TÜBİTAK'a RTEÜ'den Danışman Atandı

TÜBİTAK'a RTEÜ'den Danışman Atandı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Araştırma ve İnovasyondan sorumlu eski rektör yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Midilli, TÜBİTAK danışmanlığına atandı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Araştırma ve İnovasyondan sorumlu eski rektör yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Midilli, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde enerji teknolojileri danışmanlığına atandı. Midilli'nin, ayrıca RTEÜ'deki Mühendislik Fakültesi Dekanı görevine devam edeceği öğrenildi.

Görev yaptığı iki yılı aşkın süre içinde, RTEÜ’nün bölgenin sayılı araştırma ve inovasyon üniversitelerinden biri haline gelmesinde koordinatörlüğü ile önemli rol oynayan Prof. Midilli Türkiye’nin en önemli Araştırma Merkezi olan TÜBİTAK MAM’da enerji alanında danışmanlık yapmaya başladı.

Haftada 1 gün TÜBİTAK MAM’da çalışacak olan Prof. Midilli, danışmanlık kapsamında, ülke önceliklerine göre hazırlanmış sanayi ölçekli enerji teknolojilerinin uygulamalı inovasyonunda teknik anlamda görev yapacak. Ayrıca, üniversitelerle ortak projelerin geliştirilmesine katkıda bulunacak. Prof. Midilli, uzman olduğu, yakıt pili teknolojileri, hidrojen teknolojileri, kömür ve biyo kütle yakma, gazlaştırma teknolojileri, araç teknolojileri, batarya teknolojileri, güneş pili teknolojileri, hidrolik enerji teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri ve termik santrallar konusunda teknik ve inovatif danışmanlık hizmeti verecek.

olay53 haber portalı olarak, TÜBİTAK'a danışman olarak atanan Prof. Dr. Adnan Midilli’ye, yeni görevinde başarılar diliyoruz...

Prof. Dr. ADNAN MİDİLLİ KİMDİR?

adnan-midilli-rteuden-tubitaka-danisman-atandi.jpg
 
“Araştırma, inovasyon ve ticarileştirme benim bilimsel ideolojimdir” diyen Adnan Midilli, 1968 Yılında Rize Merkez Çamlıbel Mahallesinde doğdu. İlköğrenimini Rize Merkez 50. Yıl ilkokulunda tamamladı. 1981 yılında hafızlık icazetini aldı. 1988-1989 eğitim öğretim döneminde Rize İmam-Hatip Lisesini birincilikle bitirdi.

1993 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden Makine Mühendisi Unvanıyla, 1996 Yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden Makine Yüksek Mühendisi Unvanıyla, 2001 Yılında 4.0/4 ortalama ile Doktora derecesini aldı. 1993 Yılında Ankara’da özel bir şirkette Makine  Mühendisi unvanıyla çalıştıktan sonra, 1993-2010 yılları arasında Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı’nda, Araştırma Görevlisi, Dr. Araştırma Görevlisi ve Doçent olarak çalıştı. 2004 yılında Makine Mühendisliği enerji teknolojileri alanında doçentlik unvanı alan Dr. Midilli 2010 yılında Rize Üniversitesi’ne Profesör olarak atandı.

Prof. Dr. Adnan Midilli, 2010-2012 yılları arasında Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu kurucu müdürlüğünü yaptı. 2011-2013 yılları arasında RTEÜ araştırma inovasyondan sorumlu rektör yardımcılığı görevinde bulundu. 2012 yılından beri Mühendislik Fakültesi’nin kurucu dekanlığını yapmaktadır.

Prof. Midilli, 1998-2000 yılları arasında İngiltere Newcastle Üniversitesinde katı atıklardan elektrik, ısı, hidrojen ve yanar gaz üretimi ve endüstriyel ölçekli enerji tesislerinin geliştirilmesi üzerine çalıştı. 2003 yılında İsveç Lülea Üniversitesi enerji araştırmacısı bursu kazandı. 2006 Yılında Kanada University of Ontario Institute of Technology’de öğretim üyesi olarak (Sabatical) çalıştı ve burada yakıt pilleri ve hidrojen teknolojileri üzerine 2 önemli uluslararası enerji projesinde görev yaptı.

Prof. Midilli, uluslararası enerji çalışmalarına yaptığı bilimsel katkılardan dolayı 2005 Yılında TÜBİTAK Genç Bilimadamı Araştırma Teşvik Ödülü; 2006 Yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (METU) Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim Araştırma Vakfı Genç Bilimadamı Araştırma Teşvik Ödülü; 2005 ve 2008 yıllarında bilimsel yayın üretiminde uluslararası katkılarından dolayı Niğde Üniversitesi Bilim Ödülü; 2009 Yılında Niğde Üniversitesi’nde yayınları en fazla atıf alan bilimadamı ödülü; 1995-2012 yılları arasında 43 kez TÜBİTAK Bilimsel Yayınları Teşvik ödülü almıştır.

2001 yılından beridir uluslararası prestijli dergilerde bilimsel hakemlik yapmaktadır. Ayrıca Prof. Midilli, Int. J. Global Warming dergisinin ve Energy and Power Engineering Dergisinin editörler kurulu üyeliğini yapmaktadır. Uluslararası dergilerde 3 defa misafir editörlük yaptı. Enerji konularında birçok kez davetli konuşmacı olarak çeşitli ulusal ve uluslararası organizasyonlara katıldı.

2002 Yılında, Tek Tabakalı Kurutma konusunda Dünya Literatürüne adıyla bir model (Midilli et al. Model veya Midilli-Küçük Model) kazandırdı. Prof. Midilli yaptığı çalışmalar sayesinde, WEB of Science’ye göre, 20 h-index değerine sahiptir. 2010 Yılında “Global Warming: Engineering Solution (Küresel Isınmada Mühendislik Çözümleri)” adlı eserin dünya literatürüne kazandırılmasında 2. yazar olarak önemli rol oynadı.

Prof. Midilli; Enerji Teknolojileri, Enerji Sistemlerinin Tasarımı ve İmalatı, Temiz Yakıt Üretimi, Atıkların Minimizasyonu, Enerji Verimliliği ve Ekonomisi, Biyodizel ve Biyoyakıt üretimi, Entegre Güneş Enerjisi Sistemleri, Suyla Enerji Üreten Küçük Ölçekli Tesisler, Hidrojen Gaz İstasyonları, Rüzgar Santraları, Güneş enerjisi Santraları Tasarımı ve Analizi, Hidrojen Enerjisi Teknolojileri, Yakıt Pilleri, Kurutma, Gazlaştırma, Karadeniz dip sularından hidrojen üretimi ve sürdürülebilir kalkınma hamlesi projeksiyonları, Ortadoğu enerji politikaları, hazar havzası enerji politikaları, uluslararası enerji politikaları ve ekserjetik politikalar konularında uzman olup halen aktif olarak gurup çalışmalarına devam etmektedir. Bu konularda uluslararası saygın dergilerde 48 adet makale, uluslararası kongrelerde 55 adet bildiri, ulusal kongrelerde 32 adet bildiri, 4’ü proceeding şeklinde olmak üzere uluslararası 5 kitap, uluslararası kitaplarda 4 bölüm yayımlamış ve 15 adet uluslararası ve ulusal ölçekli projede görev yapmıştır. Halen ekibiyle birlikte partneri olduğu 2 adet ulusal ortaklıklı ve 1 adet uluslararası ortaklıklı projesi değerlendirme aşamasındadır. 2007-2010 yılları arasında TÜBİTAK KAMAG kapsamında desteklenen Mikrokojen Yakıt Pili projesinin 4 yıl boyunca TÜBİTAK adına izleyiciliğini yapmıştır. 2013 yılında TÜBİTAK 1003 öncelikli alanlar kapsamında desteklenen termik santralle ilgili bir projenin de danışmanlığını yapmaktadır. Ayrıca bu konularda ulusal ve uluslararası birçok konferansın, sempozyumun, kongrenin başkanlığını, teknik başkanlığını ve organizasyon komitesi üyeliklerini yapmıştır. Bu konularda ülkemize çok sayıda genç araştırmacı kazandıran Prof. Midilli 1981-2000 yılları arasında boks sporuyla müsabık sporcu olarak ilgilenmiş, 2000’den sonra koordinatör olarak ilgilenmeye devam etmektedir. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca ve Arapça bilen Prof. Dr. Adnan Midilli evli ve üç çocuk babasıdır.