Trabzon Ve Rize’deki Çöp Sorununa Fransız Çözümü

Trabzon Ve Rize’deki Çöp Sorununa Fransız Çözümü
Trabzon ve Rize’nin çöp sorununa Fransa’da çözüm aranıyor.

Fransa’nın Bordeaux kentinde Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ve teknik personelin hazır bulunduğu teknik gezide çöpün enerjiye dönüştürülmesi konusunda en son teknoloji masaya yatırıldı ve belli prensiplerde mutabakata varıldı.

CHO-Power Morcenx Gazification Facility (CHO-Power Gazlaştırma Tesisi)’nde yapılan incelemede tesisin teknik şartlarının Trabzon’da da uygulanabileceği belirtildi.

trabzon-ve-rize’deki-cop-sorununa-fransiz-cozumu-3.jpg

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, karma bir sistemin kullanıldığı tesislerin benzerinin Trabzon ve Rize illerinin çöplerinin bertarafı konusunda kullanılabileceğini söyledi. Gümrükçüoğlu “Trabzon Valimiz, Rize Belediye Başkanımız ve teknik personelle birlikte Fransa’da çok faydalı bir inceleme yaptık. Buradaki tesis gazifikasyon bakımından, çöpün enerjiye geçirilmesi bakımından oldukça iyi bir tesis. Karma bir sistem kullanılmakta. Trabzon ve Rize illerinin çöpünün bertarafı konusunda en uygun teknolojinin planlandığı bu süreçte yapılan incelemelerin en teferruatlısını gerçekleştirdik. Trabzon ve Rize’nin katı atıklarının bir enerjiye dönüştürülmesi yolunda detaylı bir inceleme yapıldı ve belli prensiplerde mutabakata varıldı” dedi.

trabzon-ve-rize’deki-cop-sorununa-fransiz-cozumu-2.jpg

Vatandaşlar açısından çöpün kaynağında ayrıştırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bundan sonraki süreçte böylesi bir tesisi Trabzon’a kurduğumuzda çöp artık bir dert olmaktan çıkacak. Vatandaşlarımız çöpü kaynağında ayrıştırarak bu sürece önemli bir katkı sağlayacaklar. Üretilen enerji kamuya satılacak. Enerji üretilemeyen çöpün bir kısmı alt yapıda kullanılırken küçük bir kısmı depolanacak” diye konuştu.

trabzon-ve-rize’deki-cop-sorununa-fransiz-cozumu-1.jpg