Trabzon'a "3D Müze" projesi

Trabzon'a "3D Müze" projesi
Trabzon’da 3D Müze kurulması için çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında Trabzon’daki tarihi eserler 3D tarayıcılarla taranacak ve arşive alınacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Avrasya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıfat Benveniste, bu tür çalışmaların Avrupa ve Amerika’da yıllardır yapıldığını fakat Türkiye’de 3D tarama ve kopyalamanın sadece endüstriyel alanda kullanıldığını söyledi.

Hazırladıkları proje ile Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlandıklarını kaydeden Benveniste “Hazırlanan proje ile Türkiye’de ilk kez bir kentin tarihi eserleri 3D tarayıcılarla taranacak ve arşive alınacak. Projemiz Trabzon’daki turistik bölgelerin, tarihi eser barındıran yerlerin, dijital ortama aktarılabilmesi ve turizme yönelik internet sayfalarında sanal ortamda gezilebilmesine imkan sağlanmasıdır. İkinci ayağı da bilgisayar ortamına üç boyutlu aktarılacak nesnelerin hasar görmüş yerleri yada restorasyona ihtiyaç duyulan yerlerini bilgisayar ortamında restorasyonu için çalışmalar yapılıp plasterden yada alçıdan onlara restorasyon parçalarının üretilmesine imkan sağlamaktır. Bir avantajı da aynı şekilde bu tarihi eserlerin dijital envanterleri oluşturulmuş olabilecek. Birçok kişi Trabzon’daki tarihi eserlerin ne olduğunu ne yapıda olduğunu kendi bilgisayarından üç boyutlu olarak görme şansına sahip olacaktır. Ne kadar fazla tarihi eser üç boyutlu taranabilirse o kadarda dijital arşivimiz güçlü olmuş olacak” dedi.

“Dijital arşivleme Türkiye’de çok yeni, henüz yapılmış bir şey yok” diyen Benveniste “Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı fotoğraflarla panoramik görüntüyü şu anda internet sayfasından sunabiliyor ama gerçek üç boyutlu derinlik bilgisi şu an bir veri tabanı olarak elimizde yok. Projemiz bu açıdan Türkiye’de ilk olacak. Ancak bu projeyi uygulayabilmemiz için, çok büyük kapsamlı cihazlardan ziyade, temelde tarihi eserleri taramaya yönelik üç boyutlu tarayıcılara ihtiyacımız var. Okulumuz akademik olarak bu tip altyapıya sahiptir. Bende daha önce bu tür çalışmalarda bulundum. Bir kısım ekipmanı kendimiz geliştireceğiz bir kısım ekipmanda elbette satın alınacak. Şu anda da bu tip ekipmanları geliştirme aşamasındayız” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Rıfat Benveniste, turizme yönelik bu çalışma için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.