinterlant veya bir havza yönetimi mantığı vardır, bu mantıkta bölge kalkınma ajanslarının bölge bazlı kurulmasının nedeni de budur aslında. Ölçek ekonomisini gerçekleştirmek için şehir nüfusunun belli bir büyüklükte olması gerekiyor. Bu yeni anlayış çerçevesinde Trabzon'un bir kere belediye olarak da hinterland olarak da kesinlikle ve kesinlikle birleşmesi gerekmektedir. Trabzon'un bana göre büyük şehir olması lazım, hem kaynak alma hem hinterlandı açısından. İki, üç belediye başkanı karşı çıkmış olabilir ama biz gelecek 15-20 yıllık Trabzon'un vizyonunu düşündüğümüzde iddialı kentin iddialı insanları olarak bence sayın belediye başkanının bununla başlayıp yani belde belediyeleri ile başlayıp ileride büyükşehir ile sonuçlandırmasını bekliyorum. Trabzon büyükşehir olmalıdır ve kendisinin de aynı şekilde görüşleri var ama bazı vilayetler de büyükşehir olmak istediği için toptan bir karar almak gerekiyor ve o zaman zorlaşıyor. Yaşadığım tecrübeye göre Trabzon'un kesinlikle ve kesinlikle büyükşehir olması gerekiyor. Siz alanı imar olarak planlamaya kalktığınızda beldelere hükmedemiyorsanız o zaman bunun bir kıymeti de estetiği de olmaz. Siz yetkisiz olduğunuz durumda, konumda sorumlu tutulmuş olursunuz. Başkan'ın bu kararın doğru olduğunu düşünüyorum.”

TRABZON’DAN TERÖR SORUNUNA BAKIŞ

Daha önce Batman Valiliği yapan ve buradan Trabzon’a gelen Vali Dr. Recep Kızılcık, PKK’lı bir grubun Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girişi ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tartışılan bölgeden yeni gelmiş, 2.5 yıl hizmet etmiş, zorluklar yaşamış bir insan, bir idareci olarak şunu söyleyebilirim; devlet olmak, büyük olmayı gerektirir, yeri geldiğinde affedici olmayı gerektirir. Bizim millet olarak yegane devamlılığını istediğimiz ve ilelebelet yaşamasını istediğimiz temel değerlerimiz var. Bunlardan bir tanesi de karakterimize uygun olanı da devletsiz yaşayamamak. Bu anlamda yaşayan sorunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu sorunun bir şekilde de bitirilmesi gerekmektedir. Bu anlamda devletimiz bir karar aldı ve dedi ki ‘ilk önce silahı bırakacaksınız.’ Kendilerine şu ana kadar verilmiş bir söz duymadım, ondan sonra sizin eğer eksikliğini hissettiğiniz haklarımız varsa ki var diyorlar onları oturur tartışırız, bu çerçevede 34 PKK’lı terörist Habur’dan giriş yaptı, dün sayın başbakanımız ve içişleri bakanımız da tepkisini ortaya koydu. Burada bir şov bir galibiyet gösterisine dönüştürerek onların bir kere o kıyafetlerle içeriye girmeleri son derece yanlış ve her ilçeden ve en son Diyarbakır’dan onları karşılamak için yapılan sevinç gösterileri veya siyasetçilerin tavırları yanlış.

Maalesef böyle bir durum var, bu benim tarafımdan bilindiğine göre herkes tarafından biliniyordu. Adamlar kendilerine göre bir bastırılmış duyguları var, bu bastırılmış duyguları şu anda ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.”

Önemli olanın Batman’daki Şırnak’taki normal vatandaşı kazanmak olduğunu söyleyen Vali Kızılcık “Çünkü o ne diyor, ‘ben sırf belirli bir ırka ait olduğum için devlet tarafından kötü muamele görüyor, dışlanıyorum’ ama biz de şu mesajı gönderiyoruz devlet olarak onlar bunu iddia ediyorlar biz de uygulama olarak bunun doğru olmadığını gösterdik. Valiler, bütün yönetim bunu gösterdi. Ama onlar çıkıp propaganda mahiyetinde ‘bunlar göstermeliktir bunlar sizi kandırmak için’ deyip o insanları manüple ediyordu biz de devlet olarak çıkıp en zor olanı yaptık, dağda terörist olanın da burada girmesine ve yaşamasına müsade ettik ama siz hala buna rağmen bunu şova döndürüyorsanız niyetiniz farklı. Bu şovu organize edenlerin en büyük derdi normalleşme ile kendi pozisyonlarının bitecek olması, kendi sadece ve sadece ırkçılığını pompalayan insanların o pozisyonları işgal etme kullanma şansları ortadan kalkıyor. Bizim büyük bir devlet olarak, Osmanlı’daki tecrübe de bunu gösteriyor, bunu serinkanlılıkla ihtiyatı ve kararlılığı da gözardı etmeyerek, bu çerçevede sınır ötesi harekat yetkisi istenecek. Bakanlar da bunların kabul edilebilir tavırlar olmadığını kimsenin şova dönüştürmeye kalkışılmaması gerektiğini söyledi. Ben ihtiyatı elden bırakmadan büyük devletin kendine güvenene devletin kararlılığıyla hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunun çözümü için özel bir proje uygulanıyor” dedi.

Vali Kızılcık, eğitimde hedeflerinin 81 il içinde ilk 10 arasında yer almak olduğunu, güvenlik alanında da Trabzon’un ciddi bir problemi bulunmadığını sözlerine ekledi.