Trabzon'da Yıldırım Düştü 2 Yaralı

Trabzon'da Yıldırım Düştü 2 Yaralı
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bugün akşam saatlerinden itibaren etkisini hissettiren şiddetli yağış ile birlikte yıldırım düşmesi vakaları yaşandı.

Trabzon merkez Köşk mevkiinde yaşanan yıldırım düşmesi vakasında 2 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, ağaçlık alanda arkadaşları ile birlikte bulunan Murat Karadeniz (46) ile Abdülkadir Dişli (37) yakınlarına yıldırım düşmesi sonucu yaralandı.

Murat Karadeniz olay sonrası arkadaşları tarafından Trabzon Fatih Devlet Hastanesi’ne, Abdülkadir Dişli ise Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralı şahısların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

YILDIRIMDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yıldırım düşmesi ile ilgili yapılan uyarıda ise şu bilgilere yer verildi: “Yıldırım, bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekmektedir. Bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde birdir. Yıldırım çarpmış bir kazazedeye dokunmak tehlikeli değildir. Dokunulduğu zaman çarpılma tehlikesi yoktur.

Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar.”

YILDIRIMDA OTOMOBİL İÇİNDE BULUNMAK GÜVENLİ

Can ve mal kaybını en aza indirmek için şu tavsiyelerde bulunuldu: “Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.

Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.

Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir. Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın. Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın. Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın. Açık arazide gruplar halinde durulmamalı. Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.”