TTK'dan Rize'de Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansları

TTK'dan Rize'de Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansları
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumunun 2-4 Mayıs 2018 tarihleri arasında düzenlediği “Karadeniz’de Milli Mücadele Konferansları”nın üçüncü ve sonuncusu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde gerçekleşti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve saygı duruşunda bulunulması ile İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan konferans, “Karadeniz’de Milli Mücadele” ve “Misak-ı Milli” video gösterisi ile devam etti.

Video gösterilerinin ardından Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık ile Rektör Yarımcısı Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural açılış konuşması gerçekleştirdi.

Milli mücadele konferanslarını, tarihi ve diplomatik meseleler hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlediklerini ifade eden Kırpık, “Bu etkinlikler yüzüncü yıl etkinliklerinin başlangıcıdır, güz aylarında da konferanslarımıza ülkemiz genelinde devam edeceğiz. “ dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural da yaptığı konuşmada, programın hazırlanmasında başta Türk Tarih Kurumu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek bu tür etkinliklerin öğrencilerin tarih bilinci oluşması açısından faydalı olacağını ifade etti.

Açılış konuşmaları gerçekleştikten sonra Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural’a, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Makbul’e, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Kızıltan’a günün anısına Misak-ı Milli Haritası, Milli Mücadele için alınmış İstiklal Kararı Beyannamesi ve Türk Tarih Kurumuna ait şilt takdim etti.

Hediye takdiminin ardından, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Aslan başkanlığında oturuma geçildi.

Oturumda ilk olarak Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık ardından Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Aslan sunum gerçekleştirdi.

Sunumlarda, Millî Mücadele sırasında Karadeniz’de yaşanan; Batı’da başlayan Yunan işgalinin Karadeniz’deki Rum Pontus çetecileri ile aynı zamanda gerçekleşmesi, Rus işgali sonrasında bölgede yaşanan göçler ve asayiş olayları, bölgede Millî Mücadele’nin organizasyonu, mücadele sırasında yabancıların faaliyetleri, Pontus devletini yeniden canlandırma girişimleri gibi konular ele alındı.

Program, Prof. Dr. Güray Kırpık ve Doç. Dr. Zehra Aslan’ın karşılıklı katılım belgesi takdimi ile sona erdi.

Konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural, Türk tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, Üniversitenin dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(10).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(9).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(2).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(3).jpg

ttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(4).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(7).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(8).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(1).jpg

ttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(5).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-(6).jpgttkdan-rizede-karadeniz’de-milli-mucadele-konferanslari-53.jpg