Trabzon’da Noterler En Çok Vekaletname İşlemi Yapıyor

Trabzon’da Noterler En Çok Vekaletname İşlemi Yapıyor
Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Noter Odası Başkanı Sait Doğan, sahte kimlikle yapılan işlemler konusunda uyarılarda bulunarak "Kimliklerinizi ve sahip...

Trabzon'da noterlerin en çok vekaletname işlemi yaptığı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Noter Odası Başkanı Sait Doğan, sahte kimlikle yapılan işlemler konusunda uyarılarda bulunarak "Kimliklerinizi ve sahip olduğunuz menkul ve gayrimenkul mallara ilişkin mülkiyet belgelerinizi veya fotokopilerini başkalarına vermeyin" dedi.

Trabzon'da noterler olarak en çok vekaletname işlemi yaptıklarını bu işlemleri sırasıyla araç satış sözleşmesi, defter tasdiki, taahhütname, beyanname, örnek tasdiki, sözleşme protesto gibi işlemlerin izlediğini kaydeden Doğan, en fazla mağduriyetin araç satışlarında yaşandığına dikkat çekti. Doğan "Kimlik ve araç sahiplik belgesinin fotokopisi başkalarına verildiğinde, bir yerde unutulduğunda veya kaybolduğunda hemen ilgili kurumlara kayıp başvurusu yapılmalıdır. Aksi takdirde sahtesi üretilerek ilgilinin aracı satılabilir" diye konuştu.

Doğan, sahtecilik konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunarak "Sahte kimlikle bir çok kurum ve kuruluşta, bankalarda, tapu müdürlüklerinde, noterliklerde işlemler yapıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Bunun önüne geçilmesi için yeni T.C. kimlik kartlarının dağıtım işinin bitmesi beklenmektedir. Ardından bu kimlikleri okuyan cihazlar üretimi yapılacak ve sahteciliklerin azalacağını düşünmekteyiz. Sahteciliğin azalması için , vatandaşların, kimliklerini ve sahip oldukları menkul ve gayrimenkul mallara ilişkin mülkiyet belgelerini veya fotokopilerini başkalarına vermemesi gerekir. Örneğin, bir kimlik ve araç sahiplik belgesinin fotokopisi başkalarına verildiğinde, bir yerde unutulduğunda veya kaybolduğunda hemen ilgili kurumlara kayıp başvurusu yapılmalıdır. Aksi takdirde sahtesi üretilerek ilgilinin aracı satılabilir. Kimlik Paylaşım sisteminde nüfus cüzdanlarının nüfus müdürlüklerinin hangi yetkilisi tarafından imzalandığının imza örneklerinin, var olan fotoğraflarının bütün kurum ve kuruluşlara, noterliklere gösterilmesi halinde sahtelikler ortadan kalkacaktır. Araç satış sözleşmeleri için, Tescil belgesi üzerindeki hologramda E.G.M ve İçişleri Bakanlığı ibareleri görülmektedir. Hologram ışığın geldiği açıya göre yansıma yapmaktadır. Bu özellikleri bulunmayan belgelere dikkat etmek gerekir. Hologramın bir kez yapışması halinde, zemin pürüzsüz ve düzdür. Eğer hologram ikinci kez yapıştırılmış ise; hologramın zemini pürüzlü; hava kabarcıklı olacaktır. Pürüzlü ise araç tescil belgesinin sahteliği konusunda kuşku oluşmalıdır. Tescil belgesinin arkasındaki laminenin kesilmesi halinde de, araç tescil belgesinin sahteliğinden kuşkulanmak gerekir. Çünkü ekleme veya tahrifat yapılmış olabilir. Araca ait trafik tescil belgesinde belirtilen motor ve şase numaraları ile araç üzerindeki motor ve şase numaraları karşılaştırılmak suretiyle plakanın gerçekte bu araca ait olup olmadığı anlaşılabilir. Bunun yanında, araç plakaları üzerinde, ilgili trafik tescil kuruluşu ile plakayı basan şoförler odasının mührü olmak üzere iki ayrı mühür bulunması gerekmektedir. Araçla ilgili olarak, Emniyet Müdürlükleri Oto Hırsızlık birimlerinden plaka, harici motor ve şasi numaraları ile, aracın çalıntı olup olmadığı araştırılmalıdır. 2. el araç alınmadan önce, mutlaka expertiz raporu alınmalı, test sürüşleri yapılmalıdır. Araç ruhsatındaki barkot numarası, akıllı cep telefonlarına Google playdan yüklenen barkot okuyucu - barkot tarayıcı programlarla okunabilmektedir. Bu barkot numarasını okutarak araca ait gerçek bilgilere ulaşılabilir" dedi.

"Satıcı, araç satış bedelinin tamamını almadan, Araç satış sözleşmesini imzalamamalıdır" diyen Doğan "Satıcı, araç satış bedelinin tamamını almadan, Araç satış sözleşmesini imzalamamalıdır. Bir kısmı nakit bir kısmı çek ve senetle ve vadeli olarak araç satışı yapılmamalıdır. Satış bedelinin tamamı peşin nakit olarak alınmalı veya yerine mülkiyeti muhafaza kaydı ile rehinli araç satış sözleşmesi tercih edilmelidir. Banka havalesi ile yapılan araç bedeli ödemelerine dikkat edilmelidir. Havale yapanın yerine, onun akrabasına aracın satışı yapılmamalıdır. Mutlaka havaleyi yapana araç satılmalıdır. Havalenin alıcı hesabına geçtiğine ve satıcı veya vekili, temsilcisi tarafından gönderildiğinden emin olunmalıdır. Aracın satışı, havale yapan avans ödeyen alıcı kişiye yapılmalıdır. Sahte kimlikle işlem yapmanın önlenmesi için, Kimlik Paylaşım sisteminde nüfus cüzdanlarının nüfus müdürlüklerinin hangi yetkilisi tarafından imzalandığının imza örneklerinin, var olan fotoğraflarının bütün kurum ve kuruluşlara, noterliklere gösterilmesi halinde sahtelikler ortadan kalkacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:IHA