Türk futbolunun kaderi bu maça bağlı...

Türk futbolunun kaderi bu maça bağlı...
Samsunspor Eski Başkanı İsmail Uyanık'ın milli maçta şike iddiaları ve Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın ...

Samsunspor Eski Başkanı İsmail Uyanık'ın milli maçta şike iddiaları ve Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın 6 yıl önce TBMM şike komisyonuna verdiği ifadeler ispatlanırsa Türk futbolu büyük bir kaosun içine düşecek...

Samsunspor Eski Başkanı İsmail  Uyanık'ın, Radikal Gazetesi'nde çıkan röportajında milli Takım kazansın diye rakibe para gittiğini söylemesi şike ile uğraşan Türk futbol kamuoyuna bomba gibi düştü. Şimdi bunlara Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan  Cavcav'ın TBMM'de kurulan komisyona söyledikleri eklendi.

6 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bir  şike komisyonu kuruldu. Türk futbolunun önde gelen spor adamları, başkanlar ve yöneticiler buraya gidip ifade verdi.  Cavcav da o komisyona bilgi veren isimler arasındaydı.

TBMM’de kurulan komisyona yaptığı açıklamada, Fatih Terim yönetiminde Euro 96 elemeleri maçlarına çıkan A   Milli Takımın, İnönü Stadı’nda   Macaristan’ı 2-0 yendiği maçta   şike yapıldığını söyledi.  Cavcav'ın bu sözleri başımızı oldukça ağırtacağa benziyor. Zira Uluslararası  Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) bu konuda hiç taviz vermiyor. Eğer FIFA bu maçı veya gerek gördüğü taktirde bazı milli maçları incelemeye alır ve bu maçların manüpüle edildiğini saptarsa tarihinde bir ilke imza atacak.  Türk futbolunu uluslararası müsabakalardan men kapıda. 

turkiye.jpg

FIFA'NIN BU KONUDA TAVRI NET

31 Mart 2011 tarihinde çıkan ve 14 nisan 2011 tarihinde yasalaşan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair 6622 nolu kanunda FIFA'nın bu durum gerçekleştiği taktirde nasıl bir uygulamaya gideceği açıkça anlatılıyor.

FIFA'nın disiplin kuralı 70. madde 2. fıkrasında şöyle diyor: FIFA'nın meşru hedeflerine yönelik ağır ihlallerde bulunulması halindefederasyonlar, konfederasyonlar ve diğer spor kuruluşları tarafından söz konusu ciddi ihlallerin soruşturulmaması veya hukukun temeli ilkeleri uyarınca soruşturulmaması durumunda FIFA'nın adli organları bu ciddi ihlaller karşısında yaptırım uygulama hakkı saklıdır.

Yani bunun açılımı şu: Eğer incelemeye alınan maçta  şike yapıldığı tesbit edilirse o ülke tüm uluslararası müsabakalardan en az 5 yıl men edilir.

İşte o maç:

1996 Avrupa Şampiyonası Elemeleri

3. Grup 6. Maçı

06.Eylül 1995, Çarşamba

STAT: İnönü

Türkiye: 2  Macaristan: 0

MAÇIN HAKEMİ: Vaclav Krondl (çek cumhuriyeti)

TÜRKİYE: Rüştü Reçber (fb) - Ogün Temizkanoğlu (ts), Osman Özköylü (ts), Alpay Özalan (bjk) - Recep Çetin (bjk), Tugay Kerimoğlu (gs), Sergen Yalçın (bjk)( 46’ Tolunay Kafkas (ts)), Oğuz Çetin (fb), Abdullah Ercan (ts), Hami Mandıralı (ts)( 88’ Bülent Korkmaz (gs)), Hakan Şükür (torino), Bülent Uygun (fb)

Teknik Direktör: Fatih Terim

MACARİSTAN: ZSOLT PETRY, peter lipcsei, andras telek, geza meszöly, istvn kozmalaszlo farkashazy, laszlo arany, bla illes (laszlo klausz 46'),gabor halmai, norbert nagy (istvan salloi 46'), jozsef kiprich.

Teknik direktör: kalman meszöly.

SARI KARTLAR: Geza meszöly, hakan şükür, hami mandıralı,jozsef kiprich

GOLLER: Dk. 9 ve 31 Hakan Şükür

KİŞİ VEYA KİŞİLER ŞİKE YAPMIŞSA

Spor ahlakına aykırı bir şekilde bir maçın sonucuna etki etmek amacıyla komplo hazırlayan herkes maç yasağı ya da futbolla ilgili her türlü faaliyetten men edilme cezasının yanısıra  en az 15 bin İsviçre frangı para cezasına çarptırılır. Ciddi hallerde yaşam boyu futbolla ilgili her türlü faaliyetten men edilme cezasına hükmedilir.

TFF CEZA VERMEZSE UEFA VERECEK, MİLLİ TAKIMA YANSIYACAK

Ülkemizde meydana gelen  şike depreminde hala soruşturuluyor. Tutuklananlar belgeler, iddialar herkes birşey söylüyor. Ancak son kararı yine federasyon verecek ve takımı veya takımları küme düşürme veya puan silme uygulayacak.

TFF'nin herhangi bir kulübe ceza vermemesi durumunda UEFA devreye giriyor ve cezaları bizzat kendi veriyor. Suçlamalar herhangi bir kulübe yönelmediği takdirde, UEFA olayın ülke genelinde yapıldığını kabul edip tüm ülkeye ceza uyguluyor. Verilecek ceza ise, 1 ila 5 yıl arasında  Milli Takım ve kulüplerin tüm uluslararası organizasyonlardan men edilmesine kadar gidebiliyor.

TARİHTE BÖYLE BİR ÖRNEĞİ YOK

FIFA'nın talimatları bu kadar açıkken uluslararası futbol birliğinin tarihinde  şike yaptığından dolayı karşılaşmalardan men edilen bir ülke bulunmuyor. Sadece FIFA talimatlarına uymadığı gerekçesiyle 2008'de Peru ve geçen yıl da Bosna Hersek bir süreliğine uluslararası müsabakalardan men edilmişti. 2006'da Yunanistan, 2 yıl önce de Nijerya kurallara uymadığı gerekçesiyle ihraç olmuştu.  FIFA'nın bu takımları ihraç gerekçesi ise  şike değil sporu siyasete karıştırmaktan ibaretti.