Trabzon'da 2 HES açıldı

Trabzon'da 2 HES açıldı
2 santralde üretilen enerji miktarı, Trabzon'un enerji tüketiminin 9'da birine tekamül etmekte...

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Köprübaşı ilçesinde açılışı yapılan 2 Hidroelektrik Santralinin (HES) açılışına ilişkin, ''Buradaki 2 santralde üretilen enerji miktarı, Trabzon'un enerji tüketiminin 9'da birine tekamül etmektedir'' dedi.

Sürmene ilçesinden geçen Menehoz Deresi'nin Köprübaşı ilçesi kısmında kurulan ve Hidro Kontrol Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. tarafından yaptırılan Yukarı Menahoz ile Günayşe HES'lerinin açılışı, Köprübaşı ilçesine bağlı Beşköy beldesinde yer alan Yukarı Menahoz Regülatörü ve HES'i önünde gerçekleştirildi.

İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen DSİ Genel Müdürlüğünün 55. yıl kutlamaları ve 55 projenin ortak açılışı programına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantısı ile yapılan Köprübaşı'ndaki açılışta kurdeleyi Trabzon Valisi Recep Kızılcık kesti.

Vali Kızılcık, yaptığı konuşmada, Trabzon'da açılışı yapılan söz konusu 2 HES dışında bölgede ve kentte başka benzer projelerin de yürütüldüğünü belirterek, ''Sadece Trabzon'da 128 proje yürütülmektedir. Bu projeler ekonomik krizin hüküm sürdüğü bir dönemde istihdam açısından büyük önem arz ediyor'' diye konuştu.

Bu projelerin yeşil ve doğa ile uyumlu olarak gerçekleştirildiğini de belirten Vali Kızılcık, ''Buradaki 2 santralde üretilen enerji miktarı, 1 milyon kilowatsaat enerji tüketen Trabzon'un enerji tüketiminin 9'da birine tekamül etmektedir. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum'' dedi.

DSİ Trabzon Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun da bu projelerin özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirildiğini ifade ederek, ''Yukarı Menahoz projesi yaklaşık 40 milyon dolara mal oldu. Yapımı tamamlanan 2 proje ülkemizin büyük bir enerji açığını kapatacaktır'' diye konuştu.

Hidro Kontrol Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Ahmed Gökçe Koşay ise açılışı yapılan söz konusu projelerin yapımının 2006'da başlayıp 25 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirtti.

Projelerin, yapım aşamasında bile yöre halkından 200 kişiye istihdam sağladığını ve Türkiye'nin enerji ihtiyacı açığının kapanmasında büyük rol alacağını anlatan Koşay, ''Bu tür projeler taşkınların önlenmesi açısından da çok önemli'' ifadelerini kullandı.

Köprübaşı'ndaki HES'lerin açılışına Vali Kızılcık, Uzun ve Koşay'ın yanı sıra Trabzon Belediye Başkan Vekili Ergin Aydın, Köprübaşı Belediye Başkanı Ali Rıza Hacıefendioğlu ve vatandaşlar katıldı.