Trafikte yeni karmaşa

Trafikte yeni karmaşa
Meclis İçişleri Alt Komisyonu Özel Güvenlikçilerin yetki alanı genişletti. Özel Güvenlikçiler, araç trafiğini kontrol edip, araçların taşıdığı mal ve evrakı da kontrol edebilecek.

Polis ve jandarmadan sonra, özel güvenlikçilere de trafik kontrol yetkisi veriliyor. Özel güvenlikçiler, ata binip, köpekli koruma da yapabilecek. Meclis İçişleri Alt Komisyonu’nda bulunan Özel Güvenlik Yasa Tasarısına eklenen maddelerle, özel güvenlikçilerin yetki alanları genişletildi.

Buna göre meşru müdafaa ve Türk Ceza Kanunu’nun gasp ve saldırıyı düzenleyen hükümleri söz konusu olduğunda özel güvenlikçiler de olaya müdahale edebilecek. Güvenlikçiler ayrıca araç trafiğini kontrol edip, araçları ve araçların taşıdığı mal ve evrakı da kontrol edebilecek.

ATLI, KÖPEKLİ GÜVENLİKÇİ

Güvenlik görevlileri spor müsabakalarında da holiganlara müdahale edebilecek. İşin özelliğine göre, eğitimli at ve köpek de kullanabilecekler. Özel Güvenlik Yasa Tasarısı ile getirilen yeni düzenlemelerden bazıları şöyle:

TEMEL EĞİTİM: Özel güvenlik temel eğitimi, teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmak üzere 200 ders saatinden; yenileme eğitimi ise 5 yılda bir 60 ders saatinden az olmayacak.

ÜCRETLER: Özel güvenlik görevlilerine, net olarak asgari ücretin iki katından az olmamak ücret ödenecek. Görevleri başında her an tehlikeyle karşı karşıya olduklarından, özel güvenlik görevlilerine risk tazminatı da verilecek.

YAŞ SINIRI 21 : Özel güvenlik alanında faaliyet gösterecekler ile eğitim kurumları ve alarm merkezleri, ticari şirket niteliğinde kurulacak.50’nin üzerinde personel istihdam eden özel güvenlik şirketleri, başka illerde irtibat bürosu açabilecek. Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan 18 yaş şartı 21’e çıkarılıyor.

SAĞLIK RAPORU: Özel güvenlik elemanı 5 yılda bir tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık raporu ile sağlık durumunu belgeleyecek. Özel güvenlik elemanına verilen beşer yıllık çalışma izinleri “süresiz” hale getirilecek. Emniyet, jandarma, MİT’ten emekli olanlarda da özel güvenlik temel eğitim şartı aranacak.

PARA CEZASI: Ruhsatlı silahını kaybeden güvenlik elemanı, 3 bin lira ceza verilecek. Bir ay içinde abone sayısının yüzde dördünden daha fazla sayıda gerçek dışı alarm veren alarm izleme merkezlerine, her yanlış alarm için 500 lira ceza kesilecek. Görevdeyken kimlik kartını takmayan da 50 lira ceza alacak.