Trabzon Havalimanı kapanıyor mu?

Trabzon Havalimanı kapanıyor mu?
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Ordu-Giresun Havalimanı açıldıktan sonra Trabzon Havalimanı'nın bakıma alınacağı, çalışma olacağı ve geçici olarak kapanacağı yönündeki haberleri yalanladı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında turizm faaliyetlerini ve gelişmeleri görüşmek üzere bugün Valilik A toplantı salonunda bir toplantı düzenlendi. Vali Öz, Trabzon Havalimanında mevcut pistin yaklaşım mesafeleri ve kısalığı dolayısıyla çok uygunsuz hava şartlarında zaman zaman iniş sıkıntısı çekildiğini kaydetti. Öz, Trabzon Havalimanı'nın bakıma alınacağı, çalışma olacağı ve havalimanının geçici olarak kapanacağı yönündeki haberleri yalanladı.

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tarım Gıda Hayvancılık Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Hava Limanı Baş Müdürlüğü, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanlığı, TÜRSAB Başkalığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Lokantacılar Odası Başkanlığı, Rehberler Odası Başkanlığı, Uzungöl Turizm Derneği Başkanlığı, Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği ile DOKA Genel Sekreterliği yetkilileri katıldı.

abdil-celil-oz-orhan-fevzi-gumrukcuoglu.jpg

Toplantıda konuşan Vali Abdil Celil Öz, turizmi güvenlik boyutuyla, sağlık, tarım ve diğer boyutuyla sivil toplum boyutuyla değerlendirmek için bir araya geldiklerini ifade ederek "Trabzon son yıllarda turizm yönünden önemli mesafeler aldı. Hem gelen ziyaretçi sayısı bakımından 3 milyonu bulan (bunun 1 milyonu yabancı ve 300 bini Arap turist olmak üzere) önemli bir rakama ulaştık. Alternatif turizm boyutunda da yeşil yol projesiyle kırsalın kullanılması boyutunda çalışmalar var. Turizm alt yapı kuvvetlendirme çalışmaları var. 5 milyon ziyaretçi sayısının hedeflenmesi için hep birlikte herkesin yapması gereken çalışmalar var. Şehrin yerel yöneticilerinin sivil toplum örgütlerinin turizmcilerin kısacası herkesin aksaklıkları beraber gözlemlemesi ve çözümünü de yine beraber üretmesi gerekmektedir" dedi.

KALİFİYE PERSONEL VE NİTELİKLİ HİZMET SUNUMU SORUNU

Turizm sektöründe en önemli sorunlardan birinin kalifiye personel ve nitelikli hizmet sunumu olduğunu vurgulayan Öz "Bu konularda açığımız ve eksiğimiz var. Bunu hep birlikte gidermemiz gerekiyor. Sektörün geleceği açısından kalifiye personel gücü ve eğitim konusunda ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte denetim boyutu da önemli. Turizm sektöründe çalışan firmaların işletmelerin, ilgili kurumlar ve odalar tarafından denetlenmesi ve yaptırım gerekenlere gerekli yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Bu denetimlerin sıkı bir şekilde uygulanmasını istiyoruz ve takip ediyoruz. Bu kapsamda valilik olarak ilgili kurullar oluşturarak denetimlerimizi sürdüreceğiz. Yapılacak yanlışlar ve eksikler önümüzdeki dönemde bölge turizmine zarar verecektir. Özellikle sosyal medya aracığılyla memmniyeti veya memnuniyetsizliği dalga dalga yayılması kolay olmaktadır. Yılların emeği ile oluşan turizm potansiyelini birkaç ölçüsüz sosyal paylaşımla kaybetmemiz gerekiyor. Hepimiz aslında fahri turizm müfettişi gibi çalışmamız gerekir. Yanlış yapan komşumuz yada işletmeyi bir şekilde ilgili kurumlara bildirmemiz gerekiyor. Bu hepimiz için bir duyarlılık, sorumluluk ve vatandaşlık görevi. Bu sektör çok hassas, kırılgan ve zor bir sektör. Aynı zamanda şehre bölgeye ve ülkeye verdiği katkılar açısından da çok kıymetli bir sektör" ifadelerini kullandı.

"TRABZON HAVALİMANI'NDA BİR SIKINTIMIZ YOK"

Vali Abdil Celil Öz, Trabzon Havalimanı'nın bakıma alınacağı yöndeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Trabzon Havalimanı'nda bir sıkıntımız yok ancak mevcut pistin yaklaşım mesafeleri ve kısalığı dolayısıyla çok uygunsuz hava şartlarında zaman zaman iniş sıkıntısı çekiliyor. Onun dışında havalanımızda bir sıkıntı yok. Bazı ulusal ve yerel medyada Ordu-Giresun Havaalanı açıldıktan sonra Trabzon Havalimanı'nın bakıma alınacağı, çalışma olacağı gibi zaman zaman haberler çıkıyor. Böyle bir haber, bilgi bizde yok. Trabzon Havalimanı şu şartlarda hizmet veriyor ve hizmet vermeye devam edecek. Her geçen gün de yolcu sayımız yüzde 10-20'lere varan artışlar gerçekleşiyor. Charter uçuşları var. Geçen yıl Suudi Arabistan’dan bu yıl Kuveyt’ten doğrudan uçuşlar başladı. Önümüzdeki günlerde yine farklı desnitasyonlarda benzer uçuşlar ve programlar devam edecek” diye konuştu.

Yeni bir havalimanının yapılması çalışmasının 7 Haziran Genel Seçimleri döneminde gündeme geldiğini de hatırlatan Vali Öz, “Seçim döneminde gündeme gelen yeni bir havalimanı yapılmasıyla ilgili proje ve çalışmalar var. Onlar önümüzdeki süreçte mutlaka değerlendirilecektir. Ancak şunu bilmekte fayda var. Trabzon Havalimanı'nın bakım onarım ve benzeri çalışmalar dolayısıyla geçici de olsa kapanması diye önümüzdeki süreçte bir gündemimiz yok. Kamuoyunda zaman zaman böyle yanlış bilgiler oluyor" şeklinde konuştu.