TÜMSİAD 6. Genel İstişare Kurulu Toplantısı Kızılcahamam'da Gerçekleşti

TÜMSİAD 6. Genel İstişare Kurulu Toplantısı Kızılcahamam'da Gerçekleşti
Türkiye’den ve Dünyanın birçok ülkesinden TÜMSİAD yöneticilerinin ve...

Türkiye’den ve Dünyanın birçok ülkesinden TÜMSİAD yöneticilerinin ve üyelerinin katılımı ile gerçekleşen TÜMSİAD 6. GİK toplantısına yoğun ilgi vardı.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından Kızılcahamam Asya Termal Otel`de gerçekleştirilen 6. Genel İstişare Kurulu Toplantısı`na (GİK), Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

tumsiad-6.-genel-kurulu-2.jpg

recep-akdag.20120308122711.jpgSağlık Bakanı Recep Akdağ toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Asya Termal Otel`deki toplantı salonunun kendisi için manidar olduğunu hatırlatarak, "Benim esnaf şapkam da var. Rahmetli babamcığım vefat ettikten sonra aile şirketimizin içerisinde küçük ölçekli bir işletmede, peynir imalatı yapan, onu pazarlamaya çalışan, o yıllarda küçük ölçekli bir işletmenin bütün sıkıntılarını 3 yıl boyunca çok ciddi bir biçimde yaşayan bir insan olarak sizlere hitap etmek, belki de en çok el manidar hitap şekli olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Akdağ, KOBİ`lerin Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyerek, "Biz mutlaka bu KOBİ`lerin `k` larını kendi tabii süreci içerisinde `o` lara çevirmeliyiz. Yani küçük ölçekli işletmeleri, orta ölçekli işletmelere çevirmeliyiz" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, Türkiye`de son üç yılın ortalamasına göre ABD ve dünyanın diğer ülkelerine oranla azalan bir işsizliğinin söz konusu olduğunu belirtti. İş gücüne katılım oranının düştüğü halde Türkiye`de işsizliğin azalmasını `mükemmel` bir gelişme olarak değerlendiren Yılmaz, "Sadece bu sene 1 milyon 500 bin insanımız iş sahibi oldu. Yine baktığımız zaman Türkiye bir çok konuda risklerini azaltmış bir ülke. Kamu borçları yüzde 40`ın altında. Bu durum, ABD`de yüzde 100, Japonya`da yüzde 200`ün üzerinde." ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz, 2023`e giderken Türkiye`de 3 önemli aktörün olduğunu belirterek, bunları, "Bir devlet. Devlet artık, işletmeci olan bir devlet devlet değil. Kuralları koyan ve işleyişi takip eden bir halde. İkincisi rekabetçi bir piyasa mekanizması. Üçüncüsü ise sivil toplum kuruluşlarının varlığı. Bu üç Aktör Yükselen Türkiye`nin değerleridir." şeklinde sıraladı.

egemen-bagis.20120308122610.jpgAvrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış da, Türkiye`nin son yıllarda her alanda çok iyi yerlere geldiğini, Davos`a gittiklerinde şimdiye kadar görmedikleri ilgiyi gördüklerini ifade ederek, "Herkes Türkiye`nin bu başarıyı nasıl yakaladığını konuşuyor. OECD Türkiye`yi övme ihtiyacı olmayan son derece objektif bir kuruluş olarak 2050 yılında Türkiye`yi Avrupa`nın en iyi ekonomisi olarak ilan etti" dedi.

Bakan Bağış, Türkiye`nin Avrupa Birliği sürecinde, Fransa`daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçildiğini anlatarak, "Bu seçimde maalesef Türkiye`nin üyelik beklentileri istismar ediliyor. Ardından 2012 içinde Kıbrıs Rum dönem başkanlığı söz konusu. Onların da dönem başkanlığında bu konuyu istismar edebilme potansiyelini görüyoruz. Ama 2012`den sonra yepyeni bir Avrupa ortaya çıkacak. Türkiye, bu birlikteliği sağlamaya devam ederse, bu güç birliğini sürdürmeye, bu büyümeye devam ederse, bu millet-devlet bütünleşmesi devam ederse çok farklı bir dönem başlayacak. Ve biz o zaman Avrupa`nın en önemli oyuncularından biri olacağız" ifadelerini kullandı.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise, "KOSGEB`de paradigmaları değiştirdiğimiz bir dönemde geçiyoruz. Sadece imalatçıları destekleyen kimliğinden çıktık. Bizlerin de hayali vardı, bu hayallerin gerçekleştirilmesi konusunda bir çalışma başlattık. Yönetmelik ve mevzuatı değiştirdik. 340 milyon TL gibi bir yatırımı KOBİ`lere aktardık" ifadelerini kullandı.

KOSGEB`de gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatan Kaplan, Türkiye`de ilk defa Girişimcilik Konseyi`ni oluşturduklarını söyleyerek, "TÜMSİAD ailesine başından beri hep bir muhabbetimiz var, onlara yardımcı olmaya çalıştık, KOSGEB olarak TÜMSİAD`ın yanındayız" dedi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert ise, "Kuruluşunun 6. yılında 52 yurt içi, 6 yurtdışı şubesi ve 20 yurtdışı temsilciliği, 12 bine yakın üyesi ile kısa sürede Türkiye`nin en güçlü ve etkili sivil toplum kuruluşları arasına giren ve bu dönemde pek çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen TÜMSİAD`ın 6. Genel İstişare Kurulu Toplantısına siz değerli dostlarımızı davet etmekten mutluluk duyuyorum" dedi.

AB Birliği`ne üyelik konusunda dernek olarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatan Sert, küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilgili çalışmalarıyla AB`de 1. seçildiklerini ifade ederek, "AB İlk defa sayfalarını Türkçe yapmaya başladı" dedi.

abdulbaki-fil.20120308122643.jpgTÜMSİAD Rize Şubesi Başkanı Abdulbaki Fil yaptığı açıklamada, Bölgemizde gerçekleştirdiğimiz eğitim çalışmaları ve seminer programları ile bölgede farkındalık sağlayan bir sivil toplum kuruluşu olmanın sevinci içerisindeyiz. Sahi olduğumuz ve olabileceğimiz spesifik değerler gün geçtikçe yükselmektedir bu durum bizlere başarılı olmaktan başka yol bırakmamaktadır. Başlamak başarmaktır düsturuyla ilimizin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

tumsiad-6.-genel-kurulu-1.jpg