Türk Çayı’nda Kaliteyi Arttıracak Proje

Türk Çayı’nda Kaliteyi Arttıracak Proje
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) arasında Türk Çayı'nda kalitenin artırılmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

Rize Öğretmen Evi'nde ÇAYKUR'da çalışan Çay Eksperleri ile bir araya gelen DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, görüşmenin ardından RTEÜ Rektörü Prof Dr. Hüseyin Karaman ile Çay Eksperleri'ni de gelecekte yakından ilgilendirecek önemli bir konuya imza attı.

Yüce ve Karaman arasında, RTEÜ'nün Türk Çayı'nda kaliteyi arttırmaya yönelik araştırmalarında DOKAP tarafından kaynak sağlanması noktasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında RTEÜ'nün çayın kalitesinin arttırılmasına yönelik araştırmaları DOKAP tarafından desteklenecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, proje ile çayın gelecek nesillere daha kaliteli olarak taşınacağını belirterek "DOKAP ile birlikte çayın kalitesini arttırılması projesini imzaladık. Çay bölgemizin olmazsa olmaz ürünlerinden birisidir. RTEÜ olarak bizde, ülkemiz ve bölgemiz için vazgeçilmez bir ürün olan çay konusunda uzmanlaşmayı öncelikli araştırma alanlarımızdan birisi olarak çayı belirlemiştik. Üniversitemiz olarak bu konuda değişik araştırma grupları kurduk. Bugün de çayın kalitesinin arttırılması ve gelecek nesillere daha kaliteli çay taşıma noktasında DOKAP başkanlığı ile bu projeyi imzaladık. Ben DOKAP'a verdiği ve vereceği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

ekrem-yuce-huseyin-karaman-1.jpg

Çay bahçeleri ekonomik ömrünü tamamlıyor

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise açıklamasında, çay bahçelerinin bir bölümünün ekonomik ömürlerini tamamladıklarını ifade ederek "RTEÜ Rektörümüzün ve üniversitemize bağlı Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanımız ile birlikte DOKAP olarak bölgemizin olmazsa olmaz ürünü olarak tabir ettiğimiz çayımızın ekiminden bu güne kadar 70 yılı aşmıştır. Bu zaman dilimi içerisinde ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerimizi görmekteyiz. Bugün ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan bahçelerimizin "yeterli verim veremiyorum" dediği an DOKAP bünyesinde yaptığımız bu iş birliği ile şu anda imzaları atıyoruz. Protokolümüzü imzaladık. Bu imza törenini Rizemiz başta olmak üzere tüm sektöre hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.