Türk Üniversitesi'nden Müthiş Buluş

Türk Üniversitesi'nden Müthiş Buluş
Erzurum, Atatürk Üniversitesi'nde kardan, sudan ve güneşten etkilenmeyen asfalt ürettiler.

Erzurum, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürses ve 5 öğrencisi 4 yıllık çalışmaları sonunda kardan, sudan ve güneşten etkilenmeyen 'Kil Mastik' adını verdikleri asfalt üretti.

Karayollarında kullanılan asfalttan 2 kat daha sağlam olduğu deneylerle tespit edilen Kil Mastik asfaltın üzerinden tank gibi ağır tonajlı araçlar geçtiğinde ise palet ya da teker izi bırakmıyor.

Prof. Dr. Ahmet Gürses, Bölgeden temin ettiğimiz kil örneklerine çeşitli kimyasal katkılar uygulayarak yeni bir malzeme elde ettik. Bu malzeme, özellikle kışın kar ve buz, yazın da, su ve sıcak havalar yüzünden meydana gelen asfalt bozulmalarını ortadan kaldırıyor. Asfaltı deneme amaçlı Temmuz ayında Atatürk Üniversitesi'nin giriş noktasındaki karayolun 1.5 metrekarelik bir alanına döktük. Yaptığımız gözlemde bizim asfaltın üzeri kuru diğer yerler ise ıslak. Normal asfalt kaplamaya göre yüzde 30 daha pahalı ama en az 10 yıl süre ile bozulmayacağını hesap edersek çok daha ucuza geliyor dedi.